Jak ztratit tři body za tři minuty

Je to špatné! Písečtí dokáží padesát minut držet krok s týmem ze špičky tabulky, vedou, potom ale nepochopitelně selžou v samém závěru. Kolikrát už jsme něco podobného letos viděli?! A stále není patrné jakékoliv zlepšení. Přitom proti Benátkám se zápas vyvíjel opravdu nadějně. Po čtyřiceti minutách vedli domácí 1:0 díky výstavní trefě Davida Míky, jednoho z nejsvětlejších článků sestavy. Navíc skvěle chytal Kubiš, který zastavil i trestné střílení, hosté byli nervózní z častého vylučování a celkově nic nenasvědčovalo tomu, že by se mělo semlít něco takového, jako dva inkasované góly při vlastní přesilovce a naprostá beznaděj cokoliv s tím ještě udělat. V dresu hostí otočil vývoj kapitán Jakeš, ránu z milosti pak Písku zasadil Kocman.
2.liga ČR sk. STŘED, 25. kolo, st 13.12.2006, Zimní stadion Písek
Písek
Benátky
1:3
0:0, 1:0, 0:3
Branky: 23. Míka (Řehoř, Pošmourný) - 53. Jakeš, 55. Jakeš (T. Kadeřábek), 58. Kocman (Mařík) Rozhodčí: Dvořák - Jílek, Šperl Vyloučení: 6:11, navíc Veselý 10 minut OT Využití: 0:0 V oslabení: 0:2 Diváci: 400
Písek: Kubiš - Svoboda, Veselý, M. Procházka, Burkoń, Neckář, F. Procházka, Hauer - Řehoř, Míka, Pošmourný - Květoň (41. Kica), Mikeska, Kořánek - Mošovský, Kašpar, Holec
Benátky: Barek - Vrzal, Klouček, Pešek, Ton, Holý, Klaban, Gajda - Jakeš, Skořepa, Kristek, J. Kadeřábek, Mařík, Kocman, Oulík, Mácha, T. Kadeřábek, Kounovský, Krupka
Již první minuty potvrdily, že střet Písku a Benátek bude velmi vyrovnaný zápas, ve kterém o vítězi rozhodně disciplína, momentální forma nebo štěstí. Zvláště s prvním faktorem - s disciplínou – měli hosté v první třetině velké starosti. Na trestnou lavici se při ní dostali celkem sedmkrát, takže Písek mohl ovládnout led, kontrolovat puk a mohl zápas rozhodnout. Ovšem stejně tak dlouhý jako výčet píseckých šancí je i seznam výborných zákroků brankáře Barka.

Tomu někdy pomohl i kus štěstí. Ve 2. minutě mířil mimo odkrytou branku Květoň. O půlminutu později lehká teč Mošovského rovněž doklouzala vedle. Poté byl v gólové pozici podražen Kořánek a Písek v 5. minutě rozehrával druhou přesilovku. Tu po několika sekundách znásobil Mařík, ale vše hned zase vydělil Veselý a Písek o možnost hrát minutu a půl trvající dvojnásobnou přesilovku přišel.

Hosté ale v stále dopláceli na nečistou hru. Písek kroužil před Barkem a určitě i tři fanoušci Benátek na tribuně větřili gól. Zvláště když o pár momentů později stejný počet jejich hokejistů hájil svého brankáře, který byl rozhodně nejzaměstnanějším mužem zápasu.

Písek ale přesilovky pět na tři neumí, to je známá věc. Zvláště koncovka se mu dnes skutečně nevedla. Při střelách se s pravidelnou jistotou trefoval první clonící hráč, případně síť a při zvláště povedených pokusech připravený Barek. V 16. minutě měl snad nejblíže ke gólu Mošovský, který nedokončil pěknou individuální akci Holce.

Písek měl tolik přesilovek, až si jich přestal vážit. Benátky začaly i v oslabení ohrožovat Kubiše v brance Písku a nechybělo mnoho a za Kubišem se červenalo. Michalu Procházkovi ujel na modré Kounovský, faulován trefil jen gólmana. Rozhodčí však nařídil trestné střílení, ani při něm však jeho exekutor Martin Mařík Kubiše neoblafl.

Kdo ví, co radil trenér Písku Slabý svým svěřencům v kabině. Pokud to byl pokyn soupeře ukolíbat a pak udeřit, taktika mu vyšla náramně. Ospalý úvod druhé třetiny totiž přinesl gól. Hostující obránci si dlouho “po brazilsku“ vyměňovali puk s Barkem a zdálo se, že se jen vysmívají nájezdům forčekujících hráčů. Jeden z nich – Řehoř, však rázně kombinaci přerušil a aby Míkovi, stojícímu opuštěně před brankou, nebylo smutno, poslal mu kamaráda. Puk. A pak už jen rána pod víko, překonaný Barek a 1:0 pro domácí.

A tak hosté museli zvýšit obrátky. Písek začal faulovat a šanci hrát přesilovky nyní měly Benátky. Ke kormidlu se postavil Gajda a od modré pálil jednou na pravobok, podruhé na levobok, pokaždé však vedle. Vystřídal ho Pešek, ani on však neměl mířidla v pořádku. Kristek svou příležitost propásl, když vypálil, byl již Kubiš na nohou a schoval si puk v lapačce. A když zneškodnil i pěkný pokus Skořepy a v posledním okamžiku ustřelil hokejkou puk Kounovskému, mohl si brankář domácích pořádně oddechnout. V těchto chvílích zápasu kraloval.

Od třicáté minuty se hokej přeci jenom trochu uklidnil, ubylo šancí, přesných kombinací a pěkných akcí. Ubylo rovněž faulů, možná i proto, že na celý nepříliš zaplněný stadion byl slyšet hlavní rozhodčí, který často hráče hlasitě upozorňoval, aby se pustili, jinak půjdou....

Pokud Filip Kubiš pomýšlel ve druhé přestávce o své první letošní nule, musel být průběhem třetí třetiny notně zklamán. Zvláště když “ve zdraví přežil“ nájezdy trojice Kounovský, Skořepa, Mácha a když Gajda pálil zase příliš na levobok.

Ale ani domácí v té chvíli střelecké mušce nevládli. Zvláště ne nejlepší domácí hráč Míka, který několikrát mohl hubený náskok navýšit. Po důrazem vybojovaném puku Mošovským pálil vedle kapitán Kořánek.

Až do 53. minuty Písek držel vedení a Benátky nevypadaly, že se chystají na strhující ofenzivní smršť. Zvláště když jeden z jejich hráčů mířil na trestnou lavici. A netrpěl na ní. Nejproduktivnější hráč Písku Řehoř totiž zcela propadl na modré, puk popadl Jakeš, ustál Řehořův faul a Kubiše probudil ze sna o nule. 1:1.

A co víc, i vidina bodů byla pro domácí rázem pryč. Opět to byl Jakeš, nedůrazně bráněný Neckářem, kdo při svém dalším střídaní rozvlnil síť za Kubišem. 1:2. Zvrat během dvou minut Písek položil do kolen, snad jedině individuální akce Míky volala po gólu a po vyrovnání. Když však přidal další branku ostrostřelec Benátek Kocman, bylo o bodech rozhodnuto.

Fotogalerie

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy