Obránce Jan Rutta si užívá první mistrovství světa. Písecký odchovanec doufá, že se bude dál zlepšovat

Šestadvacetiletý obránce Jan Rutta (na snímku vlevo) spojil svou kariéru v seniorském hokeji s celkem Pirátů z Chomutova (dříve KLH Chomutov). Písecký odchovanec opouštěl stadion u zlatonosné Otavy v dorosteneckém věku, který pak strávil v Plzni. Následoval přesun do juniorky Chomutova. Na severu Čech se šikovný bek vypracoval v platného člena ambiciózního týmu, kde v letošní sezóně nasbíral ve 46 utkáních 8 gólů a 24 asistencí. Poprvé se také dostal do nominace pro mistrovství světa a aktuálně bojuje s národním výběrem na světovém šampionátu v Paříži, odkud webu www.ihcpisek.cz zprostředkoval své dojmy.
Jak si užíváš své první mistrovství?
Ano, je to super. Včera jsme měli konečně volný den, takže si myslím, že si trošku odpočineme, což je paráda.

Jak zatím hodnotíš výsledky?
Tak je strašně pozitivní, že se nám podařilo otočit zápas s Finskem. Jinak zvládnutý zápas s Běloruskem a škoda toho zápasu s Kanadou. Máme toho hodně co zlepšovat, ale věřím, že se nám to povede.

Když se vrátíme k tomu zápasu s Finskem, ten byl opravdu neuvěřitelný. Myslíš, že vám pomůže tahle zkušenost, že jste otočili zápas z 0:3?
My jsme s nima otočili zápas asi před týdnem, takže takovéhle zápasy určitě otáčet umíme. Akorát by bylo lepší, kdyby jsme ty zápasy otáčet nemuseli.

Měli jste v hlavách ten zápas z Euro Hockey Tour, kde jste vlastně zápas otočili a pak taky vyhráli? Mysleli jste na něj při zápase?
Před zápasem ne, ani během zápasu. Nikdo se v šatně nevzdával. Všichni jsme věděli, že je to o tom dát ten kontaktní gól a to se povedlo a z toho jsme čerpali energii.

Jak se cítíš osobně ty? Začal jsi na sedmém beku, pak jsi byl druhá - třetí obrana, tak jak jsi s tím spokojený? Jak ti to jde?
Tak samozřejmě mohlo by to být lepší, mohlo by to být horší, ale jsem strašně rád, že tady můžu hrát a pomoci týmu. A doufám, že ty svoje výkony ještě trošku zlepším.

Dál vás čekají Norové, poté Slovinci. Co od toho zápasu očekáváte? Ono není úplně jednoduchý hrát proti takovým soupeřům.
Určitě Norové budou hrát lépe než v Chomutově, takže to bude těžký zápas. Sice to mužstvo nemá takové jméno mezi českými fanoušky, ale ti hráči jsou velice slušní, takže to bude těžký zápas.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy