Konečně! Písek doma po dvou neúspěšných pokusech opět vyhrál

Tak jsme se dočkali. Písečtí po sérii nepřesvědčivých výkonů zase předvedli něco z toho, proč divák chodí na hokej. Pravda, Pelhřimov nepatří zrovna mezi soupeře z nejsilnějších, i tak ale hra produkovaná domácími potěší. Jediným nešvarem tentokrát bylo proměňování šancí. Kdyby totiž borci IHC vedli po první třetině tři nula, nemuseli se nervovat. Vzhledem k vývoji byl totiž konec zápasu až zbytečně moc vypjatý. V 11. minutě otevřel skóre kapitán Kořánek, ve druhé části navýšil rozdíl Holec, jenže hosté korigovali. Stejně tak i po třetím zásahu z hole Tomáše Květoně, což ale v součtu udává o gól lepší pozici Písku. Zaslouženě.
2.liga ČR sk. STŘED, 5. kolo, čt 28.9.2006, Zimní stadion Písek
Písek
Pelhřimov
3:2
1:0, 1:0, 1:2
Branky: 11. Kořánek (Mikeska, Květoň), 29. Holec (Kašpar, Hauer), 57. Květoň (Kořánek, Mikeska) - 56. Libor Domkář (Němec), 59. Zmrhal (Plachý) Rozhodčí: Würtherle - Šátava, Štofa Vyloučení: 5:9 Využití: 0:1 Diváci: 450
Písek: Pinkas (15. Kubiš) - Svoboda, Veselý, Burkoň, Oranský, Hauer (51. Filip Procházka), Neckář - Řehoř, Míka, Pošmourný - Kořánek, Mikeska, Květoň - Kicam Kašpar, Holec
Pelhřimov: Dušek - Vomela, Smetana, Zmrhal, Beránek, Roman Domkář, Plíhal, Hurda, Frühauf, Libor Domkář, Krča, Schrötter, Musil, Topol, Petr, Plachý, Němec, Šípek
Kdyby si na začátku každého zápasu Písečtí mezi sebou vylosovali jednoho šťastlivce, který by si šel rovnou sednout na trestnou lavici, možná by si ušetřili zbytečné negativní reakce. Svůj nový zvyk totiž dodrželi i tentokrát, a to když si v čase 0:29 odcházel za hákování posedět Pošmourný. Domácí však – také tradičně, je třeba říct – úvodní oslabení přečkali a mohli se hned vrhnout vstříc pelhřimovskému gólmanovi Duškovi. Jako první tak učinil Řehoř, jehož šikovný bekhend si to namířil jen kousek vedle tyčky. První minuty ale spíše patřily hostujícím hráčům, kteří zaměstnávali Pinkase hlavně svými výpady. To Písečtí naráželi na tuhý odpor, který překonal až v sedmé minutě chytrou přihrávkou do druhé vlny Veselému Řehoř. Svižná šleha modrožluté šestadvacítky ale minula o pár centimetrů svůj cíl. Byla to ale předzvěst blížících se okamžiků. Brzy nato totiž nově složený druhý útok IHC předvedl akci z učebnice hokeje. Oranský zrychlil hru prudkým nastřelením směrem ke Květoňovi, číhajícímu na útočné modré čáře, ten si nechal do výhodné pozice na kruh nabruslit Mikesku a předal obdrženou zásilku. Centr elitní písecké řady pak neuspěchal zakončení a nabídl nezištným pasem neodmítnutelnou pozici u druhé tyče osamoceně číhajícímu Kořánkovi.

V patnácté minutě se s vymýšlením hokejových parádiček nezaobíral Roman Domkář a z jízdy vygolfil směrem na Pinkase, jemuž jen zacinkala přilba a se šrámem na čele musel na střídačku. Do brankoviště se tak postavil Filip Kubiš a už se odtud do konce utkání nehnul. Než zazněla první siréna, oba soupeři se střídali v přebírání iniciativy a sem tam někdo předvedl i něco, čemuž hokejový fanoušek musel zatleskat.

Na startu prostřední části se do nájezdu jeden na jednoho dostal Květoň, ale než by zesměšnil bránícího soka nějakou ze svých kliček, počkal si na najíždějícího Burkoně, s nímž si vyměnil přihrávku. Z pelhřimovského obránce tak oba sice učinili cvičební kužel, ovšem při zakončení se Tomáš Květoň dostal až moc daleko za bránu a netrefil gólový prostor. Na opačné straně zase po Topolově pokusu rozverně poskakoval puk po Kubišově horní tyčce, než ho domácí brankář zkrotil. A jako v tenise, stačilo jen otočit hlavu k protilehlému konci hřiště, protože zase hned tam se děly zajímavé věci. Hrálo se čtyři na čtyři, když ve vlastním pásmu nezvládl bruslení Vomela a před dotírajícím Kašparem se poroučel k zemi. Stačil ale ještě šťouchnout do kotouče, který si to šinul ven z pásma. Proti němu okamžitě startoval rozjetý Kica, který závod s fyzikálním odporem a třením kaučuku a ledu vyhrál a zachytil puk ještě v útočné třetině. Zatímco jej ale posílal před bránu samotinkému Kašparovi, čárový rozhodčí mylně odpískal postavení mimo hru. Škoda.

Sotva se v devětadvacáté minutě dotkl ledu z trestné lavice spěchající Roman Domkář, jen z dálky mohl sledovat, co se děje před Duškem. Nebyl to pro něho asi příjemný pohled, když viděl, jak Hauerovu chytrou střílenou přihrávku posílá - i díky zákroku brankáře - Kašpar k pravé tyči Holcovi, který z ostrého úhlu úspěšně doklepává. Okamžitě po vhazování pak forčeking Míky znervózněl vyjetého Duška natolik, že namísto rozehrávky málem zařídil vlastní gól. Domácí byli viditelně při chuti a diváci v píseckém provedeni Sazka Areny (kam v těchto dnech také nepřicházejí závratné návštěvy) konečně po nějaké té době viděli pěkný hokej. Písečtí si vytvářeli střelecké pozice a zároveň nutili hosty k chybám a nedovoleným zákrokům. A když už se někdo z pelhřimovských řad vydal zkusit štěstí, ztroskotal na Kubišovi. Asi nejmarkantněji tuto skutečnost ukázal Plachý, který sice dokázal obejít Hauera, po dobré ráně švihem ale dostal jasným gestem najevo, jak vypadá semafor.

Do posledního dějství vstupovali hosté s jedním mužem navíc, díky čemuž se dostali do tlaku. Ten však brzy utnulo skvělé střídání Holce. Jeho bekhend a následné dravé zakončení po průniku mezi dvěma soupeři napovědělo, co mohou bíločervení očekávat v dalších minutách. To totiž pálil bez přípravy Míka či těsně mimo Pošmourný, hlavně ale hokejisté Písku drželi své soky pěkně zkrátka a nedovolili jim cokoliv vymyslet ani při jejich následné přesilovce. Jen těch branek mohli domácí dát víc. Byl by klid.

Šance na to měli. Kromě výše zmíněných ještě třeba minutovou početní výhodu pěti proti třem, na níž trenéři nasadili čtveřici útočníků – Květoň, Mikeska, Kořánek a na modré Řehoř – spolu s Burkoněm. Jako obvykle ale ani tentokrát modrožlutí nic převratného nevymysleli, spoléhali hlavně na Řehořovy dělovky z voleje. A byli potrestáni. Sotva se totiž hosté opět dostali do plného počtu, zaváhal na modré čáře Filip Procházka - který nahradil lehce zraněného Hauera – jehož nepřesvědčivé nahození se odrazilo od bránícího Němce přímo do jízdy Liboru Domkářovi. Útočníkovu kličku Kubiš sice vystihl, přesto mu ale puk prošel pod betonem.

V odpověď se zanedlouho vydal kupředu Kořánek, jak si ale rovnal pozici ke střele, ztratil kontrolu nad kotoučem, který mu začal odskakovat. Domácí ranař se po něm ale ještě natáhl, a možná i trochu naslepo jej poslal před bránu, kam si to právě přifrčel Květoň. A ten neváhal se zakončením. V posledních minutách pak ještě hosté stačili potrestat Pošmourného druhé vyloučení v zápase Zmrhalovou trefou od modré a nadělat pár vrásek během závěrečných vteřin, tři body už ale Píseckým nesebrali.

Ohlasy trenérů

Jan Zachrla, trenér Pelhřimova: „Co k tomu říct… Z celého zápasu hrajeme jen dvacet minut a pak to vypadá takhle. Když nehrajeme, dostaneme góly, když začneme hrát, tak góly dáme. A takhle to nejde, hokej se musí hrát celých šedesát minut.“
Ohlasy trenérů IHC Písek naleznete v samostatném článku.

Fotogalerie

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy