Neuvěřitelná remízová přestřelka s Pantery

V brankové hody, hlavně v poslední třetině, se strhl souboj dvou celků ze spodku tabulky 1. ligy. Písek a Havířov tak napodobily tři měsíce starý zápas, který skončil jen o gól chudším výsledkem. Tentokrát se diváci v Písku rozhodující branky v prodloužení nedočkali, přestože obrany obou celků neměly právě svůj den. Domácí tým vedl po 40 minutách už 4:1 a přesto stihl do 57. minuty prohrávat 5:6, nakonec ale o konečné dělbě bodů v předposlední minutě rozhodl svou druhou trefou Jiří Lála, který také přestřelku v 11. minutě zahájil. O další branky se zasloužili Nouza, Šimek, Jelen a Zika. Bod je pro domácí bezesporu ztráta, dostat pět branek v poslední třetině si tým, bojující o baráž, nemůže dovolit. Každopádně bodík pomohl k návratu na třináctou pozici před Třebíč.
1.liga ČR, 39. kolo, st 12.1.2005
Písek
Havířov
6:6p
2:0, 2:1, 2:5 - 0:0
Branky: 12. Lála (Filipi, Zika), 13. Nouza (Jelen, Chvojka), 27. Šimek (Burkoň), 33. Zika (Lála), 50. Jelen, 59. Lála (Zika) - 25. Sedlák (Volák), 46. Dvořák (Köhler, Šefčík), 53. Lipina (Heider, Kučírek), 54. Dvořák (Štefanka), 55. Syřínek (Sedlák, Volák), 57. Lipina (Mikšan, Heider).
Rozhodčí: Hodek - Bejček, Kabourek.
Vyloučení: 6:5.
Využití: 1:1. V oslabení: 0:0.
Diváci: 400.
Písek: Petr Svoboda – Neckář, Burkoň, Chvojka, Malinský, Jiří Svoboda, Procházka F. – Jelen, Šimek, Nouza – Kořánek, Filipi, Řehoř – Zika, Míka, Lála - Jelínek, Kašpar, Kica.
Havířov: Mařík - Šefčík, Štefanka, Mareček, Vavruša, Kučírek, Pala, Štěpán - Žůrek, Kelner, Lipina, Volák, Syřínek, Sedlák, Mikšan, Zdeněk, Rozum, Seman, Dvořák, Heider.
Úvod utkání vyšel lépe hostům z Havířova, kteří si hned po úvodním vhazování vypracovali nadějnou šanci. Lipina šel v podstatě sám na Svobodu, který ale jeho střelu lapačkou vytěsnil nad bránu. Poté už ale byli po celou první třetinu lepší domácí. Poprvé zahrozili ve 3. minutě, když si první útok vypracoval tlak. Žádný z pokusů ale neskončil za brankovou čárou. Další možnost měli domácí v 8. minutě. Řehoř zpoza brány přihrál Míkovi, kterému však v poslední chvíli brankář sebral puk z hole. Ve 12. minutě se už domácí dočkali. Po ukázkové kombinaci Ziky, Filipiho a Lály posledně jmenováný dorazil puk do brány. Po minutě hry už to bylo 2:0. Jelen našel krásnou přihrávkou přes půl hřiště Nouzu, který z pravé strany vymetl pavučinu v protějším rohu. Hosté měli problémy s přechodem středního pásma, kde Písek pozorně bránil. A tak mohli jít po první třetině do kabin spokojenější domácí.

Gólman Svoboda v akci, tentokrát se chvály od trenéra nedočkal.

I začátek druhé třetiny vyšel lépe hráčům hostí. Nejprve měl šanci Rozum, který tečoval přihrávku Lipiny. Puk však šel pouze do připraveného Svobody. Další možnost měli hosté o minutu později. Kučírek přihrál úplně volnému Zdeňkovi, který ale netrefil odkrytou klec. Nakonec se hosté snížení dočkali. Sedlák si nahodil puk, ten se od zadního mantinelu k němu odrazil zpátky, aby byl poté Sedlákem doražen za gólmanova záda. Domácím se ale o dvě minuty později podařilo opět navýšit skóre na rozdíl dvou branek. Burkoň nahodil puk před bránu, kde ho lehce tečoval Šimek mezi betony překvapeného Maříka. Po celou druhou třetinu se hrál velici svižný hokej se šancemi na obou stranách. Zvýšit vedení mohli nejprve Jelínek a po něm Lála, kteří se dostali do bezprostřední blízkosti Maříka. Ani jeden ho však nedokázali přehodit. Poté měl možnost na druhé straně Syřínek, který dostal přihrávku od Sedláka. Jeho teč šla ale vysoko nad bránu domácího gólmana. Ve 33. minutě se opět radovali domácí. Lála přihrál mezi kruhy Zikovi, který nekompromisní střelou pod horní tyčku zvýšil vedení už na 4:1. Možnost udělat něco s výsledkem měl následně Sedlák, který se dostal k odražené střele. Svoboda se ale včas přemístil a jeho pokus zlikvidoval.

Mařík překonán šestkrát, hůl však odhodil již po gólu třetím.

Podobnou možnost jako na konci druhé třetiny měl na začátku té třetí Volák. I jeho pokus však gólman kryl. Hostům se podařilo snížit na začátku 46. minuty. Nečekaná střela Dvořáka prošla brankářovi kolem betonu a skončila v síti. Domácím se ale opět podařilo útect na rozdíl tří branek, když Jelen krásnou střelou propálil Maříka. Poté se ale na píseckém zimním stadioně začali dít nevídané věci, když hosté během necelých dvou minut dokázili vyrovnat na 5:5. Nejprve se trefil Lipina, který tečoval nahození Heidera od modré. Poté, o dvacet vteřin později, snížil na rozdíl jediné branky svým druhým gólem Dvořák, který se ocitl nikým nehlídán před domácí brankou a dokázal přehodit bezmocného gólmana. A když o necelou minutu vyrovnal Syřínek, musel si vzít domácí trenér time-out. Ani ten ale jeho svěřencům nepomohl a zkázu píseckého celku dokonal Lipina, jehož střela šla od tyče až za záda bezmocného gólmana. Ale aby branek a zvratů nebylo málo, podařilo se Píseckým nakonec vyrovnat, když po Zikově přihrávce prostřelil Maříka Lála.

Kdo by čekal za stavu 5:2, tenhle obrázek - Havířov oslavuje gól na 5:6...

I prodloužení přineslo několik velice zajímavých okamžiků. Nejprve Šimek jedovatou střelou prověřil gólmana hostí. Ten jeho pokus vytěsnil nad bránu. Poté byli postupně vyloučeni tři hráči Písku, což mělo za následek trestné střílení. K puku se postavil Kohler, ale brankář jeho nájezd kryl. Poté se už nic nestalo a tak utkání skončilo nerozhodně 6:6.

Ohlasy trenérů

Jiří Režnar (trenér Havířova):
Měli jsme ambice odtud odvést tři body, začali jsme velice dobře, ale naše slabina je koncovka, a po dvou hrubkách nás Písek potrestal. Písek vyhrál první třetinu 2:0, i když měl snad jenom čtyři střely. Ve druhé třetině jsme se dostali na dostřel, pak zas soupeř odskočil, ale přesto jsme i za stavu 5:2 zmobilizovali síly, stáhli hru na tři lajny, byli jsme důrazní a ty góly tam padly. Ten poslední vyrovnávací gól domácích byl pro nás hodně smolný. Škoda, že pak neproměnil Roman Kelner v prodloužení trestné střílení.
Samozřejmě, že za stavu 5:2 už s body málokdo počítal, přesto hráči si dokázali, že když hrají to, co po nich chceme, tak že to jde. Hráli v tu chvíli jednoduchý, přímočarý hokej, ne někde v koutě, ale před bránou.
Žádné velké nadšení však s bodem být nemůže, klidný konec sezóny ještě není zaručen. Zbývá 13 zápasů, je třeba hrát každé utkání naplno a nerozdávat body.

Jindřich Setikovský (trenér Písku):
Dneska mě mužstvo neskutečně zklamalo. Nikdo na sebe není schopen vzít odpovědnost. Dostaneme góla na 5:3, což je normální herní situace, a v tu chvíli najednou všichni padnou na zadek. Není nikdo, kdo by alespoň vyhodil puk, kdo by to vzal na sebe, vytáhl to ze třetiny, každý se bojí. To přeci není normální. Já vím, že tady je to sice celou sezónu, ale teď už se s tím musí začít něco dělat. S takovýmhle mužstvem se do tý případný baráže jít prostě nemůže. Havířov byl za stavu 5:2 na ručník. Atmosféře podlehl i gólman, některé góly byly laciný. A to naše vyrovnání chvíli před koncem bylo otázkou štěstěny, to nemůže vylepšit jinak úplně pokažené utkání.

Fotogalerie

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy