Žhavá domácí premiéra: K Otavě dorazí plameny ze Žďáru

Zápas plný očekávání, i tak by se dalo charakterizovat utkání, k němuž se na píseckém zimním stadionu pomalu ale jistě schyluje. V sobotu 15.9. na jeho ledové ploše totiž po roce opět dojde ke střetu dvou elementů: hokejisté od zlatonosné řeky Otavy vyzvou ve své letošní domácí premiéře žďárské plameny. Ty si při svém debutu vyšláply na Medvědy z Pelhřimova, jejich skoro už tradiční ambice tak ještě navíc okořenila i čerstvá špetka sebevědomí, s níž zcela nepochybně zamíří i na jih Čech. Varovný prst však jako kdyby v prvním kole zvidhli i Jihočeši, kteří po svém skvělém triumfu na ledě Moravských Budějovic budou chtít dozajista dokázat, že rozhodně nešlo o pouhou shodu náhod a okolností a že by letos opravdu neradi zůstávali pátým kolem u vozu. Úvodní vhazování je naplánováno na 17:30 hod, navíc připomínáme, že vstupné je na první dva domácí zápasy zdarma, neváhejte tak přijít modrožluté podpořit!

Vstup hráčů IHC do přípravy na novou sezonu dlouho připomínal jakési přípravné radovánky, svěřenci trenéra Karla Herra nastřádali k velké radosti uplynulým ročníkem sklíčených fanoušků šest výher v řadě poté, co vedle dvojzápasů s českobudějovickým David Servisem a Milevskem zvládli i prověrky s Příbramí a s Letňany. Po této výsledkové vzpruze je ovšem čekala nepříjemná konfrontace s realitou - první zářijový víkend se utkali hned se dvěma zahraničními soupeři, kteří v Písku vyučovali v produktivitě. Jak francouzský Briancon, tak německý Weiden nasázel modrožlutým po pěti brankách (1:5, 0:5), čímž jejich vyzyvatel dostal ochutnat a posléze do dna vypít úplně jiný šálek kávy, než na jaký byl dosud zvyklý. Chuť si mírně spravili závěrečným a v pořadí druhým triumfem nad letňanskými Letci, na výhru se ovšem v tomto případě nadřeli podstatně víc, nežli v předcházejícím případě. Startem do nového druholigového ročníku však Jihočeši jasně demonstrovali, že si na podobnou hořkost zvykat v žádném případě nechtějí. Z oné výsledkové letargie se totiž probrali hned v úvodním duelu s Moravskými Budějovicemi, kde si díky stoprocentní koncentraci a týmovému výkonu dokráčeli pro cenné vítězství 2:5.

Vítězná sestava nicméně nebude v sobotním klání kompletní, zraněný je obránce Roman Tintěra, se zdravotními obtížemi z duelu proti žihadlům odstoupil i bek Šimon Červinský, na marodce je stále Jan Marcilis, k němuž se čerstvě přidal i Martin Koupal. Do hry by naopak měl naskočit Dominik Bílek, páteční trénink s týmem pak absolvoval i David Ciboch.

Hokejisté Žďáru nad Sázavou svými stabilními výkony poslední roky dokazují, že se s nimi musí vždy za všech okolností počítat. V uplynulé sezoně skončili druzí, spolu s tradičně ambiciózním a po postupu sahajícím Havlíčkovým Brodem jako jediní dokázali ve skupině pokořit metu sedmdesáti bodů (celkový zisk činil 74 bodů) a zajímavý, leč poměrně logický, je i fakt, že je nepostihla žádná dlouhodobější krize - pouze dvakrát v sezoně prohráli tři utkání v řadě, přičemž mezi těmito dvěma výkyvy byl zhruba pětiměsíční odstup, jinak se jim víceméně dařilo držet situaci pevně ve svých rukou. Do přípravy vstoupil celek z Vysočiny přinejmenším stylově a to sice exhibičním utkáním ke svému 80. výročí, v němž proti sobě nastoupili hvězdní kluboví odchovanci a současný druholigový kádr (11:12sn). Na tento jiskřivý zápas navázali dvěma porážkami od prvoligové Třebíče (5:2, 2:11), jejich síly pak prověřili i výše zmiňovaní Bruslaři, s nimiž nejprve padli 5:3, načež se radovali ve vítězné odvetě (6:5). Úspěšní byli i proti Dvoru Králové nad Labem (6:1), Trutnovu (6:2), Pelhřimovu (6:1) a jednou ze dvou případů i proti Moravským Budějovicím (2:3sn), ty však v nadcházející vendetě rovněž slavily nájezdový triumf a uzavřely přípravný účet plamenů na vyrovnanou bilanci 5:5

Jistými a zvučnými posilami žďárského výběru se přes léto stali především dva borci - Marek Prokš a Tomáš Franek. První jmenovaný naskočil do více než sta utkání v tehdejší WSM lize (dnešní Chance liga), kterou v sezoně 2015/2016 v dresu jihlavské Dukly vyhrál, uplynulý ročník pak strávil v německém týmu Schweinfurt. Nezanedbatelné zkušenosti z první ligy má i Franek, jenž k nim přidal i několik extraligových startů za Třinec.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy