56 minut svědomitosti, 5 minut krize

P í s e k - Začátek a ve své podstatě i celý zápas krom posledních čtyř minut třetí třetiny a prodloužení patřil domácímu Písku. Písečtí hráli 56 minut útočný avšak i svědomitý hokej, ve kterém dali jednu branku. O tu se postaral Jaroslav Polák. Po té jsme mohli vidět, proč se hokeji říká nevyzpytatelný sport. V 57. minutě vyrovnal Zdeněk Šperger a dohnal tak zápas do prodloužení. V 1. minutě prodloužení ujel domácím obráncům Kupec a dokonal píseckou zkázu. 1:2!

1.liga ČR, baráž, so 19.3.2005
Písek
Jindřichův Hradec
1:2p
0:0, 1:0, 0:1, 0:1
Branky: 35. Polák (Chvojka) - 57. Šperger (Mertl, Mrkvička), 61. Kupec (Kocar).
Vyloučení: 6:4 + Mainer 10min OT.
Využití: 0:0. V oslabení: 0:0.
Diváci: 1400.
Písek: Svoboda - Burkoň, Kubeš, Veselý, Lupač, Pešek, Chvojka, Mainer, Neckář - Zika, Filipi, Jelen - Lála, Šimek, Kořánek - Míka, Polák, Kica - (Jelínek, Rambousek, Řehoř).
Jindřichův Hradec: Kučera - Domin, Kolda, Vachulka, Vašiček, Macháček, Klimeš, Chmel, Hanzl - Šperger, Mertl, Mrkvička – Mikš, Kupec, Kocar – Dvořák, Ištvánik, Ulman - L. Květoň, Vrba, Mazanec.
Po třídenním odpočinku nastoupili písečtí hokejisté do třetího barážové střetnutí proti celku Vajgaru z Jindřichova Hradce. První zápas série hraný na píseckém ledě začali aktivněji domácí. Po necelých třech minutách hry si vynutili první přesilovku zápasu, v té si však největší šanci paradoxně vypracoval Vajgar. Po chybě obránce Chvojky do brejku ujel Šperger, brankář Svoboda si ale s jeho pokusem poradil. Na druhé straně zahrozil Lála po Šimkově přihrávce, mířil však těsně nad branku. Převaha Písku díky skvělé poziční hře pokračovala, v 7. minutě konstrukci Kučerovy branky rozezněl Šimek. Skóre ale prozatím zůstávalo beze změny, což nezměnil ani Kica, který se nejlépe zorientoval při závaru v minutě sedmnácté. V závěru první třetiny si přesilovku zahráli hosté, i tentokrát se však o vzruch postarali Písečtí, když Míka jen těsně nezachytil vyhození z obranného pásma.

Prostřední část hry načal svojí šancí Mrkvička, ve slibné pozici mu ale selhala střelná zbraň. Vajgar vsadil na urputnou obrannou hru, a tak role tvůrce hry zbývala téměř výhradně na domácí. V 26. minutě zvedl diváky ze sedaček Kořánek, ve vyložené šanci mu však chyběla přesná muška. Nechuť Hradeckých tvořit hru nejlépe dokumentovala situace ze sedmadvacáté minuty, kdy hosté sice zatáhli puk do útočné třetiny, hned vzápětí o něj ale přišli. Výjimkou byl snad jen pokus Dvořáka, s nímž si Svoboda poradil. Velmi opatrnou patrnou pasáž utkání ukončila až 35. minuta. V ideální střelecké pozici projevil dostatek trpělivosti Polák, počkal si na nejvhodnější okamžik a přesně zamířil - 1:0. Písecký gól nakopl Vajgar k pokusu o odplatu. Po Kořánkově vyloučení sevřeli hosté jako do svěráku Písecké v jejich vlastním obranném pásmu. Kořánek se hned po vypršení trestu postaral o přesilovkové repete Hradce. Velkou příležitost měl nekrytý Kolda a o pár okamžiků později i Mrkvička, který mířil pod víko.

Písečtí se o své hubené vedení rozhodli od prvních okamžiků srdnatě bojovat. Lála tlačil puk těsně nad, neuspěl ani Kica po objetí branky. Brankář Kučera si poradil i s přečíslením dva na jednoho, do kterého se dostal Šimek s Lálou. Druhý jmenovaný neuspěl ani se svojí dělovkou na začátku 49. minuty. S postupujícím časem přibývalo i nervozity. Mainer za nesportovní chovány vyfasoval desetiminutový osobní trest. Vajgar přidal na útočné aktivitě. Píseckým fanouškům zatrnulo při obrovské šanci Špergra, který však puk do odkryté branky zasunout nedokázal. Na druhé straně kotouč zpod Klimeše vydoloval Zíka, ani on ale nedal. V 53. minutě přišlo vyloučení Šimka. V početní výhodě Vajgar ještě neskóroval, v čase 56:49 tomu však už bylo jinak. Píseckého útlumu využil Špergr a vyrovnal - 1:1. Domácí si vzali oddechový čas, aby se poradili na rozhodující část utkání.

Šedesát minut hry vítěze klání neurčilo, a tak došlo na prodloužení. To však mělo překvapivě rychlý konec. Z nastaveného času uplynulo pouhých pětatřicet sekund, Kupec se jak přízrak dostal do samostatného nájezdu, který dovedl do úspěšného konce. Domácí ještě reklamovali nepotrestaný faul na Šimka, na skóre zápasu 1:2 to ale už nic nezměnilo. I potřetí se tak z výhry v barážové sérii radoval hradecký Vajgar.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Pařízek (trenér Hradce):
Přijeli jsme hrát trpělivou hru. V první třetině měli domácí víc ze hry a měli tlak, nás podržel brankář. Počítali jsme s tím, oni pochopitelně museli, byli doma, měli tři body, takže museli hrát na vítězství. První třetina dopadla 0:0, to jsme potřebovali, ve druhé třetině jsme se zvedli herně, myslím si, že jsme měli i víc střel, ale bohužel paradoxně jsme dostali gól, po špatně sehraném vhazování a neobsazeném hráči před bránou. V poslední třetině jsme zmobilizovali poslední síly, soupeř se zatáhl ve vlastním pásmu, začal bránit výsledek, což je jasné. Nám se podařilo to silou vůle zlomit a dát vyrovnávacího góla, což už pro nás bylo úspěchem a musím říci na rovinu, že jsme v prodloužení chtěli hrát vyloženě na bod a měli jsme štěstí, že se nám povedl hned první protiútok a dali jsme gól. Takže to vítězství máme, protože jsme byli šťastnější.

Jindřich Setikovský (trenér Písku):
Když to srovnám s minulým domácím zápasem s Havlobrodem, kdy jsme byli teda opravdu horší a ten Havlobrod nás prostě přehrál, tak si myslím, že tentokrát jsme byli mnohem lepší než soupeř. A to především v první třetině, pak se to trochu srovnalo. Ale v té první třetině jsme měli dát dva nebo tři góly. Přestože ve druhé třetině to bylo vyrovnanější, tak myslím, že jsme měli na to utkání rozhodnout. Hlavní problém? Z mého pohledu – starší hráči se na sebe bojí vzít odpovědnost. Tam to bylo vidět při tom gólu na 1:1. Byla tam první pětka a nebyla schopna vyhodit, naši nejlepší pětku přehráli druholigoví hráči. Zatlačili ji a nepustili snad minutu ze třetiny. To je smutný.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy