1.liga, 20. kolo, so 23.11.2002
Třebíč
Písek
0:3

Pověstnou černou sobotu si v zápase 20.kola první hokejové ligy hořce zakusili třebíčští hráči. Zcela propadli v duelu s papírově slabším Pískem a po třech rychlých gólech již v první třetině kapituloval Stanislav Neruda – opustil svatyni domácích a na jeho místo nastoupil Roman Kousal. Ten svým obětavým výkonem zachraňoval čest Horácké Slavie a stal se tak bezesporu nejlepším domácím hráčem. Nepustil po zbytek zápasu ani jeden gól, ovšem jeho spoluhráči v poli nemohli najít recept na stejně dobrého Špilera v brance hostí. Gólová nemohoucnost jim svázala nohy natolik, že do šaten odcházeli se svěšenými hlavami. Prohrálo i publikum, které nedokázalo vyburcovat domácí k alespoň čestnému úspěchu, natož k dotažení skóre, které zůstalo nezměněno – 0:3.

Již první minuty úvodní třetiny dávaly tušit, že dnešní zápas skončí pro domácí neslavně. Jako první byl sice na začátku třetí minuty prověřen písecký obranný val Hrbáčkem a Mikulíkem. Hrbáček vyslal střelu od modré, avšak Mikulík již nestačil tečovat za osamoceného Špilera. Odraženého puku se zmocnil Všetečka, vyslal jej do středního pásma a vzápětí šel do protiútoku Kubeš, který nechal domácí obránce daleko za zády, rychle projel kolem mantinelu a zaskočený Neruda lovil puk za svými zády – 0:1. Ani ne po půlminutě se Jihočeši opět navezli do obranného pásma domácích, Filipi zpoza branky přihrál na modrou obránci Vokatému a ten prostřelil skrumáž před Nerudou – 0:2. Toto byla pro Třebíčské opravdu ledová sprcha, ale to nejhorší mělo ještě přijít.

Alespoň Tokoš a později Žiška prověřili Špilera, ale bez úspěchu, stejně tak dopadla i následná přesilovka domácích. Ani Písečtí se při vyloučení Hrbáčka nevytáhli. V sedmnácté minutě vyhnal Nerudu z ledu Bouz, který se nejlépe zorientoval ve skrumáži před třebíčskou brankou a dorazil do sítě Hřebejkovu střelu - 0:3. Poskvrněnou svatyni šel hájit Roman Kousal a až do trpkého konce si počínal opravdu skvěle. Domácí do hry nedostalo ani následné vyloučení Jareše – několikery Žiškovy střely neměl kdo dorážet ani tečovat, protože ostatní jakoby se báli Špilera byť jen znervózňovat, natož najíždět před branku.

Odhodlání dotáhnout hrozivé skóre vydrželo na počátku druhé třetiny pouze několik málo minut. Neprosadil se ani Vítek, ani Tokoš, ani jindy elitní první útok. Nemohoucnost v koncovce uvrhla domácí opět do nervozity, nesměle nahrávané puky odskakovaly od hokejek a pečlivá obrana Píseckých jim ubírala poslední zbytky snahy. Domácí defenziva chybovala ve středním pásmu, toho využil například ve 25.minutě Mácha, ale tváří v tvář Kousala nepřekonal.

Hned vzápětí byl vyloučen Robert Holý, ovšem hosté nechali ujet Mikulíka, ani ten si se Špilerem neporadil a jeho zlostný úder hokejkou do ledu po nadějném ale promarněném brejku jen podtrhl zoufalost celého týmu. Při následném tlaku hostí naopak Kousal doslova zářil. Do poloviny třetiny se sice domácí stále snažili, neustávali v pohybu, pronikali do útočného pásma, ale důsledná obrana hostí, gólová nemohoucnost a minimálně dvě zcela odevzdané přesilovky je definitivně srazily do kolen.

Hned na začátku třetí třetiny prověřil Kousala Šimek, následoval rychlý protiútok tria Žiška-Kaňka-Holý, ale i se třemi rozjetými útočníky si osamocený Špiler poradil. Na druhé straně se vzápětí snažil skórovat Bouz, ale Kousal hrál dnes za tři a dokázal zastoupit i za dva zcela chybějící obránce, a to i při akci Jelena a Nouzy. Ten také v 52. minutě prozvonil tyč domácí brány.

Třebíčští už hráli vabank a zcela otevřeli obranu. Žiška pálil pouze do skrumáže mezi kruhy, následovalo vyloučení píseckého Vokatého. Při přesilovce sice Třebíčští uzamkli Jihočechy, ale jejich střelbu z uctivé vzdálenosti již znal Špiler zpaměti. Dělovka obránce Klimeše navíc vyřadila ze hry Všetečku, který ránu schytal doslova naplno a zůstal ležet na ledě silně otřesen. Zápas s přídomkem blamáže se pak již jen dohrával a stav zůstal nezměněn. Se vztyčenou hlavou tak mohl odejít do šaten pouze Roman Kousal. Ostatní musí zpytovat svědomí jen do následující středy, neboť opět na domácím ledě přivítají soupeře z Kadaně.

Ohlasy trenérů

Miroslav Šperl (Písek): V zápase jsme se dostali rychle a poměrně snadno do vedení. Potom jsme hru stáhli na těsné obsazování ve středním pásmu, což dělalo domácím problémy a tudíž nemohli procházet. Tato taktika se nám vyplatila, navíc jsme z ní měli několik brejkových situací a přečíslení dva na jednoho – škoda, že jsme je nevyužili. Pak už jsme jen drželi výsledek, domácí byli stále nervóznější a diváci jim moc nepomohli. Byl jsem zde zvyklý na lepší diváky, než kteří se předvedli dnes. My to známe z domácího prostředí, kdy tyto problémy také máme. Ukázněnou a zodpovědnou hrou jsme výsledek udrželi.

Roman Mejzlík (Třebíč): Utkání poznamenal začátek, který jsme absolutně nezvládli. Chtěli jsme třetinu dohrát alespoň se stavem 0:2, ale bohužel jsme inkasovali třetí gól, který nás de facto srazil úplně na dno. Ve druhé třetině snad byla šance se zvednout, kdy jsme měli brejk v oslabení, ten jsme nevyužili a pak už byl náš výkon velice špatný. Šance dostat se do hry byla snad už jen v přesilovce, ale ani ty – stejně jako celá hra – nám vůbec nevycházely. Soupeř hrál obranu velice dobře, bylo velice těžké dostat se do šance a pokud jsme si ji už vypracovali, chybělo štěstí v koncovce. Je třeba soupeři pogratulovat k výkonu a vítězství. Naše hra byla velice naivní... jediným světlým bodem našeho mužstva byl Roman Kousal.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy