Písek čeká mistrovství světa v in-line hokeji

Písecký zimní stadion bude od poloviny června hostit mistrovství světa v in-line hokeji v kategorii mužů a žen. Člověkem, který má největší zásluhu za zorganizováním celé akce, je Milan Bubeníček. "Kandidovali jsme jako Česká republika na pořádání šampionátu v loňském roce, kdy se konalo mistrovství světa ve Spojených státech. Už jsme byli domluveni s píseckou radnicí, která nám slíbila podporu. V USA jsme představili město Písek, pořadatelství nám bylo svěřeno a za 14 dní přišly povodně," vypráví Bubeníček. V Písku se uskuteční devátý ročník mužského šampionátu a druhý ročník ženského.
Do Písku se sjede 10 ženských mužstev, které budou spolu zápolit v době od 20. do 25. června. 18. a 19. června se týmy představí v oficiálních trénincích. "Našim cílem je vybojovat bronzovou medaili za dvěma nejlepšími týmy z USA a Kanady," říká Bubeníček, který působí zároveň jako trenér ženské reprezentace. České ženy zatím nehrají žádnou pravidelnou soutěž a základ jejich výběru tvoří ženská reprezentace v ledním hokeji. "Příští rok by měla začít fungovat extraliga žen. Měla by probíhat na jaře a na začátku léta," plánuje Bubeníček. Na loňském šampionátu v USA naše ženy nestartovaly. Kategorie žen již byla rozlosována. Ve skupině A se Češky střetnou s USA, Velkou Británií, Austrálií a Singapurem. Skupinu B vytvoří Kanada, Německo, Francie, Mexiko a Japonsko.

Muži se v Písku představí o něco později. Jejich šampionát se uskuteční v době od 28. června do 6. července a představí se 16 týmů (Česká republika, Argentina, Mexiko, USA, Kanada, Austrálie, Velká Británie, Itálie, Švýcarsko, Švédsko, Německo, Japonsko, Francie, Řecko, Jižní Korea, Španělsko). Zatím mužská část mistrovství nebyla ještě rozlosována. "Cílem našich mužů je vybojovat první zlaté medaile v historii. Poslední čtyři roky jsme se nikdy nevraceli bez medaile. Loni jsme obsadili smolně třetí místo, když jsme prohráli v semifinále v prodloužení s Kanadou," popisuje Bubeníček.

Rozpočet celého mistrovství je včetně nákladů na přípravu 3,5 miliónu korun. Podílí se na něm jak Česká asociace in-line hokeje, tak pořadatel mistrovství IlHC Písek. "Spolupořadatelem je Město Písek, které nám bezplatně poskytne stadion a některé služby, pomáhají nám i sponzoři," dodává Bubeníček.

Světového šampionátu se zúčastní také trojice píseckých hráčů. Objev uplynulé hokejové sezóny Michal Pinkas by měl patřit k největším oporám českých mužů. "Už chytal loni v USA a vysloužil si tam přezdívku in-linový Dominátor. Myslím, že tak z 90 procent bude chytat," říká Bubeníček. Druhým Písečákem v týmu bude Milan Bláha, jenž tu odehrál v prvoligovém dresu řadu sezón, pak působil v Liberci a nyní hraje za německý Weiden. Za ženy pak nastoupí Hana Štofirová. "Když se ještě v Písku hrál lední hokej žen, tak tady hrála. Nyní hraje extraligu na Kladně," pozval na závěr Milan Bubeníček písecké fanoušky na zimní stadion.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy