Písek rozstřílel hosty v přesilovkách

Nevídaná efektivita při přesilových hrách přinesla domácímu Písku zasloužené vítězství v souboji se sousedem v tabulce Prostějovem. Ten nezopakoval výkon z posledního vítězného zápasu v Jihlavě a prohrál rozdílem třídy. Písecké vítězství posunulo na jedenáctou pozici za Havířov, který má bod k dobru, naopak Prostějov klesl až na předposlední místo. Dvěma trefami od modré se blýskl Kolda (na obrázku), další přesilovkové góly přidali Škoda, Šmátrala a Kubeš, za hosty vyrovnával Šakarov a v závěru překonáním Šmída snížil na konečných 5:2 Ševčík.
1.liga ČR, 35. kolo, so 24.1.2004
Písek
Prostějov
5:2
1:1, 1:0, 3:1
Branky: 7. Škoda (Kubeš, Kořánek), 27. Kolda (Hřebejk), 41. Šmátrala (Nedorost, Jelen), 41. Kolda (Šmátrala, Kořánek), 51. Kubeš (Šmátrala, Nedorost) - 8. Šakarov (Procházka), 55. Ševčík (Černý). Rozhodčí: Dvořák - Fiala, Urban. Vyloučení: 7:8 + Šeda 5min a do konce, Maláč a Palinek 10min (všichni Prostějov). Využití: 5:0. Střely na branku: 39:15. Diváci: 750.
Písek: Šmíd - Veselý, Neckář, Vokatý, Procházka, Mucha, Kolda (Svoboda, Drtina) - Brož, Šimek, Hřebejk - Nedorost, Šmátrala, Jelen - Kořánek, Škoda, Kubeš (Štefan).
Prostějov: Maláč - Ševčík, Rekem Světlík, Šeda, Vlček, Malinský, Dvořák - Černý, Smejkal, Janeček - Procházka, Streit, Hradecký - Jelínek, Antonovič, Šakarov - Hrubý, Palinek.
Již první minuty utkání nastínily, jakéže bude rozdělení sil na ledě. Písečtí se vrhali dravě do útoku a několikrát vyzkoušeli pozornost Maláče střežícího hostující svatyni, zatímco Maláčovi spoluhráči ofenzivními nápady značně šetřili. Neprůstřelnost gólmana hostí neměla dlouhého trvání, vydržela jen do sedmé minuty, domácím se podařilo potrestat hned první faul Hanáků, když se nekompromisně trefil pod víko Škoda. Stav 1:0 na ukazateli ale svítil jen 63 vteřin, bleskově vyrovnal Šakarov, který ujel obráncům a proti ležícímu Šmídovi měl už snadnou úlohu. To utlumilo aktivitu Píseckých a hra se tak na čas vyrovnala. Oba gólmani si mohli vydechnout, nemuseli totiž do konce třetiny vážněji zasahovat. Jen domácímu Šmídovi jednou vypomohlo v oslabení břevno po Janečkově střele.

Druhé dějství lépe zahájili opět bojovnější Písečtí, ale opět jim chvíli trvalo, než jistě chytajícího Maláče překonali. Nepovedlo se to nejdříve v oslabení Neckářovi, který svou bombu nasměroval do břevna, ani na druhé straně Černému z následného rychlého protiútoku. Úspěch slavila dobře sehraná přesilovka, Hřebejk nabil na modrou Koldovi a ten poprvé poslal svůj projektil za Maláče, tomu puk proklouzl mezi betony. Opětovné vedení už si tým trenéra Mazance vzít nenechal, ale na pojišťovací gól si museli písečtí příznivci dlouho počkat. Příležitostí k tomu bylo dost, Maláč se už však do druhé pauzy překonat nenechal. Za zmínku ještě stojí bleskový nájezd domácího třetího útoku, centr Škoda ale nedokázal zužitkovat Kořánkovu přihrávku a na druhé straně šanci osamoceného Šedy, který ale trefil jen Šmída a poté zezadu krosčekoval Vokatého na tyč branky, za což utržil 5 minut a stop do konce zápasu. S nabídnutou přesilovkou si Písečtí rady nevěděli, jejich trápení ukončil druhá siréna.

To, co se domácím nepovedlo během první poloviny pětiminutového Šedova trestu, se jim povedlo v jeho zbytku. Už 12 vteřin po úvodním buly rozezvučel tyč Brož, poté však již nezachránily hosty ani tyče – Maláč inkasoval v 41. minutě dokonce dvakrát. Skóroval nejprve druhý útok, trefil se Šmátrala, a poté přidal svoji druhou branku Kolda, Maláč toho z jeho střely od modré asi moc neviděl. Hostům rychlý zlom v utkání krev do žil nevlil, dál se jim nedařil přechod do útoku, a tak útočili zase Písečtí. V plném počtu se ale prosadit nedokázali, ke zvýšení jim tak pomohlo další vyloučení prostějovského hráče. Maláč nedokázal včas přikrýt Šmátralou nahozený kotouč a ten doklouzal popáté za brankovou čáru. Gól byl připsán Kubešovi. O majiteli důležitých tří bodů bylo rozhodnuto, nic na tom nezměnilo ani nenadálé snížení Ševčíka. Domácí si již vítězství v poklidu pohlídali, půl minuty před koncem mohl ještě nevýrazným Hanákům podruhé přitížit Šmátrala, ale puk znovu skončil na tyči.

Ohlasy trenérů

Tomáš Herstus (trenér Prostějova):
Já se nechci opakovat, v Písku už jsem brečel minule. My jsme nehráli zdaleka tak dobře jako minule v Jihlavě, to je jedna věc, druhá věc je hrát dobře ve čtyřech. Ještě jsem snad nehrál zápas, kdybych dostal pět gólů a všechny v oslabení. Nás dolomilo to vyloučení Šedy, faul to asi byl, ale rozhodně ne na pět minut. My jsme dneska hráli špatně, rozhodčí asi ještě o něco hůř a víc už k tomu dneska nemám co říct.

Václav Baďouček (trenér Písku):
Chci poděkovat mužstvu za to, jak tento těžký zápas zvládlo, odehráli ho všichni od prvního do posledního, co se na tom podíleli, dobře. Určitě rozhodla ta pětiminutová přesilovka, já si myslím, že to na pět minut bylo, ale to nemá cenu rozebírat. Troufnu si říct, že v zápase jsme byli jasně lepší a 5:2 je pro Prostějov milosrdný výsledek, protože tam bylo daleko více šancí, tři tyčky… Z naší strany velká spokojenost, jak s hrou, tak s výsledkem. Už se nám dlouho nepodařilo dát pět gólů z přesilovky, tak doufáme, že takhle úspěšní v nich budeme i dál.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy