Dřinu píseckých hráčů pohřbila beznaděje v koncovce, důležité body získal Havířov

Písek – Fanoušci prvoligových hokejistů Písku už měli v této sezoně dostatek příležitostí přivyknout si na prohry. Bezesporu žádná ovšem ani zdaleka nebolela tak, jako ta středeční v důležité barážové bitvě s Havířovem. Jihočeši obávaného soupeře po většinu času svírali jako v kleštích a předvedli výkon, po kterém jejich příznivci tak často volali. Až neuvěřitelným zoufalstvím v zakončení ovšem hrubě urazili hokejovou Štěstěnu a museli se smířit s nesmírně krutou porážkou.
1.liga ČR, B4, st 10.4.2013
Písek
Havířov
1:3
1:0, 0:0, 0:3
Branky a nahrávky: 8. Kužel (Ferebauer) – 41. J Daneček (Klimša, Prokop), 52. Bursík (Matějek), 55. Pechanec (Krisl, Kolařík). Rozhodčí: Schmejkal, Horák – Špůr, Zavřel. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 920. Střely na branku: 34:28. Průběh utkání: 1:0, 1:3.
Písek: Halmoši – Kužel, Drtil, Kříž, Makovský, Dvořák, Semrád, Hanus – Polodna, Vaniš, Ferebauer – Heřman, Kučera, Marek – Kubeš, Vlček, Slavík – Volf, Homolka.
Havířov: L. Daneček – Vydra, Prokop, Hegegy, Krisl, Rimmel, M. Zientek, Hartmann, Graca – J. Daneček, Říčka, Klimša – Maruna, Bursík, Matějek – Kanko, Pechanec, Kolařík – Mráz, Kotala.
Slezané v pondělí na domácím ledě deklasovali Tábor a osmibrankovou kanonádou si u barážových soupeřů vysloužili značný respekt.
Písecký celek přesto už od prvních minut hýřil aktivitou a ukazoval, jak moc mu záleží na úspěchu v záchranářských bojích. Jeho gólový úder z úvodu 8. minuty se přesto zařadil do kategorie nečekaných – nepříliš nápadná střela obránce Kužela před brankářem L. Danečkem výrazně změnila směr a domácí slavili. Vstřelená branka v nich zažehla ještě více nadšení a další slibné možnosti na sebe nenechaly dlouho čekat, havířovský gólman už ale žádný puk za svá záda nepustil. Jeho protějšek Halmoši byl v největším ohrožení v poslední minutě, ale Kolařík ve vyložené pozici promáchl.

Kdo neviděl druhou třetinu a dozvěděl se až konečný výsledek zápasu, udělal si o jeho průběhu naprosto mylný obrázek. Písečtí hokejisté hýřili pohybem, podstupovali souboj za soubojem a svého soka z Havířova zatlačili do hluboké defenzívy. Brankář hostů L. Daneček si nemohl ani na okamžik vydechnout a pro domácí uklidňující druhý gól visel ve vzduchu, úmorná dřina se ovšem utopila v hluboké beznaději. Bezpočet šancí včetně té dvěstěprocentní v podání kapitána Kubeše zůstal nevyužitý. Havířovští si zřejmě pořádně oddechli, když písecký ofenzivní festival zabrzdilo domácí vyloučení a následná siréna ukončující druhou třetinu.

Závěrečné dějství začalo pro barvy IHC velmi nešťastně. Po necelé půlminutě hry a pouhé dvě vteřiny před návratem vyloučeného hráče na led se puk nečekaně odrazil k levé tyči Halmošiho klece; jako první si ho všiml hostující J. Daneček a stihl ho posunout za brankovou čáru – 1:1. Soubor z Moravy po tomto okamžiku viditelně ožil a pomohla mu k tomu i další přesilovka, kterou však domácí tým přečkal bez úhony. Postupem času tlak domácího týmu opět zesílil a především Semrádova odvážná akce volala po gólu, L. Daneček byl ale proti. A jak už je ve sportu nepsaným pravidlem, udeřilo na druhé straně. V 52. minutě vyrobili Písečtí snad jedinou skutečnou minelu v utkání a osamocený Bursík ji k radosti početné skupiny hostujících fanoušků nemilosrdně ztrestal vedoucím gólem Havířova. Za nepříznivého stavu 1:2 vyvrcholilo až neskutečně domácí trápení v koncovce. V polovině 54. minuty už Heřman před odkrytou brankou zvedal ruce nad hlavu, ale hůl soupeře vychýlila kotouč z gólového směru. Jen o chvíli později se v podobně vyložené šanci zjevil i Slavík, neposedný puk však našel výborně chytající L. Daneček v lapačce. V 55. minutě shořely naděje Písku na vyrovnání jako papír – uniknuvší Pechanec překonal Halmošiho chladnokrevným zakončením mezi betony a třetím gólem nasměroval svůj tým k vítězství. Domácí sice utkání nezabalili, a také při závěrečné hře bez brankáře L. Danečkovi pořádně zatopili, extrahořkou porážku ale odvrátit nedokázali. Na píseckém stadionu poté vypukla obrovská radost v havířovském balení.

Ohlasy trenérů

Josef Řeháček, IHC Písek: „Zápas se mi samozřejmě strašně těžko hodnotí. Po celou dobu jsme byli lepším týmem, v prvních dvou třetinách dokonce výrazně. Bohužel jsme ve výborně odehrané druhé třetině nedokázali soupeři odskočit na rozdíl dvou branek, a to bylo nakonec klíčové. S jedním vstřeleným gólem z tolika vyložených šancí se prostě dá vyhrát jen velmi těžko. S výjimkou toho nejpodstatnějšího nemůžu mužstvu téměř nic vytknout, hrálo výborně, ale to je nám teď k ničemu. Prohráli jsme vyhraný zápas.“

Tomáš Potěšil (AZ Havířov): Řekl bych, že dnes nevyhrálo lepší mužstvo, ale šťastnější. Písek byl v utkání jednoznačně lepším mužstvem, byl živější, více bruslil, především na začátku utkání, ale tím, že skóre bylo stále 1:0 a domácí nezvládli přidat další branky, tak domácí náš vyrovnávací gól utlumil. Do vedení jsme se dostali po další hrubé chybě domácí obrany a potom už jsme si výsledek pohlídali. Přidali ještě nějaké góly navíc. Soupeř však potvrdil své kvality a my jsme šťastni, že jsme dnes vyhráli. Do konečné podoby výsledku promluvila určitě produktivita obou celků. My jsme se vlastně dvě třetiny nemohli vymanit z tlaku domácích, kteří nedokázali své šance proměňovat a my jsme z našich čtyřech vyložených šancí dali tři góly, takže u nás jsme spokojeni s bojovností a obětavostí celého týmu. Brankář Daneček nás podržel v celém utkání, takže si myslím, že si dnešní utkání prohrál Písek sám svou vlastní neproduktivní hrou.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy