Smršť v první třetině odvála Písku šanci na postup

V prvním kole Tipsport Cupu přivítal na svém ledě druholigový Tábor prvoligový tým IHC Písek. Domácí, kteří patří k průměrným celkům druhé ligy a nastupovali navíc se značně zdecimovanou sestavou, svého soupeře v první třetině jasně přehráli a dali tak základ svému překvapivému vítězství. Písečtí se pak sice vzchopili a ve třetí třetině skóre zmírnili, domácí si už ale postup ohlídali.
Přípravné zápasy, TsC1, ne 19.1.2003
Tábor
Písek
7:4
Branky a asistence: 6. Richard Ježek (Jiří Rambousek, Ondřej Mertl) 1:0, 9. Miroslav Křivánek 2:0, 12. Milan Kostourek (Miroslav Brábník, Miroslav Křivánek) 3:0, 18. Milan Kostourek (Miroslav Křivánek, Michal Matouš) 4:0, 19. Ondřej Mertl (Petr Trieb) 5:0, 46. Milan Kostourek (Miroslav Brábník) 6:1, 49. Pavel Šedivý (Ondřej Mertl, David Balík) 7:1. - 24. Milan Mazanec (Roman Němeček) 5:1, 51. Richard Jareš (Ondřej Mácha, Vladislav Kubeš) 7:2, 52. Ondřej Mácha 7:3, 56. Tomáš Nouza (Ondřej Mácha) 7:4.
Vyloučení: 5:10 plus Milan Filipi 2+2 minuty a do konce utkání, Luboš Pindiak 10 minut OT, Milan Kořánek 10 minut OT (všichni IHC Písek).
Využití: 2:0,
Oslabení: 0:0

Rozhodčí: Ondřej - Knor, Veselý.

Zdeňka Klausová - Papírově silnější tým přijel na led druholigového Tábora s jediným cílem - uspět a postoupit do dalších kol Tipsport Cupu. Kdo sledoval při rozbruslení čtyři kompletní pětky Písku, jenž se proháněly po ledové ploše s jistotou a pohodou, asi by nevsadil na úspěch domácích ani "zlámanou grešli". Ti se museli navíc obejít bez pěti hráčů základní sestavy a na střídačce měli tři poslátané pětky a jediného hráče na střídání. Těžko říct, zda Písek nevložil do hry vše, ale hra, kterou se prvoligový tým prezentoval, k vítězství rozhodně vést nemohla

První minuty zápasu přinesly očekávaný průběh, Písečtí se nastěhovali do obranného pásma Tábora a vyslali na brankáře Romana Matouška několik nepříjemných střel, které však muž v táborském brankoviště bez větších problémů vykryl. Domácí se nenechali rázným nástupem hostí paralyzovat a brankář Michal Pinkas poznal ve 3. minutě tvrdost táborských střel, před píseckého gólmana se proháčkoval útočník Milan Kostourek, ale šanci promarnil. Tlak Tábora a závar v obranném pásmu Písku řešil nedovoleně obránce Jakub Bartoň ke konci 4. minuty, na trestnou lavici ho vzápětí následoval kolega z obrany Marek Vokatý za vražení na hrazení. Přesilovku pět na tři rozehrál Jiří Rambousek, který se sólem ze středního pásma vydal k Pinkasově bráně, vystřelil a pod ležícím gólmanem se dokutálel puk před brankovou čáru – pár centimetrů za čáru ho dotlačil pohotový Ježek - 1:0. Zaskočení hosté se zmohli k ohrožení Matouškovy klece ke konci 8. minuty, Milan Filipi mířil pouze do náruče domácího gólmana. Nedáš dostaneš se potvrdilo beze zbytku, smolnou chvilku si vybral Vladislav Kubeš, který po kolizi se soupeřem v 9. minutě spadl do brány, podrazil brankáře Pinkase a ten jen bezmocně sledoval puk, který mu v té chvíli doplachtil do sítě - 0:2, autorem branky byl Křivánek. Hosté ohromení náporem domácích se jen těžce prosazovali před soupeřovou bránou, další ledovou sprchu dostali při třetím gólu, kdy píseckou obranu vyškolilo duo Milan Kostourek a Miroslav Křivánek. Učebnicová spolupráce a milimetrová přihrávka na hůl Kostourka, který trefil přesně pravý roh Pinkasovy brány - 3:0.

Další horkou chvilku si vinou své tvrdé a chvílemi nečisté hry připravili hosté na konci 17. minuty, kdy za ránu pěstí do obličeje putoval na trestnou lavici Martin Bouz a vzápětí nedovoleně znehybnil u mantinelu Luboš Pindiak Kostourka a poslal tak své mužstvo do tří. Druhou přesilovou hru pět na tři Táborští opět využili a v polovině 18. minuty tlak zužitkovali, dvojice Kostourek - Křivánek zopakovali své sólo a puk se opět zatřepetal v pravém rohu hostující sítě - 4:0. O půl minuty později definitivně vyhnal z brankoviště Pinkase obránce Ondřej Mertl, který od modré čáry našel skulinku mezi betony píseckého gólmana - 5:0.Písecké vývoj situace upřímně překvapil a do konce úvodní třetiny se už nezmohli na nápor.

Druhá třetina přinesla podobný obraz hry jako první dvacetiminutovka, Písek rázně nastoupil do hry a gólman Matoušek řešil nejednu ožehavou situaci. Hosté se přece jen dočkali gólu ve 24. minutě, kdy střelu Němečka šťastně tečoval Milan Mazanec - 5:1. Dalším výborným zákrokem se prezentoval brankář Matoušek ve 29. minutě, dvojici Kořánek - Míka chybělo do branky skutečně málo, střelu vyrazil špičkou betonu táborský strážce svatyně. Přestože měl Písek navrch a Tábor hrozil ve 2. třetině spíše z ojedinělých brejků, písečtí hráči neudrželi nervy na uzdě a tlačili se před táborskou klec za každou cenu. Sudí Ondřej ponechával jiskření na obou stranách bez povšimnutí až došlo k bitce mezi útočníkem Filipim a obráncem Balíkem. Na obou stranách rozdal sudí menší trest, Filipi však situaci neunesl a za nevybíravé poznámky a inzultaci čárového sudího dostal navíc dvě minuty a do konce utkání. Když ve 36. minutě odolal brankář Matoušek útoku Jelena a Kořánka, Němečkově střele z kruhů, šlo se do kabin za stavu 5:1 pro Tábor.

Písek nastoupil do poslední třetiny se čtyřbrankovým mankem, místo disciplinovanější hry se však opět prezentoval ostrými zákroky a za protesty putoval na trestnou lavici na 10 minut Pindiak. Na straně Táborských se již projevovala únava, přesto se vytáhli ještě s několika pěknými akcemi jako např. ve 46. minutě, kdy si dvojice Brábník - Kostourek pohrála s brankářem Špilerem a zvýšila na 6:1. Ve 47. minutě se vlastní vinou opět zkomplikovala situace Písku, Mácha vyfasoval dvě minuty za hrubost, Kořánek dostal dokonce dvě plus dvě za hákování a podražení. Tři hráči Písku se opět bezmocně dívali z trestných lavic, jak Šedivý po spolupráci s Balíkem definitivně pohřbívají naděje na lepší výsledek - 7:1. Písek s vidinou zkorigování výsledku tlačil dopředu, Táborští již jen bránili a ztrácející se síly udělaly své. Nejprve snížil na 7:2 v 51. minutě Jareš, o minutu a půl později si vystřihl krásné sólo Mácha - 7:3. Na konečných 7:4 upravil Nouza, když táborští chybně střídali a on se v klidu dostal až před gólmana Matouška. V 59. minutě zahrozili ještě domácí, exhibiční akci si střihli Křivánek a Škulina.

Po zápase se zdecimovaní Písečtí odebrali do kabin a tak jejich věrní fanoušci, kterých se v Táboře sešlo asi třicet, odešli za doprovodu Policie ČR bez děkovačky.

Domácí zmobilizovali všechny své síly a v roli outsidera překvapili favorizovaného soka z 1. ligy. Není jisté, zda Písek podcenil svého soupeře, jedno je však zřejmé - svou nedisciplinovanou a nečistou hrou Táboru výrazně nahráli do karet.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy