Budíček přišel pozdě, starší dorost letos poprvé nestačil na Strakonice

Starší dorostenci v rámci nedělního utkání proti Strakonicím usilovali o upevnění své pomyslné nadvlády nad řekou Otavou, kterou si po zásluze vydobyli ovládnutím dvou předcházejících vzájemných střetnutí, deváté kolo nadstavbové části soutěže jim však nakonec zdaleka nevyšlo dle jejich představ. V nezávidění hodné situaci se octli už začátkem prostředního dějství, kdy z holí hostujících hráčů inkasovali již po pouhých sedmapadesáti vteřinách hry, do skutečně úzkých se ale měli hráči IHC teprve dostat. Poté, co spálili hned dvě po sobě jdoucí tutové příležitosti, jimiž mohli na nepříznivý vývoj zápasu neprodleně zareagovat, jako kdyby jejich ruce najednou svázala velká míra frustrace, na úkor které pak také ze své sítě lovili do konce třetiny ještě další dva puky. S následným snížením ovšem zvětřili naději, kterou si do závěrečného dějství nejenže přenesli, především z ní posléze i navzdory dalšímu prohlubování výsledkové propasti ze strany Strakonických vytěžili naprosté maximum. Náskok svého jihočeského rivala tak zdárně zredukovali až na sympatických 4:5, načež houževnatě zabojovali i o kýžené vyrovnání. Jejich zvýšené úsilí ovšem hosté záhy degradovali trefou do prázdné klece, jíž si svůj triumf ve třetím letošním pootavském derby definitivně pojistili.
Starší dorost, 9. kolo, ne 21.1.2018, Zimní stadion Písek
Písek
Strakonice
4:6
0:0, 1:3, 3:3
Písek: Kříž (Buchta) - Kopenec, Pokorný, Kukla, Hora, Kajtman, Lang, Brož - Fríd, Šuhaj, Novotný, Novák "C", Přibyl "A", Stauber "A", Pechlát
Strakonice: Reindl (Zeman) - Kolářík, Hřebíček, Chval, Herc, Vítovec, Sulan, Žampach - Hokr, Šebesta "A", Mikeš "C", Švec "A", Bida, Řehoř, Babor

Nenadchla, ale ani neurazila - přesně tak lze zhodnotit průběh dnešní relativně vyrovnané úvodní dvacetiminutovky, jejíž začátek sedl lépe domácím, kterým se na rozdíl od hostů dařilo držet se na kotouči dostatečně dlouho na to, aby mohli realizovat své čerstvě se rodící myšlenky. Jako první se k ohrožení strakonické svatyně osmělil Novotný, jehož rána z mezikruží skončila mezi Reindlovými betony. Pohotového gólmana hostů záhy nevykoupal ani Přibyl svou pohlednou kličkovanou, a tak Písečtí doufali alespoň ve využití následné dvojnásobné přesilové hry. Bohužel pro ně, Strakoničtí se pokaždé bez větších obtíží osvobodili a k ničemu pořádnému je nepustili. Svou první větší šanci si pak připsal i úspěšně se ubránivší hostující celek, jenž měl obratem dobře našlápnuto ke slibnému přečíslení: kupředu uhánělo trio Mikeš-Babor-Švec, první jmenovaný však správně nevystihl klíčovou přihrávku do středu hřiště, pročež z celé akce sešlo. Strakonický kapitán si ovšem záhy částečně napravil reputaci, když se hbitě prosmýkl podél pravého mantinelu a svůj nenadálý únik zakončil svižným bekhendem, ten se ale především kvůli velkému střeleckému úhlu neujal. Starosti Reindlovi přidělalo ještě zkusmé nahození Frída, které silně podcenil, načež mu nečekaně vypadlo z lapačky. Se svou početní výhodou pak dobře nenaložili ani hosté, výsledek třetiny tak zůstal zejména na úkor estrády spálených příležitostí zcela netknutý.

Diváci však na premiérovou branku utkání nečekali vůbec dlouho: již necelou minutu po návratu na ledovou plochu zaúřadovali hosté, kteří využili těsna na Křížově brankovišti. Na píseckého gólmana se slétli jako supi - Baborův přízemní bekhend sice zvládl jen tak tak vytěsnat špičkou pravého betonu, proti přizvednuté dorážce Zdeňka Chvala už ale zasáhnout nestačil. Obrovskou šanci zanedlouho doslova a do písmene provařil písecký Novotný, jenž zcela nepovšimnut postával u Reindlovy pravé tyče, kam posléze dostal přesnou přihrávku. Jeho následná rána, jíž mířil takřka do prázdné klece, ovšem smolně prošla jen v těsné blízkosti brankové čáry. Už tak dosti pošramocené sebevědomí domácích navíc zakrátko pocuchala další trestuhodně spálená možnost: přečíslení zakončoval z příhodné pozice Pechlát, nicméně strakonickou bránu smolně přestřelil. Značně rozladěným Píseckým se najednou nedařilo vůbec nic, nebylo divu, že jim hosté rázem odskočili do tříbrankového vedení. To nejprve zvýšil svou šikovnou tečí před bránou hlídkující Patrik Šebesta, který pak už jen spolu se svými spoluhráči sledoval překvapené výrazy situaci nevěřících žlutomodrých. Poslední hřebíček do rakve pak přibil ještě po svižné výměně puku se Švecem Patrik Řehoř, po jehož trefě byli domácí nuceni vzít si oddechový čas. Týmová porada ale hráčům IHC přišla očividně vhod, vlídným slovem povzbuzení Písečtí totiž neprodleně snížili zásluhou Matěje Novotného, který si svou dorážkou Novákovy střely spravil chuť po předcházejícím nezdaru.

Závěrečné dějství se už konečně neslo v tom pravém atraktivním duchu pootavského derby. Čtvrtému zásahu Strakonických předcházela nešťastná srážka zapáleně bránícího píseckého beka s hlavním sudím, na úkor které posléze nebyl s to včas zabránit akci najednou nikým nestíhaného Patrika Řehoře, jenž Kříže zbavil veškerých slov a šancí na pohotovu reakci svým znamenitým příklepem. Písecké záhy vrátil do hry svou parádní individuální akcí Ondřej Hora, který však svému týmu zanedlouho rovněž přidělal několik pořádných vrásek na čele. Za jeho nedovolený zákrok na v úniku se nacházejícího Řehoře bylo pochopitelně nařízeno trestné střílení, strakonický ostrostřelec ale tentokrát se svým klasickým zakončením naštěstí pro domácí pohořel. Další značnou nepříjemnost sice znamenal pro hráče IHC zásah Adama Mikeše, s okamžitou odezvou na něj nicméně přispěchal Adam Novák, jemuž stačilo uklidit do odkryté klece vychytralou Šuhajovu přihrávku z levé strany kluziště. Na rozdíl jediného gólu posléze snížil k velké radosti žlutomodrých Matěj Fríd, kterému se jeho velkým důrazem povedlo propasírovat puk mezerou u levé tyče. Stále více se dramatizující závěr utkání umocnili domácí hrou bez brankáře, během níž hostům pořádně zatápěli. Za vyrovnáním směřovali s velkým odhodláním a vervou až do devětapadesáté minuty, kdy se kotouče opět spěšně ujal Patrik Šebesta, což je situace, která pro soupeře obecně představuje komplikaci. Jinak tomu nebylo ani v tomto případě, hostující útočník se v zakončení do prázdné klece nezmýlil a svou druhou trefou v utkání pojistil svému týmu nejen vítězství 4:6, ale i první letošní skalp Píseckých.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy