Písek stoupá vzhůru

Na nevýrazné výkony ze začátku sezóny se začíná pomalu zapomínat. Písečtí hokejisté předvedli svou aktuální sílu i domácímu publiku, které, světe div se, začalo konečně po dlouhé době i povzbuzovat a vytvořilo atmosféru hodnou hokejového zápasu. A hráči se odvděčili tím nejlepším způsobem – porazili rivala, na jehož lavičce navíc stojí Milan Mazanec. O brankový příděl svého týmu se nejvíce přičinil Vladislav Kubeš, který si do statistik připisuje další čtyři kanadské body. Podpořili ho svými góly ještě i Řehoř, Kašpar, Mikeska a Květoň. Na 2:1 snížil v průběhu utkání Jiří Brož, v předposlední minutě už jen kosmeticky upravil skóre Dvořák.
Domácí byli rozhodně lepším týmem, když už náhodou Táborští zahrozili, ztroskotali na jistém Pinkasovi. Na druhé straně Matoušek zrovna neochvějným sebevědomým neoplýval.
2.liga ČR sk. STŘED, 9. kolo, st 19.10.2005
Písek
Tábor
5:2
1:0,1:1, 3:1
Branky: 8. Řehoř (Kubeš), 30. Kašpar, 51. Mikeska (Kubeš, Květoň), 53. Kubeš (Mikeska, Květoň), 56. Květoň (Kubeš) – 40. Brož (Kubíček), 59. Dvořák (Slanec, Kubíček) Rozhodčí: Němec – Flégl, Štofa Vyloučení: 7:6 Využití: 2:0 Diváci: 475
Písek: Pinkas (7) – Oranský (5), Pavel Procházka (7), Filip Procházka (6), Hauer (5), Pindiak (5), Peroutka (5) – Květoň (8), Mikeska (8), Kubeš (8) – Maroušek (5), Pošmourný (5), Kica (6) – Řehoř (6), Míka (5), Kašpar (6)
Tábor: Matoušek – Suchánek, Vladimír Adamec, Matouš, Kubíček, Hanzl, Škulina, Trieb, Rižák, Mikeska, Györi, Slanec, Brož, Dvořák, Stoklásek, Václav Adamec, Vobořil, Černý, Ježek
Za zásah vysokou holí musel na trestnou lavici už ve třetí minutě Kubeš. Díky snaze svých spoluhráčů v čele s Pinkasem vydržel mimo hru plnou výši trestu, což tentokrát činilo čtyři minuty. Ihned po návratu na hrací plochu se neúnavný útočník pustil do trápení soupeřovy obrany. Jeho aktivita vyústila v sérii píseckých střeleckých pokusů. Když neuspěl nikdo ze spoluhráčů, chopil se ostré palby sám Vladislav Kubeš. Zamířil mezi Matouškovy betony, na což táborský brankář zareagoval sklapnutím svých chráničů. Neudělal to ale zrovna ohromující rychlostí, takže puk na cestě do sítě pouze zpomalil. Na správném místě v tu chvíli stál Jan Řehoř, který bez problémů doklepl. Ve třinácté minutě se k odvážnému průniku odhodlal bek Filip Procházka. Obkroužil bránu, avšak nedokázal zasunout. Následná Pošmourného střela šla mimo. Filip Procházka při svém dalším střídání zaváhal při rozehrávce a daroval slibnou pozici Györimu. Táborský kapitán ale neprojevil dostatek důrazu k tomu, aby překonal Michala Pinkase. Podobně tomu bylo i krátce před první sirénou na opačné straně kluziště. Po vyhraném vhazování napřáhl Peroutka, povedlo se mu však vyslat takovou střelu, že snad ani sám nedoufal v její úspěch.

Druhá třetina začala více zostra, nějakou významnější akcí ale táborští hráči svým hostitelům nepřipomněli, že stále vedou jen o gól. Domácí byli o poznání snaživější. Kašparův propagační pokus nebo Květoňova rána nad sice Matouška zrovna ze sna budit nebudou, ovšem daly předznamenat nejprve Kubešovu nebezpečně zakončenému sólu, a posléze i druhé brance. Míka, Řehoř a Kašpar párkrát zabouchali na Matouškova vrata, načež hostující brankář nejistě přikryl puk a důrazný Kašpar jej ještě dokázal dotlačit za brankovou čáru.

Z přesilovky domácích krátce po polovině hrací doby udělaly nedovolené zákroky Peroutky a Pinkase rázem početní nevýhodu v poměru tři na čtyři. Dokonalý klid a hafo zkušeností ale uplatnili Kubeš s Květoněm, kteří oba krátce po sobě vůbec nepůjčili hráčům v bílém kotouč. Když už se zase hrálo v pěti, vyslali Maroušek s Pošmourným na výlet Kicu, který se dokázal natlačit přes obránce. Ideální pokus o vstřelení gólu ale vypadá jinak, než ten, co předvedl plzeňský útočník. Pinkas sebral efektním rozklekem šanci Ježkovi, necelou půlminutu před koncem třetiny ale i on kapituloval, to když se v útočném pásmu zjevil s pukem na holi Brož. Písecká obrana v tomto okamžiku spočívala v alibistickém šťouchání hokejkou před sebe, takže útočník dobře známý ze svého dvouletého působení u Otavy dostal možnost přesně zamířit, což také udělal – trefil levý horní roh Pinkasovy klece.

Vyrovnání zamezil domácí gólman na startu poslední dvacetiminutovky. Nejprve se roztáhl na brankové čáře a zneškodnil tak blafák Györiho, zanedlouho paralyzoval Václava Adamce. A činili se i modrožlutě odění hráči v poli. Mikeska v přesilové hře napálil zblízka bez přípravy Kubešovu přihrávku směrem k Matouškovi. Už už se zdálo, že hostující brankář tentokrát předvede perfektní zákrok lapačkou, ovšem kotouč mu z rukavice vypadl a Ondřej Mikeska s pomocí kuriózního skoku dopravil puk za jeho záda. Spoluhráči na něho okamžitě nadšeně naskákali podporováni jásotem tribun. Jak dlouho jsme na tohle čekali…

Téměř totožné zahrání početní výhody následovalo i za tři minuty. Květoňův pas od pravého mantinelu směřoval opět na Mikesku číhajícího mezi kruhy. Centr první formace tentokrát netrefil letící projektil ideálně a puk se mu pouze svezl po hokejce. Naštěstí pro domácí ale přesně k připravenému Kubešovi, který pod horní tyčku umístil více než zasloužený gól.

Táborský Dvořák sice trefil za několik málo okamžiků tyč Pinksaovy branky, mnohem větší zájem publika ale přilákal Pavel Procházka vystihnutím soupeřovy přihrávky a následným vysunutím Květoně. Rána domácího forvarda mířila mimo tyče. V šestapadesáté minutě přišla ještě jedna demonstrace síly Vladislava Kubeše. Ten totiž nedal sebemenší šanci bránícím protihráčům a nabil Květoňovi. Jeho přízemní střela bez přípravy směřovala ladně do Matouškova protipohybu.

Série nepřesností v obranném pásmu domácích pak sice ještě darovala puk na hůl Dvořáka, který našel skulinu v Pinkasově výstroji, na skandování „Hoši děkujem“ po závěrečné siréně to však nic nezměnilo…

Ohlasy trenérů

Karel Slabý (trenér Písku):
Nebyl to lehký zápas, Tábor má některé hráče dost zkušené a šikovné, hráče, co si dokážou s obranou soupeře poradit. Povedlo se nám je ale poměrně dobře ubránit, škoda jen toho velmi nešťastného gólu chvíli před koncem druhé třetiny. Bylo to krátké selhání, ale zaplať pánbůh, nakonec to všechno dopadlo dobře. Kluci měli ze začátku zase strach před domácím publikem, proto v úvodu tolik šancí Tábora. Pořád se ta tréma kluků drží, nemůžeme jí z nich dostat. Ale takovýhle zápasy by nám v tom měly jedině pomoci.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy