Jágr zabránil nymburskému masakru

V podstatě vůbec nemusel po zápase s Pískem gólman Nymburka Jaroslav Jágr do sprchy. V průběhu zápasu si jí totiž užil dosyta. Písek ho kropil po celých 60 minut. Bušil do svého soupeře jak jen mohl a naopak Pinkas v domácí kleci si chvílemi mohl dojít na kafe. Ale skóre se ne a ne výrazně hýbat. Písek se i tak dostal do vedení 2:0 a měl kopu dalších příležitostí stav ještě navýšit a zápas rozhodnout. Nicméně nestalo se tak a proto závěrečné minuty patřily jen těm s pevnými nervy. Domácí však nakonec brankou navrátilce z Berouna Petra Kici v power play hostí minutu před koncem definitivně rozhodli.
2.liga ČR, 11. kolo, út 28.10.2008, Zimní stadion Písek
Písek
Nymburk
3:1
2:0, 0:1, 1:0
Branky a nahrávky: 2. Bláha (Slavík), 8. Kica (Míka, Pitel), 60. Kica (Míka) - 38. Kratzer (Šafář, Jágr). Rozhodčí: Wurtherle - Andrejsek, Podracký. Vyloučení: 6:8. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 460. Průběh utkání: 0:0, 2:0, 2:1, 3:1.
Písek: Pinkas - Burkoň, Martinka - Kalečík, Procházka P. - Svoboda, Procházka F. - Předota, Bílek - Míka, Pitel, Kica - Bláha, Hovora, Slavík - Stropnický, Vondřich, Novák - Bican, Nikodém, Novotný
Nymburk: Jágr - Kaulfus, Haschka, Šafář, Sem, Topič, Dvořák, Nýč, Mrňa, Škaloud, Zelenka, Šimek, Kratzer, Turínský, Fišer, Kadeřábek, Kříž
Velkou otázkou byl před zápasem výkon Píseckých. Ti v posledních zápasech herně ani výsledkově zrovna nezářili a ze špičky tabulky se rázem stal její střed. Navíc Nymburk předcházela předzvěst týmu, který venku spíše vyhrává než ztrácí. Písku chybělo několik hráčů základního kádru (Mošovský, Ježek, Kříž …), hosté již nemohli spoléhat na kolos v obraně – Jaroslava Nedvěda, přestoupil totiž do Berouna. A právě ze stejného středočeského týmu se naopak do Písku vrátil Petr Kica, který má v prvoligovém týmu vyřízeny střídavé starty.

A byl to právě mladý hbitý útočník s bílou berounskou přilbou, který o sobě dával nejvíc vědět. Svým pohybem provokoval své spoluhráče k důslednějšímu napadání hostující rozehrávky, což se ukázalo jako klíčové. Hosté totiž směrem dopředu vyprodukovali za celý zápas pohledných akcí jako šafránu, a když navíc ani obrana nepřipomínala severokorejské hranice, bylo před Jágrem od začátku zápasu dost rušno.

Na obranu hostujících hráčů však nutno poznamenat, že velké množství domácích střel dokázali zblokovat či alespoň tečovat mimo vlastními těly, bruslemi či holemi, čímž si alespoň trochu usmiřovali jinak osamoceného a naštvaného Jágra. Ten poprvé kapituloval již v 2. minutě, kdy se zblízka prosadil zkušený veterán Bláha. 1:0.

Ani na druhý gól nemuseli domácí diváci čekat příliš dlouho. Právě Kica se nejlépe zorientoval v jednom z mnoha závarů a dokázal, že si moc dobře pamatuje, kde stojí na píseckém zimáku branky. 2:0. Po Kicově gólu však Jágr zavřel krám.

Ze strany domácích se jednalo snad o nejlepší třetinu v sezóně. Dobrá disciplína – pouze jeden vyloučený, kvalitní pressing, tlačení se do koncovky a i schopnost zakončit, to bylo na Nymburk příliš. Ten v této fázi zápasu a vlastně pak i v dalším průběhu nikterak nevypadal na tým, který je v tabulce několik příček nad Pískem. Legenda Zelenka neviditelný, bývalý Písečák Šimek rovněž, problémy tak dělali pouze Nýč s Mrňou.

Kontaktní gól však přišel nečekaně od někoho úplně jiného. Při přesilovce domácích sice Pinkas při signalizaci konce trestu soupeřova viníka bušením o led málem zlomil hůl, nicméně na ignoraci svých spoluhráčů nic nezměnil. Ti tak museli jen přihlížet, jak si Krätzer zpracoval po vyjetí z trestné v nájezdu dost špatně puk, ten se dostal výrazně před něj, což Pinkas pochopil jako signál pro svůlj tygří skok. Ten se sice povedl, puk byl vypíchnut, nicméně skutálel se před branku, kde Krätzer dokonal svou práci. 2:1.

Do třetí třetiny tak vstupovali domácí jen s jednobrankovým náskokem. To je, jak známo, vedení velmi zrádné a domácí tak ještě více stupňovali kanonádu, ve snaze zajistit si klidnější konec zápasu. Chtít je jedno, dát však gól Jágrovi, to je věc jiná. Proto domácí museli čekat, až Jágr branku při power play opustí, aby zápas rozhodli. Byl to opět Kica, který tak dvěma brankami pořádně oslavil návrat domů.

Ohlasy trenérů

Jan Rybáček, trenér Písku: "Jsme moc rádi, že jsme vyhráli. Moc si vážíme práce všech hráčů, kteří nastoupili do utkání. Už v Mělníku měl výkon stoupající úroveň oproti minulým zápasům a stejně tak, tomu bylo i dnes. Doufám, že to bude mít dlouhodobější tendenci. Nerodilo se to lehce, ale zvládli jsme to. Musíme na vítězství navázat a pracovat dál. Trošku se nám zvedne psychika a já věřím, že mužstvo kvalitní je a že výkon půjde nahoru."

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy