Bravo! Šumperk pocítil sílu píseckého vzdoru, čtvrtfinálová série srovnána!

Žádné utíkání z hrobníkovy lopaty se ve středu konat nebude, písečtí bojovníci dostáli svému předzápasovému závazku a vyrovnali stav čtvrtfinálové série! Jejich dnešní vítězství nad favorizovaným Šumperkem se přitom nerodilo vůbec snadno: svěřenci trenéra Herra se herně relativně dlouho hledali, chvílemi se dokonce až zdálo, že se předhánějí v tom, kdo z nich zahodí větší šanci, posledním hřebíčkem do rakve pak už byl pouze fakt, že po čtyřiceti minutách hry ztráceli na do této chvíle hokejovější tým Draků dvě branky, čímž na sebe ušili pořádný bič. Hráčům IHC by však v pondělí večer snad nebyla žádná výzva dost velká, do závěrečného dějství vstoupili s filozofií kdo se bojí, nesmí na led a heslem jim už takřka vlastním - s bojovností nejdál dojdeš, se kterými i tentokrát po zásluze sklidili kýžené ovoce. Skvělý obrat modrožlutého výběru nastartoval hned z kraje periody toho večera třígólový Jan Sýbek, jehož první trefa zafungovala na jeho týmové kolegy jako živá voda. Společně se pak nadechli k fantastickému výkonu, díky němuž zvrátili dosavadní nepříznivý vývoj zápasu ve svůj prospěch. O pracně vydobyté hubené vedení se pak už Písečtí do konce střetnutí nenechali připravit a mohli se tak naplno radovat ze sladkého triumfu 3:2.
2. liga ČR, sk. JIH-VÝCHOD, ČF2, po 4.3.2019, Zimní stadion Písek
Písek
Šumperk
3:2
0:1, 0:1, 3:0
Písek: Hauser (Kříž) – Turek, Suda, Parýzek "C", Červinský, Bílek, Houdek, Hanus – Hučko, Šuhaj V., Sýbek "A", Polata "A", Tintěra, Koupal, Volf, Marcilis, Strnad, Novák
Šumperk: Polívka (Haloda O.) – Tolokonnikov, Mojžíš, Urban, Gewiese "C", Haloda M., Řezáč, Sedlák "A" – Pokorný, Romančík, Krejčiřík, Hroch, Vachutka, Kuťák, Plášek "A", Králík, Antonov, Čuřík, Vorobyev, Ostřanský

Hráči Šumperka se na píseckém ledě aklimatizovali poměrně snadno. Na dveře písecké obrany bušili již od samého začátku klání a lze říci, že co zaseli, to zakrátko i po zásluze sklidili. Už spolu s úderem sedmé minuty zápasu mohli z hrubky domácího zadáka vytěžit maximum Čuřík s Pláškem, kteří se dostali do nadějného přečíslení, proti zakončení druhého jmenovaného však stačil Hauser i s pomocí týmových kolegů v rozhodující okamžik zasáhnout. Poskakující vyražený kotouč ovšem záhy vykouzlil perfektní střeleckou pozici pro Dmitrye Vorobyeva, který svou prudkou a velice pohotovou střelou zprava zakončoval do prázdné. Písečtí měli obratem možnost na vedoucí trefu Šumperka zareagovat v následující přesilové hře, hráčům hostujícího výběru se nicméně dařilo je takřa po celé dvě minuty držet daleko od své klece. Slibná situace dva na jednoho se v závěru dvacetiminutovky urodila i na straně domácích, její řešení ale nebylo z pohledu Jihočechů vůbec šťastné a tak prozatímní stav 0:1 zůstal netknutý.

Prostřední dějství mělo obdobný průběh jako to první, Draci po přestákové poradě zdárně navázali na to, kde skončili a Martina Hausera v bráně domácích zaměstnávali chvílemi s opravdovou vervou. Modrožlutý maskovaný mladík svým výkonem však jasně demonstroval, že má rozhodně pro strach uděláno a svůj tým držel dlouho na dostřel množstvím důležitých zákroků. Znovu kapituloval až zhruba na přelomu periody, kdy ho svou pumelicí překvapil ze středu modré čáry pálící Marek Haloda, k němuž se bleskově dostalo Hrochem vyhrané vhazování. Nejen hráči, ale i všichni přihlížející zakrátko pocítili nechvalně známý pocit déja vu, poněvadž stejně tak jako v předchozích dvaceti minutách, i nyní měli Písečtí bezprostředně po inkasované brance k dispozici početní převahu - tentokrát dokonce rovnou dvojnásobnou. Jihočeši se svou šancí sice nenaložili vůbec špatně, dokázali si vytvořit tlak, kontaktního gólu však ke své velké nelibosti nedocílili.

S kartami celého střetnutí výrazně zamíchala až závěrečná třetina, v jejímž průběhu se hrálo zejména podle pravidel náruživého hokejového karbaníka Jana Sýbka. Ten začal z rukávu tahat neuvěřitelné trumfy až nakonec vzal za pomoci svých spoluhráčů Šumperským veškerý vítr z plachet. Zlom v utkání nastal již s jeho prvním přesným zásahem, kdy zametl za brankovou čáru vyraženou tvrdou ránu Jana Polaty, což na jeho střídačku zafungovalo jako živá voda. Ještě více vyburcovat zvládl Jihočechy následující pěstní souboj jejich kapitána Martina Parýzka s hostujícím Ostřanským, po němž se hrálo ve čtyřech mužích na obou stranách a v jehož rozmezí Písečtí zaznamenali kýženou vyrovnávací trefu. Jan Sýbek zužitkoval své rychlé nohy, přesnou mušku a střelecký um, díky nimž v závěru přečíslení perfektně našel a vymetl bližší šibenici. Písecká sedmnáctka pak zaúřadovala ještě jednou pouhé tři minuty před koncem duelu, ve chvíli, kdy by se bývala dala atmosféra na píseckém zimním stadionu zrovna krájet, když uklidila do odkryté klece přesnou Polatovu přihrávku k pravé tyči - 3:2. Písecký obrat byl pro favorizované Draky pořádně hořkým soustem, s nímž se v dobíhajících minutách vypořádávali tak nějak po svém. Místy mohla být řeč až o zákeřnostech, závěr duelu byl proto poměrně dost vyhrocený, žádnou další změnu ve skóre už ovšem nepřinesl, pročež se hráči IHC mohli zaslouženě radovat ze svého vybojovaného triumfu a vyrovnání čtvrtfinálové série.

Ohlasy trenérů

Karel Herr, trenér Písku: "Navázali jsem na první dvě třetiny, které jsem odehráli v Šumperku. Trochu jsem změnili nějaké systémové prvky a krásně jsme viděli, jak to fungovalo. Věděli jsme, že když budeme Šumperk nechávat v přečísleních, tak oni to potrestají. Řekli jsme si, že je to přečíslení pouštět nesmíme. Štěstí se dnes přiklonilo na naší stranu, bylo to krásné utkání. Děkujeme fanouškům za krásnou podporu, doufáme, že jich příště přijde ještě víc. Neztotožňujeme se však s tím, aby po cizí střídačce lili pivo. To se nám nelíbí. Prosíme, aby se to neopakovalo."

Fotogalerie

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy