Mladší dorost si posvítil na béčko Jihlavy, přidal třetí triumf v řadě

Kromě svých školních a jiných všedních povinností měli písečtí mladší dorostenci v úterý 13. února poměrně nezvykle i ty hokejové. K dohrávce osmého kola nadstavbové části soutěže totiž dorazila k Otavě rezerva jihlavské Dukly, která na ledě mladých Jihočechů usilovala o zredukování bodové propasti, jež mezi ní a tou dobou šestým Pískem zela. Svěřenci trenéra Herra se však se svým nabitým programem popasovali na jedničku - po relativně vyrovnané úvodní dvacetiminutovce se chopili taktovky, kterou už do konce utkání nepustili. Svého soupeře po naprostou většinu zbytku zápasu přehrávali, k dalšímu tříbodovému zisku, díky němuž si v tabulce o jednu příčku polepšili, tak dokráčeli zcela po zásluze. Celý duel sice ovládli v poměru 4:1, nutno ovšem podotknout, že jejich střelecký účet mohl být vzhledem k množství prošustrovaných příležitostí a velké aktivitě nepoměrně bohatší. Na výhře se vedle tandemu dvougólových střelců ve složení Jaroslav Suchan a Lukáš Polák velkou měrou podílel i brankář Filip Hořejší, kterého hosté o kýžené čisté konto, jež by si dnes býval opravdu zasloužil, smolně připravili v závěru střetnutí.
Mladší dorost, 8. kolo, út 13.2.2018, Zimní stadion Písek
Písek
Jihlava
4:1
1:0, 2:0, 1:1
Písek: Hořejší (Špiler) - Kacbunda, Kocour, Řezáč "C", Polák, Keřka, Kurfürst - Skalický, Dráb, Smola, Suchan, Lechnýř, Matašovský, Kovanda, Žák, Smetana, Maleček
Jihlava: Pavlas - Novák, Adam "A", Růžička, Nosek, Hrbek, Číhal - Melenovský "C", Buzek, Michalčuk, Sedlák, Valach, Bína, Štorek "A", Mlejnek

Oba celky vstoupily do úterního klání poměrně motivovaně, začátek zápasu se proto obešel bez zdlouhavého oťukávání. Pokud by přišla řeč na vypracovávání gólových příležitostí, nutno podotknout, že Písečtí dnes prokázali v této disciplíně podstatně větší tvořivost, nežli jejich soupeř. Hokejistům Dukly totiž v drtivé většině případů stačilo pouze dobře naložit s chybami, jichž se mladí Jihočeši sem tam dopustili. I to byl jeden z důvodů, proč domácí borci přenechali úvodní slovo právě hostujícímu celku, jenž si tak také posléze díky Novákovu nerušenému a tím i zdařilému nahození z pozice levého obránce obratem připsal k dobru nastřelenou tyčku. Neskákat svému rivalovi do řeči však svěřenci trenéra Herra příliš dlouho nevydrželi. V průběhu první a stále ještě relativně vyrovnané dvacetiminutovky je sice hodně limitoval neduh v podobě pomalé reakce, na úkor které spálili pár tutových možností, svou výmluvnost nicméně pořád přetavili v premiérovou trefu utkání vcelku rychle. Zhruba v polovině páté minuty stačil pouhých pět vteřin před vypršením trestu jihlavského Růžičky nekompromisně zaúřadovat Lukáš Polák, který nasměroval puk do brány po dvou krátkých svižných pasech, jež mu po sérii zblokovaných přesilovkových střel distribuovali Suchan s Matašovským - 1:0. Po následné nešťastné srážce žlutomodré dvojice, k níž došlo během střídaní, pak ještě sice zakončoval svou nebezpečnou individuální akci z pravého křídla zápěstím pálící Bína, jeho jedovka ovšem prošla jen těsně nad brankovou konstrukcí, pročež hubené vedení domácích do pauzy přežilo.

Prostřední dějství načali Písečtí velice aktivně a to, co zaseli, pak také během necelých dvou minutek zcela po zásluze sklidili. Hosté totiž hned v samém úvodu třetiny propadli ve středním pásmu, načež se kupředu zcela logicky směle vyřítilo po další brance dychtící duo žlutomodrých. Toto nadějně se rýsující přečíslení vedl dnes velice podnikavý Jaroslav Suchan, kterému se na konci celé akce podařilo s jihlavským gólmanem pěkně vyběhnout. Písecký útočník totiž veškeré zúčastněné přesvědčil o tom, že bude přihrávat na zleva najíždějícího kolegu, v rozhodující okamžik se však mazaně rozhodl pro střelu, která pak už jen elegantně zaplula ke vzdálenější tyči a nic netušícího Pavlase naprosto vyšachovala. Šanci zareagovat na prozatímní vývoj střetnutí dostali v rámci periody dosud takřka bezzubí hosté v následné početní výhodě, ta jim ovšem k jejich velké nelibosti vůbec nesedla. Přesto se pro ně stala relativně důležitým mezníkem, od jejího skončení totiž herně mírně pookřáli. V rychlém sledu si záhy připsali hned dvě obrovské příležitosti, naneštěstí pro ně Hořejší v bráně najednou začal doslova čarovat a oba potenciální góly jim požitkářsky vyfoukl. V závěru třetiny byl k vidění ještě jeden přesný zásah - střela, od níž si Lukáš Polák zjevně příliš nesliboval, nakonec projela jihlavským brankovištěm jako nůž máslem a předčasně tak ukončila již druhý trest soupeře - 3:0.

Během druhé přestávky se v éteru kabiny mladých Jihočechů dost možná vznášela řečnická otázka: Proč upouštět od něčeho, co funguje? Pravou bruslí totiž zdá se vkročili na ledovou plochu i před závěrečnou dvacetiminutovkou, jejímž začátkem šli již do čtyřgólového trháku, když se podruhé v dnešním zápase dokázal prosadit Jaroslav Suchan. Ten si tentokrát krátce po vhazování najel zhruba na kraj pravého kruhu, odkud z otočky poslal puk mezi Pavlasovy betony. V průběhu následující hry ve čtyřech si přišly na své oba dva celky. Jako první provařili svou šanci domácí, kteří se znovu dostali do slibného přečíslení, v síti však neskončilo Skalického nepříjemné zakončení ani pohotová Smetanova dorážka z druhé vlny. Na druhé straně pak sice pro změnu nepřetavili v gól pohlednou souhru se zakomponovanou zpětnou přihrávkou Melenovský se Sedlákem, jejich střídačka ovšem radost z branky do konce utkání ještě přeci jenom okusila. O čisté konto dnes výborně chytajícího Hořejšího připravil svým nahozením, jež skončilo pod víkem, Denis Štorek, který zároveň uzavřel na konečných 4:1.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy