Ďáblové zapomněli na rohy: Písečtí sestřelili Nový Jičín půltuctem branek

Ráz sobotního utkání s novojičínskými Ďábly udala už úvodní dvacetiminutovka, k jejímuž průběhu toho nelze příliš mnoho dodat. Domácí hráči se jejím začátkem poměrně rychle osmělili a v pásmu Východočechů začali nekompromisně úřadovat. Svou střeleckou aktivitu postupně dokázali proměnit hned ve čtyři přesné zásahy, díky nimž se mohli na přestávkovou poradu odebrat s relativním klidem na hokejkách. S nástupem do prostředního dějství se zdálo, že bouře, která se po nevydařeném startu do zápasu kabinou hostů prohnala, ponese v příštím úseku hry své ovoce. Hráči Jičína na Písecké doslova vlétli a velice rychle se radovali ze své premiérové branky. Ta jako kdyby psychiku žlutomodrého výběru mírně nahlodala, hoši od Otavy se totiž od onoho okamžiku poměrně dlouho hledali a marně se pokoušeli na svou předešlou gólovou estrádu navázat. Hosté tak měli dobrou chvíli pré, dosud tvořivější Jihočechy zatlačili a aktivně usilovali o umazání své ztráty. Tento stav trval zhruba až do dvaatřicáté minuty, kdy písecký brankostroj znovu nastartoval mladíček Vojtěch Šuhaj. Jeho přičiněním se jeho týmoví kolegové vrátili opět do latě a znovu si zodpovědně plnili povinnosti papírového favorita. Bezgólová třetí třetina pak s kartami zápasu již více nezamíchala, svěřenci trenéra Herra během ní pouze úspěšně drželi Ďábly zkrátka a kontrolovali vývoj zápasu. Ten nakonec ovládli v poměru 6:1 a protáhli svou sérii úspěchů na tři vyhraná utkání v řadě.
2. liga ČR, sk. JIH-VÝCHOD, 33. kolo, so 19.1.2019, Zimní stadion Písek
Písek
Nový Jičín
6:1
4:0, 2:1, 0:0
Písek: Hauser (Kříž) - Turek, Suda, Parýzek "C", Červinský, Bílek, Houdek, Hanus - Hučko, Šuhaj V., Sýbek "A", Novotný, Koupal, Volf, Marcilis, Strnad, Matějka, Novák
Nový Jičín: Sonnek V. (Palička D). – Már, Hruška "C", Kališ, Matelka, Gřesík, Tomeček, Kuba, Palička F, Krupa, Pecha, Málek, Kafka, Lehečka, Chvostek "A", Poruba, Zedník "A", Sonnek J., Irgl

Začátek sobotního klání vyšel svěřencům trenéra Herra na jedničku. Fanoušci se snad ještě nestihli ani pořádně usadit a prodiskutovat své tipy na výsledek, když už domácí borci zvedali ruce nad hlavu. Skóre zápasu otevřel svým svižným obtočením se kolem brány Jan Marcilis, jemuž se následně podařilo propasírovat kotouč mezerou mezi Sonnekovy betony. Hráči Jičína měli možnost na popud domácích bezprostředně zareagovat, slibně rozjetý Daniel Pecha však na konci svého průniku nastřelil pouze horní tyč. Iniciativnější a střelecky aktivnější Písečtí na svůj druhý přesný zásah nemuseli čekat příliš dlouho, zhruba na přelomu dvacetiminutovky dorážel z nepříliš snadné pozice před gólmanem se potulující Vladimír Hanus, který zdárně zacílil do odkryté pravé části novojičínské klece. Třetí trefu obstaral v přesilové hře důrazný Dominik Bílek, kterému se poštěstilo procpat za čáru Sýbkův bezprostředně předcházející střelecký pokus z vrcholu pravého kruhu. Periodu pak ještě uzavřel pohotový Martin Koupal, jenž se po Sýbkově protřelé přihrávce prosadil nekompromisní ranou zleva a odskočil do čtyřgólového trháku.

Hosté neměli důvod věšet hlavy, i v letošním druholigovém ročníku byl napsán nejeden příběh o tom, jak se nevyplácí se příznivým výsledkem ukonejšit a usnout na vavřínech, nicméně bylo více než zřejmé, že ke zdramatizování zápasu budou potřebovat kompletní restart a spoustu dobrých nápadů. A to co nejdříve. Osud jim zahrál do karet již po pouhých třiatřiceti vteřinách, kdy se prudkou ránou z mezikruží podařilo zamířit pod horní tyč Michaelu Chvostkovi. Optimismus v novojičínských žilách pak ještě více rozpohybovalo vyloučení píseckého Strnada, které však nakonec zůstalo bez vykoupení. Poměrně dost s chutí zaměstnával žlutomodrého maskovaného mladíka hostující Jaroslav Tomeček, avšak ani on ani jemu zdatně sekundující Jakub Lehečka Hausera navzdory vší snaze na švestkách nenachytal. Zatáhnutě hrající Jihočeši zatím čekali na směrodatný impuls, jenž by jim pomohl rozpomenout se na výkon z první periody. Ten přišel spolu s úderem dvaatřicáté minuty, kdy kus ze svého hokejového umění předvedl Ďáblům mladý útočník Vojtěch Šuhaj. Tomu se poté, co se svižně prohnal podél pravého mantinelu a nenechal se rozhodit za ním se ženoucím novojičínským obráncem, povedlo zkušeně zasunout puk do mezery, kterou si jeho rychlostí konsternovaný Sonnek nestačil pohlídat. Půltucet branek pak v další početní výhodě dojednal pro svůj celek Petr Hučko, který soupeřova brankáře překonal jedovatou střelou ze středu levého kruhu, již umístil k bližší tyči.

Závěrečné dějství s sebou příliš mnoho vzruchu nepřineslo. Hokejisté Nového Jičína v jeho průběhu sice usilovali o vykřesání poslední jiskry naděje, rozjaření domácí je však k ničemu revolučnímu nepustili. Otěže zápasu svírali pevně ve svých rukou a hru Ďáblům znepříjemňovali svým rychlým přístupem a napadáním, na úkor kterých museli hosté opakovaně začínat od nuly. Čas jim tak nesmlouvavě utíkal a jeho postupem bylo stále více zřejmé, že na žádné velké drama už s největší pravděpodobností nezadělají. Mírnou psychickou vzpruhou a možností docílit alespoň dalšího korigujícího zásahu se pro ně mělo stát druhé vyloučení písecké jednatřicítky, v pásmu se ovšem za celou dobu usadili pouze jednou jedinkrát a ještě navíc ne na dlouho. Jejich bezzubé střelecké příležitosti končily vždy mimo píseckou svatyni nebo je zlikvidoval její dnes takřka bezchybný strážce, pročež dosavadní skóre už žádný další posun nezaznamenalo a svěřenci trenéra Herra tento důležitý duel ovládli v poměru 6:1.

Ohlasy trenérů

Karel Herr, trenér Písku: "V první třetině jsme byli hodně produktivní. Na co jsme sáhli, to nám tam spadlo. Hodně jsme se báli vstupu do druhé třetiny, protože jsem ještě neměli zkušenosti s vedením o takový rozdíl po první třetině. Obavy se potvrdily, soupeř nás válcoval. Naštěstí jsme z toho dostali jen jeden gól. Zachránil nás náš gól na 5:1, po kterém se to uklidnilo a utkání se víceméně jen dohrávalo. Soupeř už pak moc nekladl odpor."

Fotogalerie

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy