Kacíř na Písek nestačil

Hvězda Brno představila proti Písku novou posilu, bývalého reprezentanta Mariána Kacíře, který vstřelil obě branky svého nového týmu. Ostatní domácí hokejisté se k němu však nepřidali a tak si Písek po překvapivé Míkově střele deset minut před koncem odvezl všechny tři body.
1.liga, 24. kolo, so 7.12.2002
Hvězda Brno
Písek
2:3
0:1, 2:1, 0:1

Hokejisté Hvězdy nenavázali na svá předchozí vystoupení a duel proti Písku odehráli v herním útlumu. Jediným zářivým bodem na jejich představení byl skvělý výkon Mariana Kacíře, jehož dvě branky v rozmezí tří minut v polovině střetnutí zlikvidovaly soupeřův náskok, navíc bývalý reprezentant při svém teprve druhém startu v brněnském dresu svým spoluhráčům několik vyložených šancí připravil. Ostatní domácí hokejisté se k němu však nepřidali a tak si Písek po překvapivé Míkově střele deset minut před koncem odvezl všechny tři body.

Oba celky vstoupily do utkání hodně opatrně a gólmani se tak do správné provozní teploty dostávali jen velmi pozvolna. Písecký Romanu Špiler měl hned při své první práci v 6. minutě pořádnou porci štěstí, když mu Šefčíkovo nahození vypadlo z lapačky těsně vedle brány, potom ovšem své spoluhráče podržel při přesilovkové šanci Petláka. Hosté se k prvnímu ohrožení Petra Žurka dostali až v 9. minutě, hned z něj ale vytěžili vedení, když ve vlastním oslabení ujel po levé straně Ondřej Mácha a s přehledem umístil puk do horního růžku. Úvodní branka dokonale zvrátila průběh hry a do první sirény jakoby se po ledě prohánělo pouze písecké mužstvo. Hvězda měla namále především při akci čtvrtého hostujícího útoku, kdy Žurek vyrazil kotouč přímo k Vondrkovi, ale v pozici strážce svatyně jej zastoupil Petružálek a obrana zblokovala i následnou dorážku Němečka. Domácí brankář si pak v oslabení poradil s pokusem Míky, jenž zakončoval únik tří útočníků na jediného obránce, když v útočném pásmu propadla nová brněnská akvizice, bek Petr Tejkl.

Domácí tým se z obdrženého gólu oklepal až v prostřední části hry a stejně jako Písek mohl skórovat při oslabení, jenže Bělohlávek své sólo zakončil ranou přímo do Špilera a faulovaný Šefčík pak dorážel mimo. Ve druhé třetině se hrál zajímavý hokej nahoru-dolů, čehož jako první využili písečtí hokejisté a ve 26. minutě šli do dvougólového trháku. Brněnskou obranu dokonale rozebrala elitní útočná formace hostů a Tomáš Nouza pohodlně zakončoval po přihrávkách Mazance a Hřebejka do prázdné klece. Hvězda se ale tentokrát z inkasování vzpamatovala poměrně rychle a zanedlouho bylo vyrovnáno. Ve 30. minutě slavil proti početní převaze soupeře úspěch bleskový protiútok Lipiny s Marianem Kacířem, který druhý jmenovaný bekhendem zakončil právě v okamžiku, kdy se vyloučený spoluhráč vracel na led. O tři minuty později se nejjasněji svítící brněnská hvězda prosadila znovu, Kacíř tentokrát doklepl střelu Čecha a převalil psychologickou výhodu na domácí stranu. Očekávaný tlak Hvězdy ale přibrzdil zbytečný čtyřminutový trest Tejkla za vysokou hůl. Polášek sice potvrdil, že v tomto utkání jsou oba výběry nebezpečnější v oslabení než při přesilovce, ale jeho pas na Bělohlávka při úniku dvou na jednoho vystihl osamocený obránce a do šaten se tak kráčelo za nerozhodného stavu.

Kdo od závěrečných dvaceti minut čekal vyvrcholení napínavé podívané, musel být zklamán. Oba celky se v závěrečném dějství vrátily k opatrné hře a působily vlažným dojmem. Písek zahrozil zásluhou Mazance a Hřebejka, ani jeden však netrefil bránu, stejně jako na druhé straně Barna, na kterého po Špilerově zaváhání dokonce zíval částečně odkrytý cíl. Patovou partii tak na stranu hostů převážil v 51. minutě David Míka. Agilní útočník nečekaně vystřelil z nenápadně vyhlížející akce tak přesně, že se puk při cestě za záda překvapeného Žurka ještě odrazil od horní tyčky. Brněnský prapor se snažil pozvednout neúnavný Kacíř, jenž své kolegy trpělivě zásoboval přesnými přihrávkami do vyložených pozic, které ovšem domácí střelci trestuhodně spalovali. Největší závar před píseckou brankou se odehrál v 58. minutě při Vondrkově vyloučení, ovšem Lipina neproměnil ideální Kacířovu přihrávku a následně nedokázali útočící hráči využít ani skutečnosti, že gólman Špiler přišel o svou hokejku. Lipina pak neuspěl ani při další převaze v soupeřově pásmu, podpořené už hrou bez brankáře, a dokumentoval tak domácí střeleckou nemohoucnost. Otěže nervózního závěru zápasu potom převzal nejistý hlavní rozhodčí, když nejprve vyloučil brněnského Bakrlíka, aby na posledních 41 vteřin poslal do tří písecké mužstvo. Při závěrečném pokusu o zteč hostující hradby pak muž v pruhovaném pro změnu viděl postavení hráče v brankovišti a Písek tak své těsné vedení uhájil až do konce.

Ohlasy trenérů

Igor Čikl (Brno): Myslím, že dnes bylo všechno nachystané tak, abychom vyhráli a přiblížili se osmičce, která je pořád naším cílem, bohužel jsme ale odehráli špatný zápas a ztratili body. Měli jsme zbytečně moc vyloučení, některá nás zabrzdila zrovna když jsme se dostávali do tlaku. Když jsme zlikvidovali to dvoubrankové manko, byli jsme na koni, ale potom Petr Tejkl dostal čtyři minuty, bylo to takové chaotické a nehráli jsme dobře. Řekli jsme si, že budeme napadat a že je do ničeho nepustíme, ale pak jsme nehráli důrazně a do těla, soupeř dobře bruslil. Dnes bohužel zase hrála jen jedna pětka, která dala oba góly. Druhá se neprosadila a ve třetí jsou všichni tři mladí kluci, chtěli jsme po nich, aby hlavně neinkasovali, což se jim ale taky nepodařilo. Na jednu pětku to nemůžeme uhrát.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy