V každém zápase jde o něco!

Téměř dvoumetrový dlouhán Michal Pinkas si minulou sezónu odskočil na několik zápasů do nedalekých Strakonic, aby se letos v plné formě vrátil zpět do píseckého dresu. Prozatím si drží statistiku kolem dvou obdržených branek na zápas, čímž se ve druhé lize řadí mezi brankářskou elitu. Společně s kvalitní obranou má tedy značnou zásluhu na tom, že mužstvo Písku má hned po Havlíčkobrodských na svém kontě nejméně obdržených branek ve skupině střed. Jaké jsou Michalovy prognózy pro nadcházející play off a jak se mu chytá ve vypjatých utkáních??!

Jak se vám chytalo proti Benátkám, jaký to byl pro vás zápas?
Chytalo se mi ze začátku špatně, protože jsem dostal dva rychlé góly a říkal jsem si, že to asi nebude můj nejlepší zápas, ale ve druhé třetině měl soupeř hodně přesilovek, takže na mě šlo plno střel a bylo to mnohem lepší. A ve třetí třetině jsme je jakž takž drželi.

Při zápasech předvádíte skvělou práci holí, už jste si v této sezóně připsal nejednu asistenci, věnujete se tomu nějak speciálně při trénincích?
To rozhodně ne, vždycky když chytím něco do lapačky, tak se to snažím hned rozehrávat. Jinak si občas nahráváme s kolegou (Filipem Kubišem) přes celé hřiště, různě najíždíme, ale rozhodně se tomu nějak zvlášť při trénincích nevěnuji.

Je v mužstvu obránce, na kterého se můžete spolehnout v každé situaci?
Na tohle je těžké odpovědět, ale myslím, že když tolik neútočí Pavel Procházka a je vzadu, tak hraje v obraně hodně zodpovědně a to samé si myslím o Martinovi Veselém, ten hraje dozadu vcelku perfektně.

V důsledku těch velkých mrazů došlo ke znatelnému zhoršení kvality ledu, je to problém i pro vás, jakožto brankáře?
Ano, hlavně za bránou to hrozně odskakuje, vůbec tam nevyjíždí puky a hrozně špatně se mi to odsud odehrává. Často také čekám, kdy se mi odrazí kotouč před branku, takže na to se musí hodně dávat pozor…

Chytáte s tím, řekněme trochu netradičním brankářským košíkem, už od počátku vaší kariéry nebo už jste zkoušel i klasickou masku? Jaký je v tom vůbec pro brankáře rozdíl?
Chytal jsem vždycky jenom s helmou, mně ta maska vůbec nesedí, tlačí, vůbec v tom nemám prostor. Helma mi vyhovuje, sice s tím mohu mít mnohem horší zranění, ale prostě mi to vyhovuje víc. A co se týká těch rozdílů, tak je posoudím těžko právě proto, že jsem v masce nikdy nechytal.

Filip Kubiš zatím nedostal mnoho příležitostí, od začátku sezóny se do branky nedostal. Myslíte, že by vás byl schopný, pokud by se stalo něco nepříjemného, v průběhu play off adekvátně zastoupit?
Určitě ano, na sto procent! Jemu nevyšel ten první zápas a potom už nedostal šanci. Rozhodně za to ani nemohl, ale potom už jsem prostě chytal já. I přesto by to určitě odchytal s přehledem!

Trochu podrobně jsem se zajímal o vaši dosavadní kariéru a zjistil jsem, že většinou, když vám šlo o něco důležitého (play off, baráž), tak jste podal dle statistik ještě lepší výsledky než v běžných utkáních! Jsou pro vás vypjatá utkání určitou motivací?
I v sezóně jde v každém zápase o něco. V play off či baráži jde samozřejmě vždycky o mnohem více, jsou tam momenty, které se nedají vrátit a tak je tam především více zodpovědnosti, ale musím se soustředit pořád stejně!

A když navážu na tuhle otázku, můžeme se těšit, že i v téhle sezóně půjdou vaše výkony v play off ještě výše?
Tak na to si budete muset počkat, vůbec netuším (smích). Doufám, že mi to bude chytat aspoň stejně jako teď a že se bude dařit hlavně mužstvu, gólman stejně výsledky sám neudělá… A pokud bude hrát mužstvo, tak se to bude snad dařit i mně, uvidíme.

Minulý rok jste v play off nastoupil za Strakonice, odchytal jste 15 zápasů, jak moc je jiné chytat play off a základní část?
Mně to nepřipadalo nějak jiné, my jsme si řekli po prvním kole, že budeme hrát všechno nejhůře na pět zápasů a to jsme splnili, hráli jsme patnáct zápasů. Byla tam super parta, nebyla tam pětka, která by nějak přečnívala a hráli jsme jako tým. Tady většinou hraje tahle pětka, potom se zase zadaří jiné – obě mužstva jsou úplně jiná, proto uvidíme jak v Písku bude play off odlišné od základní části.

A jak tedy věříte tomuhle mužstvu v nadcházejících vyřazovacích bojích či případné baráži?!
Určitě by bylo pěkné postoupit nahoru, ale to už předbíhám… Když to řeknu, tak věřím, ale zase jsou to moc veliká slova, může se nepodařit pár zápasů a jsme venku a může to naopak vyjít, to nikdo neví! Doufejme v to!

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy