Radek Volf o mladících v A-týmu: Nestavíme si vzdušné zámky, ale ani se nebojíme

V průběhu uplynulé sezony držel svůj tým stabilně mezi nejsilnější čtyřkou, v té předcházející s ním dokonce vystoupal až na samý vrchol. Přesně tak se v posledních dvou letech vyvíjel příběh, jenž spolu se svými juniory zápas od zápasu psal trenér Radek Volf. Letos však on a jeho houževnatá omladina bude muset přetočit list a podílet se na tvorbě každým rokem pokračující série, jejíž hlavní zápletkou je již nějaký čas honba za úspěchem ve druholigové konkurenci. Na úkor nedávno avizovaného zrušení druhé nejvyšší juniorské soutěže totiž dochází k zabudování početné skupiny mladíků do momentálně se připravujícího hlavního týmu mužů, k čemuž se nynější asistent působící na lavičce A-mužstva a nový hlavní trenér staršího dorostu pro web www.ihcpisek.cz krátce vyslovil.

Výše zmíněné zrušení ligy juniorů se setkává s různými ohlasy. Sám trenér Volf, coby osoba orientující se v prostředí juniorského hokeje, se k celé problematice staví následovně: „Pokud jde o zrušení juniorské ligy, já osobně jsem absolutně proti. Prakticky vzato vypadla celá jedna kategorie. Svaz to podává tak, že z první ligy juniorů se nevychová žádný opravdu kvalitní hokejista, s čímž já určitě nesouhlasím. I kdyby nic jiného, minimálně byla zásobárnou hokejistů pro druhou ligu a krajské přebory. Dokonce bych se nebál říci, že kdyby lépe fungoval scouting hráčů pro extraligu, nějací šikovní kluci by se možná bývali byli klidně mohli objevit i tam. Hlavně si myslím, že je špatně jakkoliv uměle vyhazovat hráče v našich českých podmínkách, kde se základna momentálně spíše snižuje. Nemluvě o tom, že extraliga juniorů tím přišla o konkurenci. Jenže kde není konkurence, tam zpravidla ani neroste kvalita."

Nicméně jak se říká, když něco starého končí, něco nového i začíná. S celou situací úzce souvisí i vznik nových dorosteneckých soutěží a rozšíření věkového rozpětí u kategorie staršího dorostu. Ten bude od začátku letošní sezony nově tříročníkový. „To nové rozdělení ročníků bych přinejmenším označil jako nešťastné. Zejména ta dorostenecká kategorie. Tam se, když to řeknu trochu ostře, sejdou kluci, kteří snad ještě chodí na základní školu, spolu s těmi, co už jezdí na tréninky autem. Chci říct, že rozdíl mezi např. osmnáctiletým a devatenáctiletým hokejistou není takový, jako mezi šestnáctiletým a osmnáctiletým, kteří se navíc mají v jedné lize proti sobě utkat. Ti mladší to budou mít hrozně těžké. Ano, ať je starší dorost tříročníkový, ale ať ho hrají kluci ve věku 17-19 let. Zároveň třeba měli posunout mladší dorost, potažmo zavést znovu devítku. Ne, že je to prakticky od 15 nebo 16 do 18, a pak nic." A jaké jsou podle něj vyhlídky juniorů, kteří se mají zabydlet v sestavě mužů? „V případě té druhé návaznosti, zabudovávání juniorů do A-mužstva, bych řekl, že se nám to v několika posledních letech celkem dařilo. Fakt je, že naše skupina je z těch všech pomalu nejtěžší, je tam hodně ambiciózních týmů, na druhou stranu hrát se dá s každým. Samozřejmě to pro ty mladé kluky bude tím pádem ze začátku třeba trochu těžší, ještě alespoň rok v juniorském hokeji by jim dle mého neuškodil, ale jsou mladí, chtějí se ukázat a pořád před sebou mají tu vizi, že by se jim i při troše štěstí mohlo něco velkého povést. Poperou se s tím."

Poměrně logicky tu tak vyvstává hlodavá otázka, zdali má takto mladý tým ve zkušenější konkurenci plné ctižádostivých týmů, jež mimo jiné přes léto navíc nadále neustále loví ve vodách zvučných posil, šanci obstát, či dokonce uspět. „My jsme si prozatím dali takový cíl, aby ti kluci pravidelně docházeli na tréninky a vyvarovali jsme se nějakých excesů. A to i do budoucna. Jsou to věci, které tomu týmu prostě škodí. Zatím mladí kluci fungují dobře, s jejich přípravou jsme velice spokojeni. Trénují bez jakýchkoliv úlev, pětkrát týdně. Problém není ani s jejich docházkou. To je určitě velká přednost. Každý trenér potvrdí, že když má dostatek hráčů na tréninku, tak se mu i dobře pracuje. V soutěži bychom pak s nimi rádi hráli rychlý, živý, agresivní hokej, díky němuž by byli na ledě vidět. Jestli nám to bude stačit, to se uvidí. Jde o to, aby se ti kluci časem vyhráli. Tým je mladý, nicméně pořád jsou tam i tací, kteří už druhou ligu hráli a zkušenosti mají. Nestavíme si žádné vzdušné zámky, ale ani se toho nebojíme."

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy