Oslabený Písek padl počtvrté Benátkám za oběť, nepomohla mu ani nečekaná pomoc z Německa

Písek - Hokejisté píseckého IHC si v sobotním střetnutí s Benátkami nad Jizerou nepolepšili. Navzdory nevýraznému výkonu sice držel oslabený tým dlouho své naděje v reálné podobě, v poslední třetině ovšem vzaly definitivně za své.
1.liga ČR, 43. kolo, so 19.1.2013
Písek
Benátky
1:4
0:1, 0:0, 1:3
Branky a nahrávky: 59. Sedláček (Kučera) - 1. Skořepa (Klimt, Mrkvička), 47. Vařecha (pen.), 57. Maďar (Král), 60. Urban (Skalický, Šimek). Rozhodčí: Hejduk - Flegl, Zíka. Vyloučení: 6:4. Využití: 0:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 320. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4.
Písek: Raszka - Kužel, Petráček (18. Dvořák), Veselý, Semrád, Ruprecht, Makovský - Sedláček, Šperger, Kučera - Turek, Vlček, Ferebauer - Slavík, Kubeš, Heřman - Homolka, Strnad, Bernad.
Benátky: Vošvrda - Kolmann, Jaroměřský, Mrkvička, Niko, Vála, Šimek, Kajínek - Špaček, Kopic, Vařecha, Král, Pabiška, Klimt, Skořepa, Jech, Maďar, Urban, Miškovský, Skalický.
Už tak oslabená písecká sestava doznala další redukce. Oproti předchozímu zápasu v Šumperku z ní vypadli obránci Boháč s Křížem a útočník Vaniš. Trenéři tak měli s poskládáním mužstva pro sobotní duel hodně starostí. Po dlouhé zdravotní pauze se naopak vrátil do hry útočník Slavík.
Domácí plány na potřebné bodové zbohatnutí dostaly výraznou trhlinu už po sedmačtyřiceti vteřinách hry. Při brzkém vyloučení Špergera uzamkli Benátečtí píseckou čtveřici před její brankou a nedůsledně obsazený Skořepa proměnil Klimtovu přihrávku zpoza branky v úvodní gól střetnutí. Možná i vinou tohoto momentu působila hra píseckého mužstva hodně mdlým a nervózním dojmem, a Středočeši na ledě neohroženě vládli. Skóre se přesto do první sirény nezměnilo, na čemž má obrovský podíl výtečně chytající domácí gólman Raszka.

Do druhé části vstoupil celek IHC razantněji, přidal na pohybu a pokračující tlak benáteckého souboru přece jen pozbyl na síle. Raszka byl sice i nadále zaměstnanějším mužem než jeho protějšek Vošvrda, také benátecký gólman ale musel řešit několik zapeklitých situací před svou brankou. Konto obou mužů s maskou nakonec zůstalo neposkvrněno a písečtí hokejisté nadále drželi při životě naději na bodový zisk.

Ten jim však tentokrát nebyl souzený. Tučnou porci klidu vnesla do hostujících řad polovina 47. minuty, kdy se díky šikovnému zpracování vřítil mezi dva písecké obránce Vařecha a vynutil si na nich nedovolený zákrok. Očekávaný dvouminutový trest pro domácího Dvořáka se však nedostavil a namísto toho zkřížil sudí Hejduk ruce nad hlavou – trestné střílení. Jeho exekuci zvládl subtilní benátecký forvard s bravurou a zvýšil náskok svého týmu na rozdíl dvou branek. O deset minut později se skóre měnilo znovu a středočeský celek si při něm vybral svou dávku zápasového štěstí – z nevinně vyhlížejícího útoku se kotouč odrazil od čárového rozhodčího Zíky Benáteckým do brejku a z této podivuhodné spolupráce těžil Maďar – 0:3. Ve zbytku zápasu už hráči od Jizery neměli potřebu útočit a soustředili se hlavně na to, aby udrželi Písecké na uzdě. To se jim vcelku bez potíží dařilo, přesto se domácí na začátku předposlední minuty dočkali snižující trefy – paradoxně při oslabení vysunul Kučera na zteč Sedláčka, a ten se vydařenou ranou trefil už ve třetím utkání po sobě – 1:3. Za tohoto stavu (a při pokračujícím oslabení) poslali písečtí trenéři na led kvarteto útočníků a chystali se při první příležitosti odvolat brankáře, to jim ale hosté nedovolili. Jejich dobře sehranou akci v útočném pásmu zakončil dlouhán Urban a určil konečnou podobu výsledku.

Nutno dodat, že se celým sobotním zápasem proplétal jeden velmi zajímavý příběh. Do hlediště píseckého stadionu zavítala početná enkláva fanoušků z německého Hannoveru, která přijela na jih Čech za letitou oporou svého oblíbeného týmu, brankářem Romanem Kondelíkem. Během své návštěvy prvoligového střetnutí spojili němečtí hosté síly s domácími fans a vytvořili na stadionu fantastickou kulisu. Po utkání si dokonce hráče Písku vyžádali na dodatečnou „děkovačku“, a zmírnili tak jejich zklamání z další porážky.

Ohlasy trenérů

Jiří Kudrna, IHC Písek: "Pro dnešní důležitý zápas jsme dávali sestavu horko těžko dohromady, což je samozřejmě smutné a nepříjemné. Navíc jsme vůbec nezachytili úvod zápasu, brzy inkasovali, a tím se sami dostali pod tlak. Od druhé třetiny se sice náš výkon zlepšil, ale stále to nebylo ono. I přesto jsme nadále prohrávali jen o gól a byli ve hře o dobrý výsledek. Pak jsme ale dostali ze sporného trestného střílení druhý gól a soupeř se uklidnil. Také třetí branka Benátek byla poměrně šťastná, je ale třeba říct, že v utkání prokázaly vyšší kvalitu a vyhráli naprosto zaslouženě. Naopak z naší strany to při tak výrazném oslabení nebylo dobré."

Vladimír Čermák (Benátky nad Jizerou): I když se Písek nachází ve spodku tabulky, dnešní zápas byl pro nás těžký, zejména po naší sérii osmi nezdařených utkáních. Kluci se tohoto zápasu zhostili dobře. Předvedli jsme dobrý výkon, soupeře jsme prakticky do ničeho nepustili. Škoda, že jsme neproměnili více šancí, které se nám naskytly.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy