Písek ztratil vedení a nakonec i bod

První polovinu druhé nejvyšší hokejové soutěže zakončili písečtí hokejisté další prohrou z ledu soupeře. Tentokrát jím byli havířovští Panteři, které k vítězství výbornými zákroky dotlačil brankář Mařík. Písečtí spoléhali na Zdeňka Šmída, který však propustil o jeden puk víc než jeho sok na protější straně, a tak všechny body zůstávají v Havířově. Písek se ale nedal lacino, ve druhé části se dokonce ujal góly Kašpara a Nouzy vedení, poté však nechal domácí dvěma góly vývoj otočit. Ani to nebylo ze strany hostů, kteří se zásluhou Ziky (na obr.) vzepřeli k vyrovnání, potom ale přišel ke slovu zkušený útočník Volák a uzavřel v 55. minutě na 4:3 pro domácí.
1.liga ČR, 26. kolo, st 24.11.2004, AAA Auto Arena Havířov
Havířov
Písek
4:3
1:0, 1:2, 2:1
Branky a nahrávky: 2. P. Sedlák (Sikora, Syřínek), 38. Mikšan (L. Říha), 41. Mikšan (Bouz), 55. Volák (P. Sedlák) – 28. Kašpar (Vyskočil), 37. Nouza, 49. Zika (Nouza, Jelen). Rozhodčí: Přikryl – Kurajský, Jureček. Vyloučení: 5:4. Bez využití. Oslabení: 0:1. Diváků: 661.
Havířov: Mařík – Mareček, Prokop – Vavruša, Kučírek – Štěpán, Dresler – Mikšan, Říha, Bouz – Zdeněk, Volák, Žůrek – Sikora, Syřínek, Sedlák – Dibelka.
Písek: Šmíd – Burkoň, Procházka – Duben, Vyskočil – Veselý, Peroutka – Malinský – Jelen, Nouza, Zika – Kašpar, Lála, Král – Filipi, Řehoř, Vanc.
Domácí chtěli svému soupeři vstřelit branky pokud možno v úvodu utkání, aby se dostali do herní pohody. To se jim začalo dařit již ve druhé minutě, ve které svůj první pobyt na ledě zúročil třetí útok a Sedlák poprvé překonal hostujícího gólmana – 1:0. Tentýž hráč zkoušel štěstí i při svém druhém pobytu na ledě, ale tvrdou střelou tentokrát Šmída nepřekonal. V páté minutě objel branku Mikšan, ale bekhendem nebyl úspěšný. Hosté se do první šance dostali v deváté minutě, ve které střílel po zemi Jelen, ale Mařík betonem vyrazil. Ve 14. minutě napřáhl těsně za modrou Filipi, ale proti jeho střele ani nemusel Mařík zasahovat, protože jeho klec minula. O minutu později zachytil vyhozený puk Říha a jel sám na hostujícího gólmana, ale ani nadvakrát jej nepřekonal. Sám před gólmana se po chybě hostů dostal i Mikšan, dlouho mířil, ale zápěstím o chloupek minul pravý horní roh Šmídovy svatyně. K další šanci domácích vedlo opět chybné vyhození hostujících beků. Tentokrát si kotouč dobře zpracoval Bouz, ale ani on v souboji se Šmídem neuspěl. Domácí tak z mírné převahy vytěžili pouze jedinou branku.

Do druhé části vstoupili aktivněji hosté z Písku. Domácí sice ještě dohrávali přesilovku z konce první třetiny, ale písecký Jelen je zaskočil pohotovou střelou od modré čáry. Mařík však byl pozorný a jeho střelu stihnul koncem betonu vyrazit. Ve 24. minutě se domácím dlouho nedařilo vyhodit kotouč, vyrobili řadu nepřesností, ale hosté toho nedokázali využít. Tři minuty nato předvedl první pěknou akci první domácí útok, Mikšan vyslal na branku střílenou přihrávku, ale Říha ji nedokázal v těžké pozici, navíc tísněn usměrnit do sítě. A tak se potvrdilo staré otřepané pravidlo. Hosté totiž udeřili z rychlého protiútoku. Vyskočil se prokličkoval až před Maříka, který si neuvěřitelně poradil s jeho střelou i následnou dorážkou, ale na druhou dorážku Kašpara už nestačil – 1:1. O minutu později už mohli hosté vést, když to mezi Maříkovy betony zkoušel Nouza, ale ještě nebyl úspěšný, ovšem ve 37. minutě už své úsilí korunoval vedoucí brankou Písku. Těsně před ním neuspěl Filipi, který v nájezdu 2 na 1 volil střelu, ale na Maříka nevyzrál. Nouza však předvedl pěknou kličku, kterou oklamal obránce, dostal se lehce před domácího brankáře a nekompromisně mezi nohy otočil stav utkání – 1:2. Naštěstí pro domácí se hosté z vedení neradovali dlouho. Ve 38. minutě totiž vyslal přesný pas Říha, Mikšan jej zpracoval na modré čáře na hranici postavení mimo hru a najížděl z levé strany na gólmana. Zvolil blafák a byl úspěšný – 2:2.

Uběhla půlminuta z poslední třetiny a domácí opět vedli. První útok dostal hosty v jejich obranné třetině pod velký tlak, který hosté vyřešili jen za cenu faulu na pronikajícího Bouze v rohu kluziště. Bouz však ještě v pádu stačil přihrát před branku úplně volnému Mikšanovi a ten svým druhým povedeným blafákem dostal domácí znovu na koně – 3:2. Panteři ale věděli, že nemají ještě nemají zdaleka vyhráno a chtěli co nejdříve rozhodnout. Jenže branku nedali Dibelka, který trestuhodně minul po perfektní přihrávce Zdeňka ze dvou metrů úplně prázdnou branku, Mikšan, který chtěl završit hattrick tvrdou bombou po několikátém chybném vyhození obrany hostů ani Bouz, jehož dělovku likvidoval Šmíd pro změnu ramenem. Růžky vystrčili i hosté, a to ve 47. minutě, kdy domácí nechali hostujícího Kašpara opět dorážet svůj předchozí střelecký pokus, ale jistý Mařík změnu skóre nepřipustil. Velmi dobře hrající Sedlák dobře nabruslil do tandemu Syřínkovi, ale další tvrdou střelou trefil Šmída do masky. Po následném přerušení udělali pro změnu velkou chybu na modré čáře domácí, hosté toho využili k dalšímu brejku, najížděli 2 na 1 a Zika si s Maříkem zkušeně poradil – 3:3. Domácí nechtěli další bodovou ztrátu na domácím ledě připustit a ač zaskočeni vyrovnávací brankou se po chvíli opět pustili do útočení. Největší tlak dokázali zúročit pět minut před koncem. Usadili se v útočném pásmu a Šmída prověřil nejprve Mikšan, který nedokázal využít nedorozumění hostující obrany, pak Dibelka, který švihem těsně minul a největší šanci zahodil Říha, který dostal přihrávku před brankoviště hostujícího celku, ale po zemi těsně minul pravou tyč. Rozhodující okamžik tak vzal stejně jako proti Hradci do rukou zkušený Volák, jenž plácl do kotouče, který nechala hostující obrana ležet před Šmídem, a trefil se přesně mezi gólmanovy betony – 4:3. Havířovští hokejisté jsou však nepoučitelní a opět upustili od důsledné defenzívy a v 58. minutě nechali před brankou úplně volného Kašpara, který však nedokázal v obrovské šanci zpracovat přihrávku a sám se připravil o možnost vyrovnat. Minutu před koncem pak smolař Říha nedal ani svůj třetí nájezd, tentokrát jej Šmíd vychytal špičkou betonu. To byl také jeho poslední zákrok, protože pak se odebral na střídačku a poslední minutu dohráli hosté v šesti. Do vážnější šance už je však domácí nepustili a z bojovného utkání si nakonec odnáší plný bodový zisk.

Ohlasy trenérů

Milan Mazanec (trenér Písku): „Nejsem spokojen s tím, že u nás hraje prakticky jeden útok a zbytek dostává branky, to je mrzuté. Nevím, kde najít hráče, kteří by mohli ty zbylé dva útoky zvednout. Náš útlum je dán částečně tím, že máme velkou marodku a tak ti tahouni, kteří by měli to mužstvo zvednout tak dneska leží doma. V poslední třetině jsme byli lepší, soupeře jsme přestříleli, ale bohužel po našich fatálních chybách jsme dostali branky, které rozhodly zápas.“

Petr Folta (asistent trenéra Havířova): „My jsme určitě spokojeni se třemi body. Na naší hře bylo vidět, že musíme vyhrát. Povinnost vítězství nám svazovala ruce a bylo to určitě vidět, že spolu hrají týmy z dolní části tabulky. Takové utkání není nikdy pěkné. Diváci asi nemůžou být spokojeni s hrou, ale aspoň se třemi body.“

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy