Odchovanec Jan Skok bojuje o mistrovství světa U18

Mladý obránce Jan SKOK prožívá snovou sezonu. Teprve 16letý bek, který s hokejem začínal v Písku, letos v brvách HC Škoda Plzeň poprvé nakoukl i do seniorské Tipsport extraligy. Úspěchy sbírá i na mládežnickém poli a aktuálně bojuje o účast na mistrovství světa kategorie U18. A co víc – reprezentační dres oblékl na píseckém ledě, kde se národní tým kouče Jakuba Petra připravuje.

„Kdyby mi někdo před pár lety řekl, že budu v Písku bojovat o možnost jet na mistrovství světa, a ještě o kategorii výš v U18, tak bych mu řekl, že se zbláznil. Obléct národní dres je veliká cest, o to víc už v této kategorii,“ uvádí v rozhovoru pro redakci webu www.ihcpisek.cz Jan Skok.

„Je to pro mě nepopsatelný pocit, vrací se mi tu všechny ty vzpomínky, protože jsem tu vyrůstal. Až z toho člověku běhá mráz po zádech, užívám si každou chvilku,“ říká upřímně. Kemp u Otavy si užívá, i když se ho účastní teprve krátce. „Je o nás dobře postaráno. Máme pěkné ubytování v hotelu OtavaArena ve sportovním areálu, kde to máme kousek procházkou kolem řeky na stadion. Jídlo a všechno je super. Celý realizační tým nám vytváří super podmínky. Trenéry máme výborné i parta v šatně je dobrá, takže máme i srandu,“ chválí si Jan Skok.

Zmínil, že přípravný program je náročný. „Tréninky jsou podle mě dobře postavené a moc mě baví, takže si to užívám a vše vstřebávám. Doufám, že všem z týmu se tu líbí, akorát program je náročný, tak jsme ještě neměli ani pořádně čas se projít po městě. Ale třeba to ještě doženeme,“ věří Jan Skok.

Přiznal, že sezona, která se chýlí ke konci, byla pro něj osobně zatím nejtěžší. „Těch zápasů bylo opravdu hodně. Posuny do juniorů, do áčka, posuny v reprezentaci, to vše je náročné nejen fyzicky, ale i psychicky. Člověk si to nesmí tolik propouštět a je třeba pracovat i s hlavou, mít ji dobře nastavenou. Když za tu práci přichází ale takové odměny, tak se to všechno zvládá mnohem lépe. Člověku to pak dává do žil strašně energie, takže pak na únavu ani nemyslí,“ popisuje mladý bek.

V šesti zápasech naskočil i v nejvyšší české soutěži – v Tipsport extralize dospělých. „Byla to pro mě velká škola. Už jenom to být v šatně s takovými hráči při trénincích. Kam se člověk podívá, tam se může něco naučit a sbírat zkušenosti. Samozřejmě to člověka nutí mnohem více makat a být lepší, aby se těm hráčům vyrovnal. A vyjet pak na led před plnou arenou, každému bych to přál zažít,“ neskrývá nadšení Jan Skok.

„Nejvíc jsem času jsem odehrál s Honzou Piskáčkem, to je hodně zkušený bek, důrazný. A pak jsem trávil hodně času na ledě v zápase s Petrem Zámorským, jedním z nejlepších beků extraligy. Byla to pro mě byla velká škola. Příští sezonu bych měl začínat na pevno v A-týmu, takže se na to moc těším a věřím ze nezklamu,“ prozradil Jan Skok.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy