Šmátralovy trefy poslaly Brno do baráže

Dramatický zápas se hrál dnes na píseckém zimním stadionu. Brno, které bylo hostem místních hokejistů, potřebovalo nutně bodovat, aby si zachovalo teoretickou šanci na neúčast v baráži. Písek byl ale proti a dva góly Šmátraly a jeden Šimka rozhodly o dělbě bodů. Po první třetině, ve které jasně dominoval Písek, nic nenasvědčovalo tomu, že se o bodech bude rozhodovat ještě v posledních vteřinách hry. Brno minutu a půl před koncem odvolalo brankáře Tučka a ohrožovalo výborného Pinkase. Ten v zápase kapituloval pouze dvakrát a to z hole Kavuliče a Točíka. Brno jde do baráže, Písek dohonil první Prostějov.
1.liga ČR, OU3, st 25.2.2004
Písek
Kometa Brno
3:2
2:1, 0:1, 1:0
Branky: 9. Šimek (Brož), 20. Šmátrala (Jelen), 44. Šmátrala (Jelen, Nedorost) - 7. Kavulič (Mráz), 40. Točík (Látal).
Rozhodčí: Chlupsa - Chochola, Pokorný.
Vyloučení: 4:5.
Využití: 0:0. V oslabení: 0:0.
Diváci: 750.
Písek: Pinkas - Veselý, Neckář, Vokatý, Bartoň, Mucha, Kolda - Brož, Šimek, Bouz - Nedorost, Šmátrala, Jelen - Kořánek, Škoda, Hřebejk
Kometa Brno: Tuček - Elsner, Augusta, Chvojka, A.Lhotský, David, Z.Sedláček - Točík, J.Sedláček, Nohel, Malček, Rečičiar, Meixner, Jurík, Látal, Kavulič, Šperger, Mráz.
Brno nezačalo zápas nikterak ustrašeně a Pinkas, současná písecká jednička, byl mnohem zaměstnanějším mužem než jeho protějšek Tuček. Brno se však nejenom v úvodu potýkalo s koncovkou a malým důrazem před brankou.

Akce domácích byly nebezpečnější, nejprve kolotoč roztočili při svém střídání Brož, Šimek a Bouz, poté v 6. minutě vyslal Nedorost na Tučka táhlou bombu vedle, následně mohl gól dát i člen třetího útoku Písku a posila z Budějovic Hřebejk. Ten neprostřelil skrumáž těl před sebou, když mu puk po úniku a střele Škody narazil patičkou do ideální pozice sám Tuček.

První gól přišel v 7. minutě a vyrobili ho chybně rozehrávající domácí obránci, které obral o puk Mráz a mladík Kavulič skóroval. 0:1. Písek však nepřipustil, aby zápas nabral pro něj nepříznivý vývoj, neuplynuly ani tři minuty a začínalo se v podstatě od znova.

Parádní akci sehrál totiž první písecký útok. Během jediného střídání donutil předvést Tučka snad všechny možné brankařské zákroky a když už to vypadalo, že gólman všechny zvládá na jedničku, překonal ho nikterak obtížnou střelou pod lapačku Šimek. 1:1.

Moravané nepropadli po gólu panice, ba naopak ještě více vyztužili obranu a téměř vymazali dvě písecké přesilovky v druhé desetiminutovce. Písek se ale přeci jenom prosazoval stále více, ve hře pět na pět Brno přehrával, jen občasné chyby beků v rozehrávce umožnily hostům myslet i na ofenzívu.

Písecký tlak vyzníval kvůli téměř chybějící střelbě vniveč, šance měli Škoda, Šmátrala, od modré – ze své parkety – střílel Kolda, ale Tuček díky nepřesnosti ran často ani nemusel zasahovat, a když už se někdo z útočících hráčů trefil, byl gólman vždy na místě.

Slabší chvilku si ale vybral v ten nejméně vhodný čas pro Brno. Na hodinách svítilo 19,59, když se za ním rozsvítilo červené světlo. Z téměř nulového úhlu ho po bleskové kombinaci celé druhé lajny překvapil Šmátrala. 2:1.

„Věděli jsme, že soupeř má velice dobré druhé třetiny, to se potvrdilo, zatlačili nás a prakticky nás vůbec k ničemu nepustili, my jsme vystřelili pět sekund před koncem třetiny svojí první střelu vůbec…,“ konstatoval po utkání domácí trenér Mazanec a výstižně vystihl obraz hry ve druhé třetině.

Na ledě jakoby bylo jenom jedno mužstvo - Brno, Písek si však dlouho vystačil jen s Pinkasem. Ten předvedl několik zákroků jako z loňské sezóny a dlouho držel těsné vedení domácích. A to kolikrát viselo jen na vlásku.

Hned ve 22. minutě ujel Točík a nedal samostatný nájezd. Při přesilovce střílel od modré Lhotský. Osamocený Jiří Sedláček nerušeně dorážel před brankou. Nepochodil ani zkušený Augusta a další. Kolem 29. minuty se již zdálo, že v náporu Brno polevuje, to se ale teprve nadechovalo k ještě větší ofenzívě.

Ve 30. minutě Pinkas zneškodnil únik Sedláčka, který využil příliš roztažené písecké obrany. V další ukázkové přesilovce hostů mohl zavěsit Točík a krátce po něm i Chvojka, který pálil z ideální pozice mezi kruhy. Ve 33. minuté otřel Maixner svůj projektil o břevno.

Nakonec se hosté zaslouženě dočkali, přesně mezi Pinkasovy betony se trefil v 39. minutě Točík a vykřesal pro Brno jiskřičku naděje. 2:2.

Ve třetí třetině však Brno výkon z předešlé části nezopakovalo, otěže utkání opět převzal Písek. „Ve třetí třetině se nám podařilo pokrýt jejich nejnebezpečnější první útok, museli jsme trošku přeskupit formace, tak aby naše třetí obranná „budějovická“ lajna hrála na jejich první a tak jsme je již uhlídali,“ hledal možnou příčinu zlepšené hry Písku Mazanec.

Domácím hodně vyhoupl na koně brzký gól. V 44. minutě se podruhé v zápase trefil Šmátrala, když se nejlépe orientoval v mele před Tučkem. 3:2. „…no a potom již soupeř bránil a my jsme se těžko do plných prosazovali,“ popsal trenér Brna Číhal marnou snahu svých svěřenců.

Ti skutečně působili bezradně a Písek mohl svůj náskok mnohokrát ještě navýšit. V 6. minutě střílel vedle Nedorost, nájezd dvou na jednoho poté nezužitkoval Brož, hattrick mohl dokončit Šmátrala…. Nejvážnější šance Brna a poslední možnost odvrátit baráž měl na hokejce Kavulič, ale Pinkas vyrovnání odmítl. V power-play jen mohl náskok zvýšit Bouz, hosté již rezignovali.

Ohlasy trenérů

Lubomír Oslizlo (trenér Brna):
Z našeho pohledu to bylo rozhodující utkání, prohráli jsme a jdeme do baráže, ale z druhého hlediska si myslím, že jsme tady mohli i vyhrát. Ve druhé třetině jsme si vypracovali minimálně pět gólových šancí a ty kdyby se proměnili, tak jsme si dnes odvezli tři body. Škoda. Ale myslím, že za předvedený výkon se tu stydět nemusíme, ale bohužel, tři body jsou pryč. A co nyní před baráží? Na nějaké zkoušení nemáme moc času, chceme sestavu hlavně konsolidovat a přesto, že je již pozdě, budeme chtít vyhrávat v těch dalších zápasech. Ty tři mužstva nahoře budou potřebovat body a my jim to budeme co nejvíc znepříjemňovat. Pokusíme se na baráž co nejlépe připravit.

Milan Mazanec (trenér Písku):
Takhle přesně vypadá boj o udržení. Dva špatný mančafty se potkaly a hrály oba dva špatně, nervózně. Myslím,že soupeř sice předvedl více technických dovedností, my jsme zase ale předvedli víc toho srdíčka a to rozhodlo. Takhle se přesně hraje o záchranu. My jsme dali více srdce do hry, na soupeři bylo vidět, že tam v podstatě trošku už ta smířenost je. Dá se předpokládat, že do dalších utkání jim ta motivace ještě poklesne. Do dnešního utkání jsme zachovali vítěznou sestavu, chtěli jsme hrát s lidmi, kteří jsou schopni plnit to, co se jim řekne, přesto tam byla taková spousta chyb téměř z kategorie starších žáků, ale dokázali jsme to tím nasazením vždycky nahradit.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy