Písek předvedl jak se bojuje o play-off!

Šest zápasů za sebou Jihlava neprohrála. Pak přijela do Písku a série jí skončila. Písek bojoval a měl spoustu šancí. Ale hokej, který se líbil, předvedly oba dva celky. Jihlava zlobila hlavně v prvních dvou třetinách, po kterých se ujala vedení 1:0. Písek, i bez Štěpána Hřebejka a Zbyňka Neckáře, kteří pomáhali Českým Budějovicím ve Znojmě, ale vyrovnal a na začátku prodloužení Míkou rozhodl.
1.liga, 35. kolo, so 25.1.2003
Písek
Jihlava
2:1p
0:0, 0:1, 1:0
Branky: 51. Všetečka (Bouz), 61. Míka (Bartoň) - 33. Říha (Zdráhal, Morava). Rozhodčí: Arazim - Řešátko, Ondrášek. Vyloučení: 7:10. Diváci: 1650.
Písek: Pinkas - Všetečka, Pindiak, Bartoň, Němeček, Vokatý, Jareš - Nouza, Mazanec, Bouz - Nedorost, Filipi, Míka - Kubeš, Šimek, Jelen - od 41. Kořánek
Jihlava: Sáblík - Ficenc, Staněk, Šefčík, Duben, Morava, Malena - Rytnauer, Bakus, Hlouch - Jantovský, Vlk, Adamčík - Zdráhal, Říha, Čachotský
Buly

Druhá třetina může začít

Šest zápasů za sebou Jihlava neprohrála. Pak přijela do Písku a série jí skončila. Písek bojoval a měl spoustu šancí. Ale hokej, který se líbil, předvedly oba dva celky. Jihlava zlobila hlavně v prvních dvou třetinách, po kterých se ujala vedení 1:0. Písek, i bez Štěpána Hřebejka a Zbyňka Neckáře, kteří pomáhali Českým Budějovicím ve Znojmě, ale vyrovnal a na začátku prodloužení Míkou rozhodl.

Jihlava přijela bez nejproduktivnějšího hráče - Petra Kaňkovského, který pykal za vyloučení v předchozím zápase. Možná i proto těžko hledala účinnou zbraň na vynikajícího Pinkase. Ten hlavně ve druhé třetině často musel tahat domácí defenzívu z průšvihu. Neméně skvělý Sablík byl zase hlavní postavou třetiny třetí. I s notnou dávkou štěstí dlouho držel jednobrankový náskok a až střela Všetečky, která proletěla závarem před brankou, zlomila jeho kouzlo.

Písečtí hokejisté vstoupili, jak je v posledních zápasech jejich dobrým zvykem, do zápasu aktivně, ale tentokrát narazili na opravdu silného a připraveného soupeře, který se rozhodně nenechal zatlačit do pasivity. Prvních několik minut bylo ve znamení vzájemného oťukávání, a když už přece jen došlo k ohrožení něčí branky zasáhli pokaždé kvalitní brankáři. Od píseckých trenérů dostal opět důvěru Michal Pinkas, na druhé straně hřiště stál Lukáš Sáblík.

Michal Pinkas

Michal Pinkas

Ten poprvé vážněji zasahoval až v 9.minutě. O minutu později ujeli jeho spoluhráči Jantovský s Šefčíkem, Pinkas však důvěru trenérů nezklamal. Nadprůměrná návštěva 1650 diváků byla celou první třetinu svědkem vyrovnaného hokeje, kterému však chyběli větší příležitosti ke skórování. V 19.minutě při vyloučení domácího Nouzy zamkla Jihlava poprvé Písek na delší chvíli do obranného pásma, vytěžila však jen jedovatou střelu kapitána Bakuse.

Do druhé třetiny vstoupili aktivněji Jihlavští, ale jejich počáteční tlak skóre nezměnil. I Písek hrozil, ale ne tak nebezpečně jako soupeř. Snad jen průnik dravého Kubeše volal po gólu. Hra se dál přelévala ze strany na stranu, ale v brankách stáli dnes velice pozorní brankáři. Šancí Jihlavy bylo více. V 27.minutě “perda“ Maleny šla jen těsně nad. V 28.minutě roztleskala publikum rána Mazance, po přistrčení výborného Kubeše. Na druhé straně střílel veterán Petr Vlk, ovšem střela těsně minula Pinkase i branku. V 29.minutě efektně zlikvidoval semaforem Pinkas další šanci Čachotského.

Pak Písek přežil oslabení a než se stačil nadechnout, ujel po přesném pasu Zdráhala domácím zadákům Říha a kličkou si udělal mezeru mezi Pinkasovým betonem a tyčkou. 0:1.

Poté se dostal ke slovu i jihlavský Sáblík, střely Šimka ani Jareše ho ale ničím nepřekvapily. Snaha domácích po vyrovnání na konci třetiny předznamenala i třetinu další.

A v ní Písečtí přestříleli svého soupeře 26:5! Úvod třetiny poznamenalo několik vyloučení hostů, kteří zákonitě pykali za svoé fauly. Ale ta koncovka domácích! Střely doprostřed branky stále jen končili v Sáblíkově náručí. Hosté se do útoku moc nedostávali, o to víc se musel ohánět jejich brankář. Musel postupně zakročil proti Kubešovi, Šimkovi, Míkovi a dalším. Domácí stále ve větším a větším tlaku zasypávali Sáblíka spoustou střel a následné závary řešili obránci hostů fauly, za což byly trestáni.

Pavel Staněk

Obtížná rozehrávka hostů

V 51.minutě již Sáblík kapituloval. To vypálil od modré Všetečka a brankář Sáblík neviděl skrz chumel hráčů před sebou. Hned poté chtěl odpovědět z ojedinělé akce Zdráhal, ale u Pinkase nepochodil. Nervózní a často vylučované hosty skutečně držel v těchto momentech Sáblík. V závěru třetiny se hrál parádní hokej se snahou rozhodnout na obou stranách, gól však již nepadl.

Písek projevil větší touhu po bonusovém bodu a brzy rozhodl. Obránce Bartoň zavezl puk do útočného pásma, kličkou beka hostí sice neošálil, ale kotouč se k němu vrátil, a tak od něj hned putoval před branku k Míkovi, který sám Sáblíka chladnokrevně prostřelil. A pak radostí vyskočil na mantinel.

Ohlasy trenérů

Jiří Režnar (trenér Jihlavy):
Já si myslím, že to bylo kvalitní utkání, a to od samého začátku, od prvního vhazování. Škoda že jsme nedokázali dát na dva nula, protože pak bychom to utkání asi dotáhli do vítězného konce. Potom jsme často hráli oslabení, rozhodčí nás posílal do čtyřech. Třeba Dušan Adamčík trochu zaspal na lavičce a hned jsme dostali dvě minuty za zdržování hry. V častém oslabení vidím také příčinu zvratu v zápase, Písek vyrovnal, a v tom prodloužení je to pak vabank, dva naši hráči se srazili, puk šel před bránu… No a pak rozhoduje i trocha štěstíčka. My jsme měli velice rozházenou sestavu, pohromadě nám zůstala jen první lajna, chyběl nám Jarda Mareš, Petr Kaňkovský a Petr Altrichter, což jsou tři naši stabilní centři.

Miroslav Šperl (trenér Písku):
Já souhlasím, že to bylo kvalitní utkání, i my jsme měli malinko problémy se sestavou. Rozpadl se nám model se čtyřmi útoky, složili jsme útoky tři a spolupráce nám v první a druhé třetině trošičku skřípala. Na třetí třetinu jsme útoky přestavěli, a to se vyplatilo. Vytvořili jsme si nějaké šance a pak jsme dali konečně gól, který byl hrozně důležitý. No a to prodloužení je, jak říkal kolega, hodně otázkou štěstí. Jihlava měla perfektně organizovanou obranu, špatně se nám přes ní procházelo, ale přesto, že padlo málo branek, tak to bylo pěkný utkání a diváci se určitě nenudili. Chtěl bych jim poděkovat, že začínají v Písku chodit, že nám vytvořili pěkné prostředí a snad to tak bude i dál.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy