Starší dorostenci se na Kladně prali o důstojný výsledek, loučení s extraligou pro ně však přesto mělo hořkou příchuť

Pokud by chtěl někdo znázornit úspěšnost hokejových tažení píseckých starších dorostenců v několika uplynulých sezonách, zcela jistě by k tomu použil graf funkce sinus. Poté, co svěřenci trenéra Jindřicha Setikovského po roční pauze znovu zavítali mezi elitu, museli čelit tvrdému střetu s realitou. Letošní ročník NEON Extraligy staršího dorostu totiž naneštěstí podal přímé svědectví o tom, že v tuto chvíli je veškerá extraligová konkurence minimálně o jeden dobrý krok před Pískem. Po nevydařené základní části čekal na výběr hráčů IHC těžký úkol v podobě bojů o udržení, v jejichž průběhu ale bohužel k žádnému výraznému zlepšení nedošlo, pročež bylo o jeho dalším osudu již relativně dlouho dopředu jasno. V příštím roce se tedy znovu představí jako účastník druhé nejvyšší soutěže – Ligy staršího dorostu. Sestupujícím celkem se však oficiálně stal až po skončení dnešního posledního utkání nadstavbové skupiny B, které sehrál na ledě kladenských Rytířů. Mladí Jihočeši se mínili se svou extraligovou příslušností rozloučit se ctí, čemuž svůj výkon náležitě přizpůsobili. A přestože na Kladně předvedli sympatický výkon, museli se i tentokrát nakonec smířit s porážkou. Svému vyzyvateli podlehli na úkor poslední periody v poměru 5:2.
Extraliga staršího dorostu - sk. STŘED, 16. kolo, so 18.2.2017, ČEZ stadion
Kladno
Písek
5:2
1:1, 1:0, 3:1
Branky a nahrávky: 17. Haspeklo (Svoboda), 40. Veber (Kvapil, Husarik), 49. Jelínek (Husarik, Müller), 50. Bláha (Haspeklo), 55. Veber (Jelínek) – 1. Stauber (Šebesta), 55. Norris (Šebesta) Rozhodčí: Turčan – Rozlínek, Sládek Vyloučení: 2:4 Využití: 0:0 V oslabení: 0:0 Diváci: 68 Střely na branku: 54:26 Průběh utkání: 0:1, 1:1, 2:1, 3:1, 4:1, 4:2, 5:2
Kladno: Jiroušek (Altrichter) – Kvapil, Veber "A", Zich, Šmatlák, Haspeklo, Klusáček, Kryll, Müller "A" – Frimel, Březina, Svoboda, Tržil, Stůj, M. Bláha, O. Bláha, Husarik "C", Jelínek, Filip.
Písek: Křepela (Buchta) – Pokorný, Kukla, Lang, Štěcha, Brož, Kroupa – Waller, Vokoun, Hakl, Pejša, Norris, Novák "A", Šebesta "C", Stauber, Pechlát

Výjimka potvrzuje pravidlo. To je něco, co se píseckým starším dorostencům podařilo na ledě ČEZ stadionu naprosto jasně demonstrovat. Přestože vstup do utkání nepatřil v průběhu sezony mezi disciplíny, v nichž by hráči IHC dosahovali nějakých oslnivých výsledků, tentokrát jim vyšel přímo na jedničku. Do vedení se totiž dostali už po pouhých jednačtyřiceti vteřinách poté, co domácí svatyni svižně objel a bekhendem úspěšně zacílil do mezery u pravé tyče Tomáš Stauber. Vůbec špatně si nepočínali ani v následujících minutách, kdy svého vyzyvatele svedli hned několikrát dostat pod tlak. Ve vlastním oslabení se dokonce utrhl do samostatného úniku Frederik Hakl, jeho ránu směřující do horního rohu brány však Jiroušek pohotově zlikvidoval. Oproti tomu Kladenští se zvýšenou aktivitou vyrukovali až v samém závěru třetiny. Nejprve se jim podařilo srovnat stav zápasu zásluhou Václava Haspekla, který za Křepelova záda usměrnil svou přesnou střelou puk perfektně naservírovaný spoluhráčem Svobodou, načež stačil hostujícímu gólmanovi přidělat starosti ještě dobře clonící Tomáš Frimel. Ani jedna z těchto akcí však nezměnila nic na tom, že prvních dvacet minut byli Jihočeši Rytířům vskutku vyrovnaným soupeřem.

Obstojně zvládli Písečtí i druhé dějství. Krok s domácími drželi prakticky vzato po celou dobu jeho trvání, a to i navzdory inkasované brance, kterou obdrželi těsně před odchodem do šaten. Začátek periody byl poměrně divoký. Svou velkou příležitost ke skórování spálil zasažením ležícího obránce Veber, který se nemohl radovat ani napodruhé, neboť pro změnu ztroskotal na připraveném Křepelovi. Ten svůj tým podržel i proti ostře pálícímu Matyáši Filipovi, jenž si ke svému pokusu sjel po precizní přihrávce týmového kolegy z pravého kruhu až před bránu. Do odkryté sítě zanedlouho mířil tradičně iniciativní Frederik Hakl, Jiroušek se nicméně na poslední chvíli stačil zaskvět parádním zákrokem. V dalším úseku utkání se hra přelévala z jedné strany na druhou a zarytě se bojovalo o navýšení vedení. Lépe z něj nakonec vyšli domácí, již se mohli radovat na úkor akce předtím neúspěšného Václava Vebera. Kladenský kanonýr tentokrát zprvu pozorně sledoval celou situaci zpovzdálí, aby mohl Křepelu záhy nekompromisně překvapit po dorážce kapitána Husarika.

Ačkoliv bylo na modrožlutých hokejistech znát, jak moc touží ono jednobrankové manko smazat, pročež i nadále vytrvale hýřili nápady a aktivitou, brzy jejich vyhlídky poněkud nenadále srazily hned dvě slepené branky z holí nesmlouvavých Rytířů. Na 3:1 zvýšil po krásném pasu Husarika vstříc Křepelovi sám uhánějící Šimon Jelínek, zakončující do pravého horního růžku, po němž zaznamenal trefu i Ondřej Bláha, jemuž se povedlo poslat puk za brankovou čáru skrze betony gólmana hostů. Mladíci od Otavy se však s vývojem klání stále nemínili smířit, což se do nimi podaného výkonu náležitě promítlo. Velmi solidně si počínal z druhé vlny najíždějící Stauber, proti němuž ještě dokázal Jiroušek zasáhnout, na další spolupráci Písku už byl ovšem krátký. K jeho nelibosti si skvěle porozuměli Patrik Šebesta a Sean Norris, kteří domácího maskovaného mladíka společnými silami a velkým důrazem právem překonali a snížili na 4:2. Kladenští však svému odhodlanému sokovi bleskově zasadili další nepříjemný úder, když na rozdíl tří branek znovu odskočili přičiněním střelce Václava Vebera, jehož rána pod horní tyč pak rozhodla o konečném výsledku 5:2.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy