Písečtí prolomili kletbu neúspěšných nájezdů a po nadšeném výkonu udolali Duklu Jihlava

P í s e k - Písecká hokejová parta ukázala v sobotu domácím fanouškům svou lepší prvoligovou tvář. V první třetině zápasu s Duklou Jihlava sice působila ospalým dojmem, ve zbytku střetnutí ovšem potěšila své fandy velmi bojovnou hrou, za kterou se odměnila ziskem dvou bodů. V penaltové loterii stanovil výsledek kanonýr posledních kol Pavel Sedláček.
1.liga ČR, 45. kolo, so 26.1.2013, ZS Písek
Písek
Jihlava
3:2sn
0:1, 0:0, 2:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 52. Sedláček (Hanus), 58. Makovský (Šperger, Semrád), rozhodující nájezd Sedláček - 8. Pěška (Mikeš, Pekárek), 56. Velecký (Hodek, Maliník) . Rozhodčí: Pražák - Jílek, Šperl. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 620. Střely na branku: 34:30. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:3.
Písek: Halmoši - Kužel, Hanus, Makovský, Semrád, Veselý, Petráček, Kříž, Dvořák - Marek, Vlček, Ferebauer - Sedláček, Šperger, Kotrla - Heřman, Kučera, Slavík - Vaniš, Strnad, Homolka.
Jihlava: Novotný - Zadražil, Jícha, Dobrovolný, Kolda, Kolafa, Štebih, Podlipnik - Zídek, Peška, Mikeš, Polcar, Filip, Maliník, Velecký, Pekárek, Malec, Jeslínek, Hodek.
Oba soupeři nastoupili do sobotního střetnutí bez několika marodů. Průběh první části hry naplnil domácí příznivce pesimismem. Jihlavští od úvodních minut udávali tempo střetnutí a vcelku bez potíží domácí celek přehrávali. K úspěšné zteči Halmošiho svatyně to ve většině případů nestačilo, přesto Dukla od 8. minuty vedla – v samém závěru hostující početní převahy přehrál Mikeš parádně kotouč na Pěšku a ten z bezprostřední blízkosti usměrnil puk do odkryté branky.

Do prostředního dějství vyrukovalo písecké mužstvo na led jako znovuzrozené, razantně přidalo na důrazu i pohybu a jihlavští hráči se častokrát ocitli pod jeho náporem. Obraz hry jako by se oproti předchozí třetině pootočil o sto osmdesát stupňů. Jediná, a bohužel pro Jihočechy podstatná odlišnost byl v tom, že na rozdíl od soupeře nedokázali svou převahu a četné příležitosti gólově vyjádřit.

Přívrženci obou táborů (do píseckých ochozů se v sobotu nastěhovala i početná skupina jihlavských příznivců) byli právem zvědavi, kterým směrem se bude ubírat závěrečná dvacetiminutovka. Brzy se ukázalo, že písecký tým pranic neslevil ze svého odhodlání porvat se o výsledkový obrat. Z úderné hry a několika slibných příležitostí dlouho nedokázal nic kloudného vytěžit a čas nemilosrdně plynul. Jako blesk z čistého nebe ale přišla 52. minuta a v ní šťastný okamžik píseckého Sedláčka, který pohotově vystřelil z hranice útočného pásma a nachytal brankáře Novotného v nedbalkách – 1:1. Pokračující nadšený výkon hokejistů od Otavy probudil v domácích fanoušcích víru v dobrý výsledek. O to větší šok jim způsobil závěr 56. minuty, kdy dostal při jedné z hostujících akcí příliš prostoru Velecký a vrátil Dukle jednobrankové vedení. Spravedlnost měla ovšem tentokrát zrak jako ostříž. V době, kdy už domácí trenéři museli pomýšlet na odvolání brankáře, vypálil od modré čáry Makovský a gólman Novotný se podruhé jen smutně ohlédl – 2:2. Jen o chvíli později střílel tentýž písecký obránce po mazácké Špergerově výzvě znovu a jihlavský brankář jen reflexivně vytěsnil puk mimo branku.

Na řadu přišlo pětiminutové prodloužení. Ani v něm nebyla o vzruch před oběma brankami nouze, druhý bod však prozatím zůstal nedotčen.
O jeho držiteli rozhodla až loterie samostatných nájezdů. Na jihlavské straně nevyzrál na svého loňského spoluhráče Halmošiho Hodek ani exšumperský Velecký, strážce jihlavské svatyně zase lapil exekuci Heřmana. Ve druhé sérii ale potvrdil domácí Sedláček svou gólovou euforii z posledních střetnutí (šestý zásah ve čtyřech zápasech v řadě), a protože hostující Maliník ztroskotal na Halmošim, nastal čas píseckých oslav…

Ohlasy trenérů

Jiří Kudrna, IHC Písek: "První třetina nám vůbec nevyšla a Jihlavští v ní byli aktivnější. Hráče jsme speciálně upozorňovali na soupeřovy nebezpečné přesilovky, a přesto jsme právě v ní inkasovali. Do druhé třetiny jsme stáhli hru na tři pětky. Podstatně jsme v ní zlepšili důraz i pohyb a hráli opravdu velmi dobře. Dokázali jsme si vytvořit i dost šancí, ale už tradičně jsme byli naprosto neefektivní a z kvalitního výkonu jsme gól nevytěžili. V poslední části jsme herně navázali na tu předchozí a stále věřili v dobrý výsledek. To, že jsme nakonec vyrovnali, je podle mne naprosto spravedlivé. Poprvé v sezoně jsme zvládli i nájezdy a získali v nich bonusový druhý bod. Od druhé třetiny mám pro všechny kluky v čele s brankářem Halmošim jenom slova chvály. Výkonu i výsledku proti tak kvalitnímu a kompaktnímu soupeři si opravdu ceníme."

Petr Vlk, HC Dukla Jihlava: "Do utkání jsme vstoupli velice dobře a náš výkon byl slušný. Po několika šancích jsme se také dostali do vedení. Soupeř ve druhé třetině zvýšil aktivitu i důraz, a to nám dělalo problémy. Litovat můžeme inkasované branky v závěru, protože už jsem věřil, že si nakonec odvezeme všechny body. V prodloužení jsme nevyužili slušné příležitosti. A právě o neproměňování šancí to z naší strany je..."

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy