Písek řekl poslednímu místu sbohem!!!

Konečně se Písek odlepil za dna tabulky! Po velice kvalitním a zodpovědném výkonu porazil první tým soutěže Chomutov a získané tři body katapultovaly písecký celek až na jedenáctou příčku. O výsledku rozhodla druhá třetina, v které padlo šest gólů, a Písek v ní dokázal odpovědět na chomutovský pokus o zvrat. Velice dobře hrála zvláště nově sestavená lajna Hřebejk-Vlček-Šmátrala, která se postarala o tři branky. Vítězný gól vstřelil Hřebejk, dvě další trefy přidal Šmátrala, jednu Míka. Za hosty stříleli Boušek, Trefný a Slavík.
1.liga ČR, 27. kolo, st 17.12.2003
Písek
Chomutov
4:3
1:0, 3:3, 0:0
Branky: 7. Šmátrala (Svoboda, Hřebejk), 25. Šmátrala (Hřebejk, Všetečka), 36. Míka (Veselý), 39. Hřebejk (Jelen, Všetečka) - 22. Boušek (Szakál, Nosek), 25.Trefný (Koláček, Maleček), 39. Slavík (Gergel).
Rozhodčí: Dvořák - Dvořák, Klouda.
Vyloučení: 6 : 11.
Využití: 0:2. V oslabení: 0:0.
Diváci: 800.
Střely: 44:31.
Písek: Šmíd - Všetečka, Svoboda - Vokatý, Neckář - Veselý, Procházka - Šimek, Míka, Brož - Nouza, Jelen, Nedorost - Vlček, Šmátrala, Hřebejk - Štefan, Kořánek, Kubeš
Chomutov: Fikrt - Révay, Nosek, Maleček, Trefný, Szakal, Svačina, Liška - Boušek, Šíp, Jíra - Charousek, Slavík, Gergel - Zíka, Koláček, Polodna - Stoklásek
Není to tak dávno, co se oba dva celky střetly na píseckém ledě. To bylo 22. listopadu a suverénní Chomutov domácí s přehledem přestřílel. Od té doby se však mnoho změnilo a před dnešním zápasem bylo těžké hledat favorita. Chomutovu se v poslední době nedaří, naopak Písek vyhrál tři domácí utkání za sebou.

Zápas začal vzájemným oťukáváním, domácí útočníky svazoval až přílišný respekt ze soupeře, hostující forvardy zase nepouštěly do hry písečtí beci. Domácí postupem času zlepšili pohyb po kluzišti a hosté faulovali a putovali na trestnou. Žádný trest to však pro ně většinou nebyl, často totiž nebylo poznat, že Písek hraje přesilovku.

Domácím se nedařily přesilovky, hraje pěti proti pěti jim ale seděla. Poprvé to potvrdil v 9. minutě Šmátrala, který tečoval střelu Hřebejka za novice v brance Chomutova Fikrta. Ten měl celkově mnohem víc práce než Šmíd v protější kleci, pokud ale musel domácí brankář zasahovat, tak to většinou již „smrdělo“ gólem. Třeba ve 14. minutě, kdy za brankovou čárou málem skončila dorážka Trefného odražené střele Jíry. Jíra patřil v první třetině k nejaktivnějším mužům v sestavě hostí, on ani Liška v 19. minutě však Šmída nepřekonal.

První třetina však moc pěkných hokejových akcí nenabídla, po vedoucím gólu jako by obě mužstva čekala na pauzu a na rady trenérů, jak mají s takto rozdanými kartami hrát dál.

A pokyn chomutovských trenérů Kýhose a Petrovky do druhé třetiny byl asi jasný: dát gól, pokud možno dva. A hráči vedoucího týmu I. ligy začali plnit, co trenérům na očích viděli. Nejprve ve 22. minutě vyrovnal krásnou ranou v přesilovce Boušek, aby o tři minuty a vyloučeného Štefana více obrat dokonal nenápadnou střelou Jakub Trefný.

Kdo ví, jak by se zápas vyvíjel, kdyby Písek nedokázal brzy odpovědět. Chomutov vstoupil do druhé třetiny jako vyměněný, faulovat museli tentokrát domácí, hráči hostí se předháněli v útočení. Písek však dokázal přehnanou ofenzivní snahu potrestat.

Povedenou akci začalo buly před Šmídem. Neokoukaný centr Písku Vlček vyhrál nad Šípem, posunul puk do středního pásma Hřebejkovi, ten s pukem prokličkoval až k modré a těsně před ní namazal najetému Šmátralovi, který osamocen krásnou střelou nad lapačku prostřelil Fikrta.

Po uragánu na začátku třetiny a třech brzkých gólech se hra opět zklidnila. Ubylo střel i akcí, bojovnost převládala nad přesností. Pokud jeden tým druhý přetlačil, kralovali v těchto momentech spolehliví brankáři. Ruce nad hlavu tak nezvedal Hřebejk, Boušek, Všetečka a ani Nosek.

Zakřičet gól si mohl až nejlepší střelec domácích Míka, který umě tečoval střelu Veselého od modré. Fikrt se natahoval marně, puk uviděl až na poslední chvíli. Písek tak dokonale vrátil Chomutovu obrat ze začátku třetiny, na koni byli opět domácí. Zvláště když předvedli další parádní akci. Jelen a Hřebejk se dostali do přečíslení dvou na jednoho, zkušený kapitán domácích Jelen váhal s kotoučem na holi do posledního momentu, již to vypadalo, že vystřelí, ale na poslední chvíli vyslal přihrávku na najíždějícího „pendla“ z Budějovic a Hřebejk zasunul do opuštěného rohu branky.

Písecké vedení o dvě trefy však nevydrželo dlouho, útok hostů vedl za brankou Šmída Slavík, když se mu dlouho nikdo ze spoluhráčů nenabízel, vyjel k brankové čáře sám a z úhlu s vydatnou pomocí Šmídových betonů překvapil sebe, brankáře i celý stadion.

Gól do kabin tak nechával výsledek stále otevřený, čekal se razantní nástup hostí do poslední části hry. A ten skutečně přišel, 45. a 46. minuta, ve které střely hostů bušily do mantinelu za Šmídem s nebývalou aktivitou, však změnu skóre nepřinesly.

Chomutovu však jako by docházel dech. Již nedokázal procházet stále více semknutou píseckou obranou, obránci Maleček, Liška nebo Nosek, kteří většinou rozjížděli akce hostů, museli často několikrát před vlastní modrou čárou zabrzdit, znovu se vrátit za branku, nabrat rychlost a znovu se pokusit překonat dnes nechybující defenzívu domácích.

A do konce zápasu se jim to nepodařilo. Asi tak od 46. minuty si již Chomutov 100% šanci nevytvořil, power-play si znemožnil vlastní nedisciplinovaností a byl nakonec rád, že neinkasoval další gól.

Písek si za nápaditější tvořivost, lepší taktiku a větší touhu po vítězství body zaslouží, Chomutov bez důležitých útočníků Jeslínka a Kostourka působil bezzubě a nepříliš hladově po gólech.

OHLASY PO ZÁPASE

Jakub Trefný (hráč KLH Chomutov a střelec branky):
My už se trápíme delší dobu, dneska byl navíc výborný rozhodčí…Ne tak na toho to samozřejmě nemůžeme svádět, hráli jsme špatně, nedávali jsme branky, musíme si to vyříkat a v sobotu hrát jinak. Dnes jako by jsme hráli proti jinému Písku než před půlměsícem, to byl odevzdanější, dneska bojoval a hrál dobře. Chyběl nám zvláště Jeslínek, ten tu hru vždycky oživí. Brankář Fikrt chytal dobře, pár šancí domácích zneškodnil.

Václav Baďouček (trenér IHC Písek):
Než začnu hodnotit zápas, tak bych chtěl všem hráčům poděkovat. Dnešní výhra je totiž dílo všech. Myslil, že jsme dneska podali až na krátký výpadek na začátku druhé třetiny, kdy jsme měli tři vyloučený do čtvrté minuty, zodpovědný a disciplinovaný výkon. Mužstvo plnilo zadané pokyny a přineslo to ovoce. Jsme hrozně rádi, že jsme se konečně odpíchli od posledního místa.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy