Písek zaskočil favorita a z horkého ledu přivezl tři body

Písečtí hokejisté vydřeli cennou výhru 5:2 na horkém ledě žihadel z Moravských Budějovic. Jihočeši sice v osmé minutě prohrávali, ale rychlou odpověď našel Jan Polata. Skóre pak otočily dvě branky Petra Hučka a trefa Filipa Vlčka, který ještě v závěru upravil po snížení domácích střelou do prázdné branky v power-play.
2. liga ČR, sk. JIH-VÝCHOD, 1. kolo, st 12.9.2018
Moravské Budějovice
Písek
2:5
1:1, 0:2, 1:2
Moravské Budějovice: Svoboda – Trnka, Pelikán, Kadela, Wasserbauer, Peroutka, Kabelka, Kliment, Sobotka – Lupač, Juráň, Horký, Mikeš, Pucher, Hačecký, Rytnauer, Ferda, Říčka, Bulín, Krutiš
Písek: Hauser – Turek, Suda, Hora, Parýzek, Červinský, Houdek, Hanus, Pelant – Hučko, Stauber, Sýbek, Rod, Polata, Koupal, Volf, Strnad, Jabůrek, Novák, Vlček

Utkání prvního kola 2. ligy mezi Moravskými Budějovicemi a Pískem přineslo napínavou podívanou. Specifické domácí prostředí v útrobách útulného stadionu s hlasitými fanoušky v zádech ale domácím štěstí nepřineslo. Možná hrál roli i fakt, že v Budějovicích teprve den před utkáním poprvé zamrazili led, který nebyl kvůli vysoké teplotě nijak kvalitní. Bitvu v náročných podmínkách na malém kluzišti začal zajímavým náporem Písek. Domácí se z něj ale vymanili a v osmé minutě udeřili - po nahození do brankoviště se ke šťastné dorážce dostal budějovický Patrik Říčka a otevřel gólový účet. Za minutu však bylo vyrovnáno, když Jan Polata vymetl pravou šibenici. Chytře si počkal před brankou na Sýbkovu střelu a pohotově ji dorazil. Ve 13. minutě se před brankářem Svobodou objevil sám Jan Sýbek, ale gólman žihadel ho vychytal.

Ve druhé třetině měli Písečtí navrch a položili důležité základy pozdější výhry. Nejprve ve 26. minutě zahrozil střelou do tyče Jan Sýbek, pak měl šanci ujíždějící Filip Vlček. Snahu Jihočechů korunoval ve 33. minutě Petr Hučko, který si před brankou našel odražený puk po šikovné střele kapitána Martina Parýzka a rychlou dorážkou zvýšil na 2:1 z pohledu Písku. Víru v to, že by Písek mohl venku zdolat favorita utkání, přinesl šťastný gól ze 36. minuty. Písečtí vyjeli v přesilové hře do rychlého brejku, na jehož konci byl Filip Vlček, jehož pas před branku si do vlastní sítě srazil jeden z domácích beků - 1:3. U tohoto gólu si přispal asistenci i brankář Martin Hauser, který založil akci dlouhou rozehrávkou až do útočnou modrou čáru na Sýbka. Šanci na snížení ale domácí měli. Při špatném střídání Písku a šťastném odrazu puku do útočného pásma jela žihadla ve dvou osamocena na brankáře Hausere - ten ale kritickou situaci zvládl a Jihočechy zachránil!

Rázný krok za třemi body udělali Písečtí na začátku třetí periody. Ve 43. minutě se na útočnou steč vydala opět první formace. Aktivní Jan Sýbek vymodeloval další gólovou přihrávku, na kterou si výborně najel Petr Hučko, který potvrdil roli kanonýra a nedal brankáři žihadel šanci - 1:4. Na hole domácích hráčů sedla nervozita, která jim nedovolovala velký rozlet. Čas na vstřelení kontaktních gólů se začal povážlivě krátit. Do hry vrátil Moravské Budějovice matador Ladislav Rytnauer, který před výtečně chytajícím Hausuerem šikovně tečoval nahozený puk - 2:4. Pak začali krušné chvilky prožívat Jihočeši. Vzápětí totiž nastřelil tyč Horký. Další tlak už ale Písek ustál a v závěru se znovu radoval, když v power-play dopravil kotouč do prázdné branky Filip Vlček. Písek se tak na úvod 2. ligy postaral o milé překvapení, když po heroickém výkonu zdolal tým zkušeného kapitána Petera Puchera 5:2.

Ohlasy trenérů

Karel Herr, trenér Písku: "Celou přípravu jsme hráče nutili k tomu, aby hráli obětavě a plnili své úkoly. A přesně to se dnes povedlo. Všichni makali na 110 procent a tento výsledek je odměna za odvedenou práci."

Fotogalerie

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy