Mladší dorost nakonec zlomil dlouho vzdorující Příbram

Sobotní souboj píseckých mladších dorostenců s výběrem Příbrami, který se krčí na poslední příčce tabulky, nakonec poněkud překvapivě přinesl napínavou podívanou. Středočeši domácí celek náležitě potrápili, hráčům IHC zatápěli především svou obrovskou snahou, díky níž drželi se svým vyzyvatelem krok až do závěrečného dějství, které o osudu celého klání rozhodlo. Hosté sice šli jeho začátkem do jednogólového vedení, Písečtí se na ně ovšem velice rychle dotáhli. Na svou vedoucí trefu se posléze poměrně nadřeli, onoho kýženého a velice důležitého přesného zásahu pak ale přeci jenom po zásluze docílili. Příbramští bojovali až do konce, postupně jim však ubývaly síly. Svou cestu za vyrovnáním si ještě navíc sami smolně zkomplikovali vyloučením v závěru zápasu, které domácí velice rychle potrestali, čímž si svůj triumf definitivně pojistili. Pod konečný výsledek 4:2 se podepsali zejména dvoubodoví Ondřej Smetana a Jan Kurfürst.
Mladší dorost, 13. kolo, so 25.11.2017, Zimní stadion Písek
Písek
Příbram
4:2
1:1, 0:0, 3:1
Písek: Špiler (Hořejší) - Kacbunda, Kocour, Řezáč "C", Polák, Keřka, Kurfürst - Matašovský, Wimmer, Dráb, Smola, Suchan, Lechnýř, Kovanda, Žák, Smetana
Příbram: Bláhová - Horváthová, Macháč, Makovec, Smejtek, Černohorský, Kadlec "C", Blengino - Kříž, Novotný, Štych, Švancar, Rebijan, Pokorný, Macek, Mikeska

Začátek úvodního dějství provázela celá řada nepřesností. Když se zrovna nebojovalo o kotouč v jednom z rohů kluziště, vodili ho hráči po mantinelech nebo si jej bezvýsledně přehazovali jako horký brambor. Oba celky navíc působily poněkud malátně, skoro jako kdyby se probíraly z polední siesty. K první vážnější akci tak došlo až po bez mála pěti minutách hry, kdy se po ose hřiště proháčkoval přímo před Špilera hostující Smejtek, ten však nakonec zacílil příliš vysoko. O trochu lépe si zakrátko počínal písecký Smetana, který nastřelil pravou tyč. Brankovou konstrukci posléze škrtlo i nahození příbramského Černohorského - nebylo tak najednou nejmenších pochyb o tom, že se celkový dojem z dosavadního výkonu mírně spravuje. Ono zlepšení začalo být naplno patrné až po premiérové trefě zápasu, o kterou se postaral Ondřej Smetana, jemuž po perfektně sednoucí Žákově přihrávce příchozí z pravého křídla stačilo už jen příkladně zavěsit do protilehlého rohu soupeřovy svatyně. Domácí pak zanedlouho vytáhli z rukávu další povedenou souhru: svižný pas od na spodku pravého kruhu stojícího Smoly přijal před bránou hlídkující Kurfürst, na kterého zívala prázdná klec, tu ale písecký obránce v rozhodující okamžik smolně přestřelil. Hoši od Otavy si sice spolu s ubíhajícím časem v porovnání s mladými Středočechy počínali krapet ostříleněji, v projevu hostujícího celku byla ovšem znát obrovská snaha držet se svým vyzyvatelem krok, kterou pak také v závěru periody po zásluze zužitkoval. Provinění Drába totiž potrestal po pouhých dvaceti vteřinách početní výhody svou vydařenou individuální akcí Matěj Macek, jenž Špilera nachytal prudkou ranou pod vyrážečku, čímž nejenže srovnal na 1:1, vyjma toho uzavřel i střelecký účet první dvacetiminutovky.

V rámci prostřední části byla k vidění podstatně líbivější hra, než-li v předcházející třetině, a to i přesto, že stav utkání nedoznal v jejím průběhu žádných změn. Periodu sice načal svou nepříjemnou jedovkou z úhlu nadějně pálící Novotný, střídačka hostů však na jeho příležitost velice rychle zapomněla. Jeden z Příbramských totiž zůstal po následném Polákově zákroku ležet na ledové ploše, na úkor čehož Písečtí pochopitelně obratem inkasovali menší trest. Šance hostů na splacení dluhů se ovšem záhy dokonce zdvojnásobily, poněvadž domácí šli relativně brzy do tří. Nejslibnější možnost zaznamenal v této herní situaci Macek, který střílel z první dvakrát v rychlém sledu, ani jeden z jeho pokusů se ale nakonec neujal. Do úniku se pak ve vlastním oslabení dostal písecký Smetana, avšak jeho povedený bekhend zastavil levý beton Bláhové. Ta se sice musela na brankovišti ohánět i nadále, s následným sledem dorážek si nicméně přeci jenom rovněž zkušeně poradila. Většinu za zmínku stojících možností středočeského výběru paradoxně vyprodukovali sami hráči IHC svými minelami a nedorozuměními, které bohužel pro ně nebyly zrovna ojedinělou záležitostí. Po jednom takovém zaváhání, k němuž došlo kvůli chybné rozehrávce, měl téměř jistý gól na hokejce hostující Švancar, jenž dostal přihrávku k pravé tyči, domácí gólman ale jím zvětřenou mezeru zvládl doslova za vteřinu dvanáct utěsnat. Vedení mohl žlutomodrým navrátit krátce před zazněním závěrečné sirény ještě vlevo stojící a nikým nehlídaný Michal Řezáč, ani on však volný prostor navzdory vší snaze nevymetl.

Do třetice všeho dobrého, i tak by se dalo nahlížet na třetí dvacetiminutovku, která se nakonec stala tou nejzáživnější. Vstup do ní vyšel lépe hostujícím hráčům, kteří se již po osmačtyřiceti sekundách poměrně překvapivě radovali z vedoucího zásahu. Mikeskova přihrávka z pravého rohu útočného pásma prošla i přes urputně bránícího domácího beka až před bránu k připravenému Eduardu Rebijanovi, jenž pak poslal puk přímo mezi Špilerovy betony. Písečtí však čerstvě vzniklý příbramský plamínek optimismu velice rychle sfoukli. Před dočasně nehlídaným pracovištěm kdesi se zapomenuté Bláhové slídil Lukáš Dráb, který svou zarputilostí nasměroval kotouč za brankovou čáru, kam se nakonec, leč dosti líně, přeci jenom dokutálel. Domácí jako kdyby měli v následujících minutách znatelně více sil, jež náležitě upotřebili. Na své konto si připsali velké množství možností, z nichž ale zejména kvůli zřejmé nervozitě ze stále vyrovnaného skóre ani jednu nevyužili. Stres z nich opadl až v dvaapadesáté minutě, kdy základ pro ně velice důležité trefy položil svým vskutku výstavním a především přesným pasem putujícím na pozici levého obránce Kurfürst, který jím skvěle našel Michala Řezáče, jehož razantní střela prosvištěla nad betonem hostující brankářky. Následující fázi hry sice okořenily dvě po sobě jdoucí šarvátky, veškerou pozornost na sebe nicméně záhy strhl Špiler, který zlikvidoval obrovskou příležitost příbramského Mikesky, jenž proti němu stanul tváří v tvář zcela sám. Žlutomodrý maskovaný mladík svého soka vychytal parádním zákrokem a hostující dvacítce tak zbyly akorát oči pro pláč. Šance na vyrovnání se hostům rapidně snížily necelou minutu před koncem zápasu, kdy se museli bránit a připravili se tak o poslední možnost vypracovat si závěrečný tlak. Naservírovanou početní výhodu pak Písečtí bleskurychle využili, po nenadálém odrazu kotouče totiž překvapil Bláhovou Petr Smola, čímž se podepsal pod konečný triumf Píseckých 4:2.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy