Písek v utkání s Litoměřicemi dvakrát vedl, nakonec ale doma zbohatl o jediný bod

Hokejisté Písku posilnění výhrou na mosteckém ledě vyrukovali v domácím prostředí na Litoměřice. Jihočeši v utkání dvakrát vedli o jednu branku, vyrovnaný zápas se však nakonec natáhl za remízového stavu až do prodloužení. Bod navíc urval pro hostující Stadion Hašek, který proměnil svůj výpad ve druhé minutě nastaveného času.
1.liga ČR, 41. kolo, po 14.1.2013
Písek
Litoměřice
2:3p
1:0, 0:1, 1:1 - 0:1
Branky a nahrávky: 14. Sedláček (Šperger, Drtil), 44. Růžička (Ferebauer, Šperger) - 35. Antončík (TS), 50. Kafan (Slížek, Antončík), 62. Hašek (Martinka). Rozhodčí: Schmejkal - M. Jílek, Šperl. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 345. Střely na branku: 36:40. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3.
Písek: Raszka - L. Kříž, Drtil, Boháč, Růžička, Ruprecht, Makovský, Dvořák, Petráček - Kučera, Šperger, Sedláček - Ferebauer, Vlček, Kubeš - R. Heřman, Vaniš, Petruška - Homolka, Strnad, Volf.
Litoměřice: Přikryl - Martinka, Husák, O. Kříž, Kolář, Míka, Žovinec - Rudovský, Hašek, Novák - Mrňa, Gerhát, Šinágl - Simon, Slížek, Antončík - Kafan, Hlusička, Tvrzník.
Úvodní dvacetiminutovka se na rozdíl od těch následujících obešla bez výrazných strhujících situací a emotivních okamžiků. Nenabídla sice ryze defenzivní partii, oba soupeři se však velmi dobře strážili. Její jediný gólový okamžik se narodil na začátku 14. minuty a vzala si ho pod patronát první písecká formace. Matador Šperger posunul na útočné modré čáře puk k Sedláčkovi, ten neotálel se střelou a zkušený gólman Přikryl zareagoval na jeho pokus příliš pozdě – 1:0. Žádný z několika dalších slibných momentů před litoměřickou klecí už gólem nezavoněl, a také příležitosti hostů zůstaly díky pozornému brankáři Raszkovi ležet ladem.

V prostředním dějství se obraz hry proměnil. Zatímco v tom předchozím si domácí celek tu a tam vynutil mírný tlak, na začátku druhé části se sám až příliš často ocital ve svízelné situaci. Litoměřičtí působili dravějším dojmem, ale užitek jim z toho nekanul. Před domácí brankou uhodilo paradoxně až v době, kdy už se hra znovu vyrovnala. V polovině 35. minuty nechali domácí obránci za zády vytáhlého forvarda Antončíka (loni působil v Písku) a L. Kříž musel zatáhnout za záchrannou brzdu. Sudí Schmejkal nařídil bez váhání trestné střílení a litoměřický útočník si s ním poradil na výbornou – vydařeným blafákem obstaral vyrovnání na 1:1. Jen o minutu později se naskytla navlas stejná příležitost pro píseckého centra Vaniše. Při svém úniku byl rovněž faulován obráncem Křížem, ale tím zkušenějším ze sestavy Stadionu. Jiný byl pouze výsledek následné exekuce – domácí hráč zvolil střelu, ta však skončila v Přikrylově lapačce. O několik minut později mohl hlavní arbitr zápasu zkřížit ruce nad hlavou potřetí, ale po výpadu píseckého mladíka Vlčka se nakonec trestné střílení nepískalo.

Do třetí periody vstoupili písečtí hokejisté velmi svěže a za sympatickou aktivní hru si několikrát vysloužili potlesk. V radostný jásot se přízeň fanoušků proměnila v úvodu 44. minuty – na přihrávku zpoza branky si najel mladý plzeňský host v domácí defenzívě Dan Růžička a dobře umístěnou střelou vrátil Jihočechům vedení. Domácím hokejistům po tomto momentu narostla křídla a v následujících střídáních si vypracovali několik dalších velmi slibných šancí, ty však neproměnili. Litovat toho mohli v polovině 49. minuty, kdy se hosté po delší době zabydleli v útočném pásmu a za Raszkovými zády skončila střela Kafana – 2:2. Přes několik dalších potyček a nebezpečných okamžiků na obou stranách už ve zbytku třetí části gól nepadl a utkání se zlomilo do prodloužení.

Aktéři pondělního souboje z něj ukrojili pouhých sto jedna vteřin a zápas skončil. Důvod? Za záda nepozorných domácích obránců si nabruslil Hašek a povedeným zakončením mezi betony rozesmutněl velmi dobře chytajícího Raszku a celý písecký tým. Cenný bonusový bod se přestěhoval na stranu Litoměřic. Až v nastaveném čase tak skončil už pátý z osmi vzájemných ligových zápasů obou mužstev za poslední dvě sezony.

Ohlasy trenérů

Jiří Kudrna, IHC Písek: "Hrálo se bojovné a vyrovnané utkání, ve kterém jsme mohli stejně tak zvítězit jako prohrát. Myslím si, že remíza po šedesáti minutách hry je spravedlivá. Nám se bohužel dlouhodobě nedaří vytěžit z prodloužení či nájezdů bod navíc. Litovat můžeme situace ze druhé třetiny, kdy si soupeř pomohl gólem z trestného střílení, zatímco my si vzápětí se stejnou situací neporadili. Kluci ale nechali na ledě proti dobře hrajícímu soupeři všechno a zaslouží si za to pochvalu, i když máme nakonec jen ten jeden bod."

Daniel Tvrzník, HC Stadion Litoměřice: "Myslím, že náš tým byl dvě třetiny aktivnější i přesto, že nám ze základní sestavy chybělo sedm hráčů. Sestavu jsme tak poskládali těžko. Klobouk dolů před našimi hráči, kteří dokázali i přes takovou absenci odehrát dobrý zápas. Dnes nás však trápilo proměňování šancí. Vstřelit jednu branku z deseti velkých příležitostí je prostě málo. Nakonec se nám naštěstí podařilo získat dva body, i když jsme chtěli všechny..."

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy