Doma to nevyšlo ani napotřetí...

Ne a ne a ne. Domácí zápasy Písku stále nejdou. Již v páté minutě inkasoval první branku, smazat jednobrankové vedení hostů poté sice dokázal, nicméně na další gól odpovědět neuměl. Nedisciplinovanost domácích obránců znemožnila bojovat alespoň o remízu v power-play, třetí gól v síti Špilera v poslední minutě již jen stanovil konečný výsledek na 1:3. Gól domácích vstřelil Martin Bouz, za hosty stříleli Ministr, Liška a Šafařík. Olomouc poprvé představila novou posilu - s číslem 26 se po píseckém ledě proháněl známý veterán Tomáš Sršeň.
1.liga ČR, 5. kolo, so 27.9.2003
Písek
Olomouc
1:3
0:1, 0:0, 1:2
Branky: 43. Bouz (Jelen) - 6. Ministr (Horný), 54. Liška (Dostál), 60. Šafařík (Kučera). Rozhodčí: Machačný - Dongres, Sentenský. Vyloučení: 5:7, navíc Němeček 5min + do konce, Pindiak 10min, Všetečka 10min + do konce - Doseděl 10min, Spitzer 5min + do konce. Využití: 0:1. Diváků: 700. Střely na branku: 35:25.
Písek: Pinkas - Burkoň, Němeček, Pindiak, Kotaška, Všetečka, Vokatý - Kubeš, Šmátrala, Kořánek - Brož, Šimek, Míka - Nouza, Štefan, Volráb (21.Nedorost) - Mácha , Bouz, Jelen.
Olomouc: Svoboda - Doseděl, Prošek, Šafařík, Klimeš, Dostál, Spitzer - Žajgla, Brančík, Martinka - Ministr, Sršeň, Horný - Kučera, Bělohlávek, Kárný - Liška.
Bitva začíná
Písku na začátku utkání pomohla k náporu přesilovka, proměňování početních výhod je však pro domácí borce od začátku sezóny velké tabu. Své šance tedy spálili Kotaška i Brož. K této tradici v 6. minutě přibyla další, a to brzký gól v domácí síti. Znenadání totiž ujela dvojice Horný s Ministrem, která situaci dvou na jednoho vyřešila s přehledem, Špiler se včas přesunout nestihl – 0:1.

Písečtí i dál dřeli a snažili se o zteč soupeřovy brány, ale omezovala je herní nepohoda a nervozita, jako by příliš mysleli na to, že jejich celku hrozí pád na samé dno první ligy.

Navíc Olomouc stále hrozila rychlými brejky, žádný však už do první sirény nevyužila ke zvýšení náskoku. Velkou příležitost promarnil Žajgla, nehlídaný mezi kruhy poslal puk jen do Špilerova náručí.

Roman Špiler Nejaktivnější domácí útok Jelen, Bouz, Mácha si dokázal vytvořit nadějné šance, ale vše přišlo vniveč. Nejvíce po gólu volala šance Šimka, ten však neviděl lépe najetého Kubeše, s přímou střelou si jistý Svoboda poradil. A protože ani Kotaška v závěru svoji další střelu nenasměroval do odkryté branky, svítila při první pauze na ukazateli skóre nula s jedničkou.

Do druhé třetiny vstoupil Písek nezodpovědně, gólovku Martinka hasil Špiler ramenem. Neuspěl ani olomoucký lídr v bodování Kárný, a Písek mohl děkovat Špilerovi, že třetina nezačala opět jako ta předchozí - inkasovaným gólem. Pak si ale asi domácí uvědomili, že jsou to oni, kdo musí dotahovat. Vytvořili si územní převahu, hosty nutili do faulů, vyloučení Spitzer a Šafařík si však své dvě minuty odseděli celé.

Ve 29. minutě se sám před Svobodou zjevil Nedorost, jediná dnešní posila z Budějovic, ale kličkou brankáře neobelstil. Z trápení domácích sem tam vysvitl krásný okamžik. 33. minuta jeden takový přinesla – Kubeš nabral s kotoučem rychlost a vrhl se do mezery mezi dvěma olomouckými beky. Ty proskočil a řítil se na Svobodu. Ten však mohl zůstat v klidu, Kubeš při pokusu o střelu minul puk.

Hra se na konci třetiny začala kouskovat, Olomouc ne moc přesvědčivě hájila svoje vedení, brejky už takřka nehrozila, Písek se snažil, dřel, ale krize týmu v domácím prostředí byla znát, hlavně při přesilovkách. Navíc svůj den měl i Svoboda v brance Olomouce.

Těsně před gólem na 1:1 Začátek třetí části se Písku konečně povedl. Bouz na buly, Jelen se dostal k puku, protlačil se s ním před bránu, Svoboda jeho střelu měl, Bouzovu dorážku už ne – 1:1. To byl signál pro Hanáky, aby začali znovu útočit, Kučeru Špiler vychytal, místo nenechal ani v podpaždí při střele Martinka.

Ve 47. minutě přišel okamžik, který možná rozhodl o osudu celého utkání. Po faulu olomouckého Spitzera na Jelena u mantinelu se naskytla Písku pětiminutová výhoda přesilové hry. V ní sice poprvé vypálil Kotaška už po čtyřech sekundách, ale za další čtyři a půl minuty neohrozil Písek Svobodu ani jednou. Až na úplném konci ho alespoň protáhl Mácha.

A tak po hrubě nepovedené přesilovce přišel trest. Chaotické střídání Šimkovy formace potrestal Liška, který při svém prvním střídání dorazil Špilerem jen před sebe vyražený puk.

Závěrečný nápor Gól šest minut před koncem srazil domácí do kolen, závěrečný nápor navíc pokazily dvě vyloučení, čtyři minuty před koncem šel ven za sekání Němeček, a dvě minuty před sirénou se zatmělo před očima Všetečkovi, který sejmul obránce hostí u mantinelu. Druhou přesilovku pak Olomouc využila, v čase 59:05 skóroval od modré Šafařík.

Olomouc venku poprvé vyhrála, zato Písek ztratil další důležité body.

Ohlasy trenérů

Josef Zavadil Josef Zavadil (trenér HC Olomouc):
Můžu poděkovat celému družstvu, i když to bylo těžké, protože bylo jasné, že Písek bude chtít za každou cenu vyhrát. Písek totiž body potřeboval a kdyby vyhrál, mohl nás i v tabulce přeskočit. Přizpůsobili jsme hru tomu, co jsme očekávali, a vyšlo nám to. Myslím, že to byl dobrý zápas s nešťastným koncem pro domácí.



Karel Slabý

Karel Slabý (trenér IHC Písek):
Myslím, že můžu potvrdit slova svého kolegy, body jsme chtěli a potřebovali, nepovedlo se to, jsme z toho zklamaní a smutní. Samozřejmě je to pro nás další výzva, napravit to ve středu a v dalších utkáních. Nevedli se nám přesilovky, i když jim věnujeme v tréninku spoustu času. Přesilovky utkání rozhodly. Nekázeň hráčů v závěru, když jsme ještě mohli skórovat, je neomluvitelná.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy