Dech došel až v závěru…

S Kubišem v bráně hrstka Píseckých dlouho odolávala nájezdům čtyř řad havířovských Panterů. Písek postihla rozsáhlá marodka, kromě dlouhodobých marodů nenastoupili Řehoř, Polák, Kašpar a další. I proto je prohra 4:1 nakonec přijatelná, pouze sedm útočníků na soupisce hostí totiž nevzbuzovalo před zápasem příliš nadějí. Písečtí však nejenže bojovali se ctí, ale šahali i po bodech. Dostali se do vedení – gól dal v osmé minutě zápasu ve formě hrající Zika a stav se až do konce třetiny nezměnil. V těch následujících dvou však domácí vždy dvakrát rozvlnili síť za letos vůbec poprvé od začátku zápasu chytajícím Kubišem a připsali si tak tři již nic neřešící body. Havířov se teď bude chystat na dovolenou, Písek na baráž.
1.liga ČR, 52. kolo, po 14.2.2005, AAA Auto Arena Havířov
Havířov
Písek
4:1
0:1, 2:0, 2:0
Branky: 33. Sprušil (Zientek), 39. Seman (Fojtík), 54. Sprušil (Rozum, Prokop) 56. Syřínek (Zdeněk) - 8. Zika.
Rozhodčí: Trombík, Hradil - Šimůnek, Vrdlovec.
Vyloučení: 9:5 navíc Mařík (Havířov) 10 min.
Využití: 0:1. V oslabení: 0:0.
Diváci: 522.
Střely na branku: 36:26.
Havířov: Mařík - Pala, Mareček - Peštuka, Prokop - Zientek, Štěpán - Krisl, Grussmann - Rozum, Sprušil, Žůrek - Seman, Fojtík, Lichý - Studený, Syřínek, Sikora - Zdeněk, Bindač, Džupin
Písek: Kubiš - Burkoň, Chvojka, Malinský, Svoboda, Peroutka, Veselý - Filipi, Zika, Jelen - Lála, Šimek, Kica - Jelínek.
Ve druhé minutě poslal kotouč před branku hostů Seman, ale před brankou nebyl nikdo z havířovských hokejistů. Hosté se od začátku nikam netlačili, protože věděli, že ve třinácti nejspíš nevydrží celé utkání nasazené tempo, ale domácí jim jejich roli usnadnili hloupými fauly. Nejprve byl vyloučen Krisl a po něm za krvavý zásah v obličeji i Pala, dokonce na čtyři minuty. Hosté z této přesilovky vytěžili vedoucí branku. Zika získal kotouč ve středním pásmu, najel si před Maříka a ten jeho střelu jen ztlumil a kotouč nakonec doputoval za brankovou čáru. V 10. minutě mířil při hře 4 na 4 Jelen těsně nad, na druhé straně pálil od modré Peštuka, Kubišovu branku ale minul. Další velkou šanci měl opět Jelen, který se po špatné rozehrávce domácích beků ocitl úplně sám před Maříkem, šanci ale zahodil. Domácí poté svého soupeře přece jen zatlačili, ale v koncovce nebyli úspěšní. Zdeněk minul levou tyč, dorážející Studený nedokázal přehodit ležícího Kubiše a rychlík Žůrek jej bekhendem také nepřekvapil. Vystrašil jej však pokus Sprušila ze středního pásma, protože mu kotouč vypadl, ale naštěstí pro něj nebyl nikdo z domácích nablízku. V 17. minutě se prosadil znovu Žůrek a krásnou, mířenou střelou trefil pravou tyč. Stejně lehce se dostal před Maříka Lála, ale jeho pokus o blafák Mařík vykryl.

Ve druhé třetině nejprve na Kubiše nevyzráli Seman se Sprušilem, ale ani na druhé straně Zika z otočky nemířil přesně. Ve 24. minutě rozhodčí vyloučili za sekání Marečka a gólman Mařík komentoval toto vyloučení nevhodně a byl za to potrestán osobním trestem.

V oslabení měli domácí velkou šanci, protože po levém křídle ujel Fojtík, jenže Lichý mu dělal prostor nedovoleným způsobem a hosté tak dostali výhodu přesilovky 5 na 3. Domácí však vyhodili kotouč, navíc jej v útočném pásmu získal Fojtík a společně s Prokopem zkušeně získali cenné vteřiny. Nakonec se přece jen hosté dostali do tlaku, Jelen se proháčkoval až před Maříka, ale ten mu dobře vykryl střelecký úhel. Po střele Chvojky se Mařík jen ohlédl, ale ta trefila jen vnější konstrukci. V polovině utkání nadělal rychlý Rozum hostující obraně velké problémy svým průnikem po levé straně, ale koncovka nebyl úspěšná. Ve 33. minutě nejprve nezužitkoval výbornou Zdeňkovu přihrávku Sikora, ale o deset vteřin později už bylo srovnáno. Střelu Zienteka usměrnil do sítě Sprušil – 1:1. Domácí branka povzbudila. Hned vzápětí mohl vsítit další branku Fojtík, ale jeho bekhend mířil těsně nad. V 38. minutě Žůrek prokličkoval mezi stále více unavenými hostujícími obránci, ale Kubiše nepřekonal. Další rychlý protiútok už domácím vyšel. Fojtík lehce přibruslil píseckého obránce, předložil z levého křídla přihrávku Semanovi jako na zlatém podnose a pro toho už nebyl žádný problém dostat kotouč do sítě – 2:1. Branku Písku pak ještě ohrozili Žůrek s Rozumem, kteří si vyměnili kotouč, ale střela Rozuma mířila vedle.

V úvodu poslední třetiny dostali domácí výhodu přesilové hry, ale nesehráli ji moc dobře. Po jejím skončení se sice tlačil do šance Seman a po něm pálil těsně vedle Zdeněk, ale skóre bylo stále poměrně vyrovnané. Hosté ještě do poloviny poslední třetiny hrozili. Nejprve minula Kicova bomba pravou tyč a v 52. minutě zachránil domácí Mařík, který se roztáhl na brankové čáře a zabránil tak Svobodovi ve skórování. Pak už hosté definitivně odpadli fyzicky a domácí přidali další branky. Nejprve našel Rozum najetého Sprušila, který zápěstím vymetl pravý horní roh Kubišovy branky. Za další půldruhé minuty vybojoval v útočném pásmu kotouč Zdeněk, našel před brankou Syřínka, který do jeho přihrávky vložil chytře hůl a bylo to 4:1. Poté mohl zvýšit znovu Sprášil, který mířil úplně do stejného místa jako při druhé brance, ale tentokrát byl úspěšnější Kubiš. Utkání se po této šanci už jen dohrávalo, Kubiše ještě vyzkoušel z velké dálky Peštuka a na opačné straně se nepovedlo zkorigovat stav Šimkovi.

Ohlasy trenérů

Miroslav Šperl (asistent trenéra Písku): „Nechtěli jsme to poslední utkání zlehčovat, ale chřipková epidemie nám nedovolila přivézt více hráčů, protože řádí nejen v áčku, ale i v juniorce. Na to, že jsme hráli jen ve třinácti lidech jsme odehráli slušný zápas. Kdybychom proměnili své šance, tak jsme si mohli odvézt bod. Za této situace jsme odvedli maximum, rozhodly individuální chyby.“

Jiří Režnar (trenér Havířova): „My jsme jeli do Kadaně také jen s pěti hráči z áčka a dokázali jsme vyhrát. Dneska hráli naši mladí hráči velmi dobře. S předvedenou hrou jsem celkem spokojený.“

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy