Draci ze Šumperka u Otavy dvakrát vedli, písečtí bojovníci je přesto zahnali domů s nepořízenou

P í s e k - Souboj posledních Jihočechů s jedenáctým celkem Šumperka se zprvu vyvíjel příznivěji pro hosty, kteří šli v zápase dvakrát do vedení. Píseckým se ale vždy podařilo srovnat krok a ve třetí třetině dokázali překlopit vedení na svou stranu. Autorem vítězné domácí branky z osmačtyřicáté minuty byl obránce Tomáš Drtil, který hokejově vyrůstal právě v Šumperku a barvy Draků hájil ještě v minulé sezoně.
1.liga ČR, 29. kolo, st 5.12.2012, ZS Písek
Písek
Šumperk
3:2
0:0, 2:2, 1:0
Branky a nahrávky: 28. Petruška (Sedláček, Drtil), 30. Kubeš (M. Heřman, Šperger), 48. Drtil (M. Heřman, Strnad) - 23. Cink (Rufer, Skoumal), 29. Suchý (Hlinka) Rozhodčí: Jílek - Frodl, Svoboda. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 315. Střely na branku: 20:43. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 3:2.
Písek: Halmoši - Makovský, Růžička, Klement, Semrád, Kužel, Drtil, Kříž - Kubeš, Šperger, Strnad - Polodna, Vlček, Ferebauer - Sedláček, M. Heřman, Petruška - R. Heřman, Vaniš, Marek
Šumperk: Štůrala - Novotný, Holík, Suchý, Tesařík, Pastor, Sedlák, Gewiese - Plášek, Staněk, Finsterle - Červenka, Hlinka, Haas - Vrdlovec, Hulva, Brunec - Cink, Skoumal, Rufer
Oproti pondělnímu neúspěšnému vystoupení v Litoměřicích doznala domácí zápasová soupiska jediné vynucené změny, to když zraněného útočníka Roda nahradil kladenský mladík Strnad.
Úvodní dvacetiminutovka se nesla v defenzivním duchu. Moravané však od začátku ukazovali, proč v předchozích kolech vyhráli v Ústí i v Olomouci a dlouho trápili také suverénní Mladou Boleslav. Navzdory opatrnějšímu průběhu hry musel domácí gólman Halmoši čelit hned několika nebezpečným výpadům soupeře. Na písecké straně byl nejblíže k otevření skóre Šperger, jenže jeho teč jen těsně minula Štůralovu klec.

Na první zápis do gólových statistik se čekalo až do 23. minuty. Hráz po zásluze prolomili hostující Draci, to když Halmoši neudržel ránu třineckého mladíka Rufera a jeho spoluhráč ze čtvrtého útoku Cink byl u „volného“ puku nejdříve – 0:1. Šumperský celek vstřelený gól náležitě povzbudil a brzy měl na holi další tutovku Hulva, jeho výpad ale zlikvidoval pozorný písecký brankář. V polovině 26. minuty přibrzdilo hostující spády vyloučení Vrdlovce. Následnou přesilovkou se sice písecké mužstvo protrápilo, brzy po návratu šumperského hříšníka na led ale zafungovala plzeňská spolupráce a Sedláčkovu přihrávku zpoza branky přetavil pohotově ve vyrovnání Petruška. O necelé dvě minuty byli diváci v ochozech svědky podobné gólové scénky. Na konci 28. minuty skončila za zády domácího brankáře střela obránce Suchého a Draci znovu vedli. Jen o třiašedesát vteřin později jim ale vytrhl kořist ze spárů kapitán Jihočechů Kubeš, který stanul v přesilovce tváří v tvář Štůralovi a nezaváhal – 2:2. Ve zbytku druhé části výrazněji zaujala pouze tutovka hostujícího Hlinky, který však koncovku nezvládl a ponechal stav zápasu v rovnovážné podobě.

Do třetí periody vyrukovali písečtí hokejisté velmi sympaticky a ukázali soupeři, že se nehodlají spokojit s vedlejší rolí. Jejich aktivita se také brzy dočkala zasloužené odměny. V čase 47:33 pálil obránce Drtil a Štůrala se za jeho pokusem jen smutně ohlédl – 3:2. Pro mladého píseckého obránce to byla velmi zajímavá chvilka, neboť je odchovancem šumperského hokeje a ještě v minulé sezoně hájil na prvoligové scéně právě jeho barvy. Tentokrát ale svým gólem přiblížil k potřebnému vítězství písecký soubor. S dalšími střeleckými pokusy už si oba brankáři poradili a utkání dospělo do dramatické koncovky. Dvacet vteřin před koncem se moravský celek nastěhoval do útočného pásma a jeho kouč Kučera sáhl ke hře bez brankáře. Před Halmošiho svatyní následně pořádně zahřmělo, ale neuhodilo. Hokejová parta z Písku tak podruhé v řadě doma zvítězila a ukázala, že se nehodlá smířit s rolí prvoligového obětního beránka.

Ohlasy trenérů

Jiří Kudrna, IHC Písek: "Vítězství je pro nás samozřejmě hodně cenné a důležité. Šumperský tým u nás hrál výborně. Byl agresivní, dobře bruslil a nutno přiznat, že jsme po dvě třetiny tahali za kratší konec. Naštěstí jsme pokaždé dokázali brzy zareagovat na jeho vedení a vyrovnat. Zhruba od půlky zápasu jsme stáhli hru na tři pětky a dostali se víc do tempa. Poslední třetinu jsme odehráli velmi dobře a jsme rádi, že se to odrazilo ve výsledku. Velký podíl na vítězství má brankář Dominik Halmoši, který měl v utkání několik opravdu důležitých zákroků, a to i v samotném závěru."
Radek Kučera, HC Salith Šumperk: "Nemyslím si, že bychom dnes byli horším týmem, bohužel jsme ale doplatili na naše neproměněné šance a soupeř nás potrestal. Udělali jsme v utkání několik chyb, čehož domácí dokázali bezezbytku využít a vstřelili nám po nich góly."

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy