Technik Květoň rozstřílel Techniku Brno

Rozloučením se svými diváky pojali hokejisté IHC Písek ve velkém stylu a nabídli všem přítomným slušnou hokejovou podívanou vyšperkovanou pohlednými góly. V první polovině zápasu se toho sice kromě úvodního gólu hostů mnoho zajímavého nestalo, pak se ale zvedl hlavně písecký útok v čele s Květoněm a Kubešem, který vymyslel a také vsítil všechny čtyři góly domácího mužstva - vyhlášený technik Tomáš Květoň navíc trefou do prázdné branky v poslední minutě utkání završil svůj třetí hattrick v sezoně.
Poražené Technice Brno se tak zkomplikovala cesta do 1. ligy, přestože zůstává na druhém místě tabulky, Písečtí se díky další výhře posunuli na čtvrté místo před Jindřichův Hradec!
2.liga ČR sk. STŘED, baráž, po 27.3.2006
Písek
Technika
4:2
0:1, 2:0, 2:1
Branky: 35. Kubeš (Květoň, Oranský), 39. Květoň (Kubeš, Pavel Procházka), 52. Květoň (Míka, Kubeš), 60. Květoň (Kubeš, Míka) - 7. Sedláček (Haluza, Petlák), 47. Haluza (Malkus, Hubáček)

Rozhodčí: Vlček - Sichrovský, Koskuba
Vyloučení: 9:4, navíc Malkus (TEC) 10 minut OT Využití: 0:2.
Diváci: 650.
Střely na branku: 25:38.

Písek: Kubiš - Svoboda, Veselý (11. Peroutka), Oranský, Pavel Procházka, Filip Procházka, Michal Procházka - Květoň, Míka, Kubeš - Řehoř, Mikeska, Kořánek - Kica, Maroušek, Holec (41. Gajovský)
Technika: Žurek - Petlák, Elsner, Burián, David, Habrovec, Strýček, Kello, Jelínek, Malkus, Patrik Šebek, David Šebek, Benýšek, Sedláček, Haluza, Hubáček, Hladký, Špok
Vlažné diváky, kteří na poslední zápas sezóny rozhodně nepřišli v nějakém hojném počtu, pobavil hned na začátku elegantní bekhendovou přihrávkou Míka. Ten - ač bráněn dvěma protihráči ve středovém kruhu – krásně poslal do sóla Květoně. Poněvadž byl brankář Techniky Žurek hodně zajetý, volil domácí kanonýr střelu švihem. Protentokrát neúspěšnou. A to bylo nadlouho z hokejové krásy vše. Poklidný úvod narušila až vyloučení Veselého a Kořánka, které od sebe dělilo pouhých čtyřiadvacet vteřin. A hosté dokázali, v čem tkví jejich síla. Po sérii rychlých přihrávek našel Sedláček u opačné tyče Haluzu, jehož projektil minul klec jen o centimetry. Nevadí. Technikům nečinilo problémy získat puk na své hole zpět a už roztáčeli další kolotoč, tentokrát opačným směrem. Písečtí z něho vystoupili až poté, co Haluza naservíroval ideálně postavenému Sedláčkovi znamenitou pochoutku. Kubiš a jeho trojka parťáků neměli sebemenší šanci.

Nedlouho poté sice Míkův útok s K+K na křídlech taktéž nakrátko přeměnil hráče Brna – a hned všech pět – na diváky s nejlepším výhledem, ovšem finální Kubešova příhra nenašla očekávaného adresáta a najednou se vstříc Kubišovi řítili Hubáček s Malkusem. Doutnající požár však rychle uhasil Veselý. Jeho sprint napříč středním pásmem by bývalo stálo za to změřit na stopkách a porovnat třeba s výkony Martiny Sáblíkové. Domácí obránce svou skvělou práci korunoval obětavým pádem do přihrávky dvojice narušitelů píseckého klidu. Ovšem jednalo se zřejmě o poslední vystoupení Martina Veselého v letošní sezóně – při plnění svých defenzivních povinností si totiž přivodil zranění a na jeho místo do rozjetého utkání musel naskočit Michal Peroutka.

V samém závěru třetiny přišla první přesilovka domácích, kterou za minutu vyšperkoval nedovoleným vražením Pavla Procházky na mantinel brněnský Kello. Takže na vhazování se postavilo pět žlutých proti třem červeným. Do sirény ohlašující konec dějství ale Petr Žurek ani nemusel vážněji zasahovat. Hned na startu druhé části se otevřel skvělý střelecký prostor Oranskému, který však svou ránu švihem namířil jen do masky brankáře Techniky.

Že mají hosté mnohem lepší hru v početní převaze než Písečtí, to dokázali opět ve třiadvacáté minutě. Jejich povedenou pasáž korunoval Sedláček, který při snaze dotlačit kotouč do branky zalehl Kubiše. Černá pryž se pak záhadně odrazila k dojíždějícímu Haluzovi, a ten ji okamžitě pověsil pod horní tyčku. Brňané se začali radovat, protože rozhodčí Vlček nejprve situaci označil za gól. Po lehce nespokojené - a možná i lehce vulgární (znáte rozzuřené hokejisty =o) - debatě s domácími hráči a s brankovým sudím ale Vlček rozpažil a ukázal na kruh po Kubišově pravici. Změna skóre se tak nekonala. Další přesilovou hru si rezervovali hostující beci David s Kellem. Ze svých palpostů na modré čáře posílali na píseckou bránu jednu dělovku za druhou, až to chvílemi vypadalo jako na squashi. On také totiž Filip Kubiš připomínal zeď, od které se míček při této hře odráží…

Kromě meziher, kdy bylo na jedné straně o jednoho hráče víc, ale zápasu chyběl ten pravý náboj. Většinu času byly k vidění ušmudlané strkanice, po nichž následovala sem tam nějaká ta střela, jinak nic. A z podobné situace padl i vyrovnávající gól. Plácanou v rohu útočného pásma ukončil Květoň, a po zběžné ukázce své ekvilibristiky poslal puk mezi kruhy Kubešovi, který pěkně poděkoval, pěkně zamířil a popřál Žurkovi pěkný podvečer. Vše během zlomku vteřiny. Okamžik nato uvolnil Pavel Procházka Květoně, jehož okamžitě podpořil Míka a vznikla tak situace v hokejových učebnicích zvaná jako ‘dva na jednoho‘. Tomáš Květoň vzal odpovědnost na sebe…
A přestřelil.

Do podobné akce se ale při dalším střídání dostal opět, tentokrát v roli hráče bez puku. Po opačné straně se totiž řítil Kubeš. Následovala křížná přihrávka, a i když se Žurek stačil přesunout, Květoň přes něho kotouč propasíroval.

Nebývá ve zvyku zmiňovat jednotlivé střely z dálky, ovšem to, co ve čtyřiačtyřicáté minutě vyplodil brněnský bombarďák David, by zřejmě obstálo i v měření s absolutní hokejovou elitou. Aneb takhle vzniklo přirovnání ‘rána jak z děla‘. Byl tu ale i skvělý Kubiš a na něm celý chvilkový rozruch skončil, stejně jako nedlouho poté pokus Haluzy, jež se předtím drze protáhl mezi Pavlem Procházkou a Oranským.

47. minuta přinesla vyrovnání – a jak jinak, než v píseckém oslabení. Svoboda se moc dlouho rozmýšlel s vyhozením, až se zjevil Malkus a puk si od něho s dovolením vypůjčil. Následně jej nabídl před brankovištěm stojícímu Haluzovi, a ten bez váhání našel skulinu mezi Kubišovými betony. Bývalý hráč Písku Martin Malkus se při svém dalším pobytu na ledě prohnal po pravém křídle a nečekaně přesným golfákem orazítkoval protilehlou tyč. Nedáš – dostaneš. Kolikrát už jsme tohle slyšeli? A ono to skutečně platí…
Po tlaku Brna totiž přichází další rychlý protiútok dvou na jednoho. V něm tentokrát Míka a Květoň. První jmenovaný bez problémů zneutralizuje bránícího hráče přesnou žabičkou a Tomáš Květoň chladnokrevnou kličkou do bekhendu mate Žurka. IHC se podruhé dostává do vední.

V závěru utkání ještě nadějně pronikajícího protihráče zahákoval Pavel Procházka a chvilku se modlil, aby náhodou sudí nenařídil trestné střílení. Byl z toho ale jen obyčejný trest. Technika vrhla veškeré síly do útoku a dvě minuty před koncem si její trenéři vyžádali oddechový čas, po němž zůstal – podle očekávání – Žurek na střídačce. Hosté bušili do Kubiše, ten ale ne a ne povolit. Najednou z píseckého pásma vylétl kotouč a šinul si to vstříc prázdné bráně. Prostor vyhrazený třemi tyčemi byl ale protentokrát netrefen. Vše nahradil v poslední minutě Květoň, řešící přečíslení snadnou hattrickovou tečkou. IHC tak stále zůstává v teoretickém boji o první ligu.

Ohlasy trenérů

Miroslav Šperl, trenér IHC Písek: "První třetina byla hodně opatrná, zdálo se mi, že neměla tempo. Je pravda, že v březnu už je tolik zápasů, že ani není divu. Překvapilo mě ale, jak jsme se potom dokázali zmátořit ve druhé třetině, kdy jsme byli pod největším tlakem a dokázali jsme se z toho vymanit. Dali jsme dvě branky a od té doby byl hokej z naší strany úplně jiný. V poslední třetině tempo gradovalo a přelévalo se to z jedné strany na druhou. My jsme dostali branku již tradičně z přesilovky. To nás obrovsky v baráži trápí. Po dnešku máme totiž v přesilovkách bilanci, jestli se nepletu, 14 obdržených ku třem vstřeleným brankám. Z posledních sil jsme se potom taktickou hrou, kdy jsme soupeře dokázali v naší třetině přehrát, dostali do brejků. Na to jsme spoléhali, protože jsme byli přesvědčeni, že oni se k nám budou tlačit a budou chtít vyhrát. Jedno přečíslení se potom povedlo. V power-play napřed přišla tyčka - bývá to často tak, že když se trefí tyčka prázdné brány, tak pak padne gól na druhé straně. To se tentokrát naštěstí nepotvrdilo. Teď nevíme, jak dopadnou zbývající zápasy, do Prostějova ale chceme rozhodně jet zabodovat."

Leoš Zajíc, trenér VSK Techniky Brno: "Z naší strany to bylo dobře rozehrané utkání, ve druhé třetině jsme ale udělali dvě hrubé chyby a ty rozhodly. Za stavu jedna nula jsme se měli více držet v útočném pásmu a snažit se dát ještě nějaký gól. To se nám nepovedlo, i když jsme tam nějaké šance měli. Prohráli jsme vinou našich hrubých chyb, a to se v takto důležitém zápase nesmí stávat."

Fotogalerie

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy